Vuelta a Espana: Lucenku prva pobjeda, Froome i dalje vodi

Foto: fah

Kazakstanski biciklist Aleksej Lucenko (Astana) prvi se popeo do cilja pete etape ovogodišnje Vuelte, vožene od Benicassima do Alcossebrea u dužini od 175,7 kilometara, te stigao do svoje prve etapne pobjede na Grand Tour utrkama, dok je Britanac Chris Froome (Sky) osvojio 14. mjesto, ali i ostao u crvenoj majici vodećeg u ukupnom redoslijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lucenko je bio u skupini biciklista koja je dobar dio etape bila u bijegu, a onda se na posljednjem usponu dužine 3,4 km uspio odvojiti od svih konkurenata te uvjerljivo pobijediti. Eritrejac Merhawi Kudus (Dimension Data) i Španjolac Marc Soler (Movistar) jedina su dvojica biciklista koji su na cilj stigli s manje od minute zaostatka za pobjednikom.

Chris Froome je zaostao više od četiri minute, ali je kontrolirao sve najbliže pratitelje u ukupnom redoslijedu te na kraju uspio neznatno i povećati svoju prednost. Nakon pete etape ima 10 sekundi prednosti pred Amerikancem Tejay van Garderenom (BMC Racing) te 11 sekundi pred Kolumbijcem Estebanom Chavesom (Orica-Scott). Unutar minute zaostatka za Froomeom još su petorica vozača.

U četvrtak je na rasporedu šesta, još jedna brdska etapa, sa četiri uspona treće i jednim druge kategorije, a biciklisti će svladati dionicu od 204,4 km sa startom u Vila-realu i ciljem u Saguntu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vuelta, rezultati 5. etape (Benicassim – Alcossebre, 175,7 km)
1. Aleksej Lucenko (Kaz / Astana Pro Team) 4:24:58″
2. Merhawi Kudus (Eri / Team Dimension Data) +42″
3. Marc Soler (Špa / Movistar Team) +56″
4. Matej Mohorič (Slo / UAE Team Emirates) +1:11″
5. Alexis Gougeard (Fra / AG2R La Mondiale) +1:24″
6. Marco Haller (Aut / Katjuša-Alpecin) +1:37″
7. Julian Alaphilippe (Fra / Quick-Step Floors) +1:40″
8. Jetse Bol (Niz / Manzana Postobon Team) +2:04″
9. Matvej Mamikin (Rus / Katjuša-Alpecin) +2:18″
10. Jeremy Maison (Fra / FDJ) +2:31″

Ukupni redoslijed nakon 5. etape
1. Chris Froome (VB / Team Sky) 18:07:10″
2. Tejay van Garderen (SAD / BMC Racing Team) +10″
3. Esteban Chaves (Kol / Orica-Scott) +11″
4. Nicolas Roche (Irs / BMC Racing Team) +13″
5. David De La Cruz (Špa / Quick-Step Floors) +23″
6. Vincenzo Nibali (Ita / Bahrain-Merida) +36″
7. Fabio Aru (Ita / Astana Pro Team) +49″
8. Adam Yates (VB / Orica-Scott) +50″
9. Simon Yates (VB / Orica-Scott) +1:09″
10. Michael Woods (Kan / Cannondale-Drapac) +1:13″

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.