Prije ili poslije vratit će se – ‘svaka sila za svog vremena’: Kamo će Babić, Balić i Metličić nakon smjene?

Foto: fah

Upravni odbor Hrvatskog rukometnog saveza, koji je prije dva dana zasjedao u Metalčevoj, donio je jednu od svojih najkontroverznijih odluka. Iako je s reprezentacijom osvojio četvrto mjesto na svijetu, o čemu hrvatski nogometaši mogu samo sanjati, Željko Babić više nije izbornik, a neće biti uz reprezentaciju ni hrvatskih rukometnih legendi Petra Matličića te Ivana Balića, zbog čega se pobunio  veći dio hrvatske sportske nacije, koja ima određene prigovore na rad sad već bivšeg izbornika, ali ne toliko velike da bi on morao otići zajedno sa suradnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Babić, Balić i Metličić nisu nažalost, izdržali više od godinu dana, u tom razdoblju Hrvatska je na Europskom prvenstvu 2016. osvojila brončanu medalju.  Nakon odlaska Slavka Goluže, koji je također morao odstupiti zbog medijskog pritiska i nekoliko natjecanja na kojima je Hrvatska bila blizu medalje, koju nije uvijek i osvajala, za koordinatora reprezentacije došao je na opće zadovoljstvo navijača jedan od najboljih hrvatskih i svjetskih rukometaša svih vremena, rukometni Mozart – Ivano Balić. Naravno, kao koordinator Ivano je dao prijedlog za novog izbornika, dakle, Balić je postavio Babića, a ne obrnuto.  Iz perspektive uloge koordinatora imao je to pravo učiniti, no, zbog toga je i otišao, dakle, jer nije želio priznati, niti je imao što priznati, da je možda pogriješio.  Babić i Balić, između ostaloga dobri su prijatelje, iako ne i nerazdvojni, imali su oni svojih uspona i padova, prvi posao u karijeri sad već bivši izbornik dobio je upravo na akademiji Balić – Metličić. Takva je odluka mnoge nakratko iznenadila, ne zadugo,  još iz igračke karijere javnost pamti Balića po nepredvidivim potezima. Ivano je čovjek iznenađenja, imaginacije, kreacije i brojnih ideja.

Babić je, za razliku od Balića, bio tek solidan igrač, ali i rukometni trener koji za rukomet živi 24 sata na dan, kako se to već kaže. Babić je dakle veliki radnik, fanatik, no, i rukometni znalac, stoga se mnogi čude činjenici da je Hrvatska u zadnjih deset minuta protiv Slovenije u borbi za 3. mjesto bila apsolutno nemoćna, kao da je netko igračima vezao ruke i noge. Nakon završnice sa Slovencima mnogi su spremni povjerovati Babiću da je ipak umor glavni, iako ne možda i jedini,  krivac za poraz i činjenicu da su naši rukometaši prokockali osam razlike. Umor uzrokovan utakmicom koju je Hrvatska odigrala dvadesetak sati ranije s Norveškom.

S Balićem, zatim Babićem, došao je Petar Metličić, posve logično, jer su Balićevi prsti bili upleteni i kad je dovođenja Metličića u pitanju. Naravno, s obzirom na zasluge za brojne medalje u prošlosti nitko se nije bunio, navijači su iskreno prihvatili Balića te Metličića, dok je prema Babiću dio javnosti od samog početka imao neke rezerve, takvi sada uglavnom likuju iako je Hrvatska na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj ostvarila rezultat koji je definitivno iznad  mnogih očekivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recimo kako u početku nije sve bilo idealno između Babića i Balića, uostalom kao i svojedobno između Balića i Červara te Balića i Goluže. Naime, Ivano je veliki autoritet i mnogi smatraju da je on zapravo gazda gdje god se pojavi, pa i u HRS-u, ali i gazda samom izborniku, što kako vidimo posljednjih dana nije baš slučaj. Imati veliki autoritet ne znači ujedno biti gazda, zna se tko vedri i oblači hrvatskim rukometom već godinama i godinama.

Između Balića i Babića,  barem ako je vjerovati medijskim spekulacijama, dosta stvari nije funkcioniralo na početku, Balić nije otišao čak ni na Olimpijske igre u Rio prije nekoliko mjeseci, što samo pokazuje koliko su odnosi bili napeti, isprepleteni nesporazumima. Nakon povratka s OI Babić je sjeo s Balićem i u podužem razgovoru u četiri oka problemi su riješeni, što se vidjelo i posljednjih dana kada je Balić odlučio ostati uz Babića do samog kraja, i nakon kraja.

S obzirom da su Babić, Balić i Metličić povezani kako prijateljstvom tako i “poslovnim obvezama” sasvim sigurno će se vratiti u akademiju Balić-Metlilčić i posvetiti stvaranju novih Balića, Metličića, nove perspektive hrvatskoga rukometa. Prije ili poslije, ako već ne odmah, sva trojica zajedno, ili barem Ivano Balić, vratit će se u reprezentaciju. Sjetite se one stare: “svaka sila za svog vremena!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.