Vušković suspendiran na dvije godine zbog navodnog dopinga: ‘Analiza pokazala malu prisutnost tvari’

mario vušković vuškovića
Foto: snimka zaslona

Stoper HSV-a i mlade hrvatske reprezentacije Mario Vušković proglašen je krivim za kršenje važnih antidopinških smjernica te je suspendiran na dvije godine, objavio je njegov klub na službenim stranicama te najavio žalbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana mu teče retroaktivno od 15. studenoga 2022. godine te završava 14. studenog 2024. godine.

– Primili smo na znanje odluku sportskog suda DFB-a i nakon razgovora s njegovim odjetnicima, odmah smo se složili da se na presudu treba žaliti. Sada ćemo uzeti vremena da se pozabavimo s obrazloženjem presude, rekao je član Uprave kluba Jonas Boldt.

> Obitelj Vušković posebna je nogometna priča:’Jedino mama nije zaigrala u Hajdukovu dresu’

– Sportski sud DFB-a s dovoljnom sigurnošću uvjeren je da su A i B uzorak u igračevu urinu pokazali prisustvo egzogenog eritropoetina, skraćeno EPO. Riječ je o zabranjenoj tzv. nespecifičnoj tvari, što je kažnjivo kršenje antidopinških propisa DFB-a, rekao je predsjednik suda Stephan Oberholz. Obrana nije mogla pružiti dokaz da je dopinški nalaz bio lažan, napisao je sportski sud DFB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žalba na presudu sportskog suda Njemačkog nogometnog saveza mora se uložiti saveznom sudu DFB-a u roku od tjedan dana, piše HRT.

Prijetila mu je četverogodišnja suspenzija

Podsjetimo, mladom stoperu, koji je zbog spornog pozitivnog dopinškog testa koji je pokazao prisutnost hormona eritropoetina suspendiran od studenoga, prijetila je maksimalna četverogodišnja suspenzija.

> Slučaj navodnog dopinga: Što se događa u slučaju Vušković i koji su mogući ishodi?

– Namjerno smo odstupili od uobičajene kazne. Marija Vuškovića treba tretirati kao prvog prekršitelja, rezultati analize pokazuju tek malu količinu EPO-a, tako da se ne može pretpostaviti da je to bio sustavni doping. Učinci duge zabrane također bi pogodili 21-godišnjeg profesionalnog nogometaša koji je u procesu razvoja, dodao je Oberholz te kazao da se zbog svega navedenog dvogodišnja suspenzija smatra primjerenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otežavajuća okolnost bio mu je pozitivan B dopinški nalaz, no njegov odvjetnik tvrdio je da je “lažno pozitivan”, a u tome su ga podržala četiri antidopinška stručnjaka koji su osporili rezultate testiranja.

Što kaže Vušković?

“Nevin sam i zajedno s obitelji i odvjetnicima radim da to dokažem. Nikad nisam varao u sportu i nikad to neću raditi. Ni najgorem neprijatelju ne bih poželio što smo ja i moja obitelj prošli proteklih nekoliko mjeseci. Svakog dana se nadam da će ova noćna mora završiti”, rekao je na saslušanju Vušković pa dodao:

“Također se bojim da sutra može pogoditi i nekog drugog sportaša. Želim da nitko ne prolazi kroz ovo što sam iskusio. Želim zahvaliti klubu, navijačima, obitelji, odvjetnicima i svakome tko je stao iza mene.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vušković odbio nagodbu

Njemački mediji pisali su kako su iz njemačkog saveza našem nogometašu ponudili suspenziju na godinu dana, no njegov je tim to odbio. To ide u prilog tezi da je nevin i da će to pokazati C uzorak.

Njemački mediji tako pišu kako je se ponuda tužitelja Vuškoviću da prihvati minimalnu kaznu, jednogodišnju suspenziju, može protumačiti tako da tužitelji nisu sigurni u snagu svojih dokaza i optužnice koju su na njima gradili. Tu je i druga opcija odbijanja nagodbe – DFB ne želi priznati grešku te je zato ponudio nagodbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.