Obitelj Vušković posebna je nogometna priča: ‘Jedino mama nije zaigrala u Hajdukovu dresu’

vušković
Foto: fah

Hrvatski nogometaš Mario Vušković ima problema nakon što je prošle jeseni bio pozitivan na dva dopinška nalaza i u iščekivanju je konačne presude u svom slučaju. Iz njemačkog su saveza a našem nogometašu ponudili suspenziju na godinu dana, no njegov je tim to odbio, uvjereni da će dokazati nevinost. No, tko je zapravo ovaj nogometaš?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vušković je stoper rođen 2001. godine, A priča njegove obitelji je jedinstvena u povijesti Hajduka, iz kojeg je otišao u HSV, s obzirom da se proteže na već četiri generacije.

Nogometna obitelj

Mariov pradjed Marko Vušković ima upisana tri nastupa za Hajduk. Bilo je to u ratnom razdoblju od svibnja 1944. godine do svibnja 1945. godine. Šezdesetih godina je Vušković obnašao dužnost Hajdukova tajnika. Funkcioner ‘bijelih’ je bio u periodu od desetak godina.

Mario Vušković, djed po kojemu je dobio i ime, bio je veliki talent i član zlatne generacije juniora Tomislava Ivića, koji su u sezoni 1970/71 osvojili prvenstvo Jugoslavije. Kasnije je prešao u redove tadašnjeg nizozemskog prvoligaša Go Ahead Eagles iz Deventera, gdje je igrao pet godina, a potom otišao u Heerenveen. Stoga su obojica njegovih sinova Ronald i Danijel rođeni u Nizozemskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Slučaj navodnog dopinga: Što se događa u slučaju Vušković i koji su mogući ishodi?

Danijela Vuškovića, oca Maria, dobro poznaju i mlađe generacije, s obzirom da se radi o izuzetno uspješnom treneru Hajdukovih starijih početnika. Danijel je bio velika nada u generaciji Carevića i Srne, debitirao je za prvu momčad 2002. godine kod trenera Slavena Bilića, a kasnije je bio član Rijeke, Zadra, Solina i Luč Energije.

Mariov brat Luka Vušković je veliki talent Hajduka.

Danijelov brat Ronald Vušković je dobro poznato splitsko malonogometno ime, osvajao je tri puta Torcida kup s možda najatraktivnijom ekipom koja je ikad zaigrala na turniru (Omero CB Honney Bunny), a njegov sin Moreno Vušković je talentirani napadač Njegov godinu dana mlađi brat Vito Vušković također je u nogometu, piše Dalmatinski portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podrška obitelji

“Ne znam kako drugi doživljavaju Hajduk, ali ja ga doživljavam kao dio svoje obitelji od prvoga dana od kad znam za sebe. Svi smo bili ili jesmo u Hajduku, od pradjeda, djeda, oca, sada mene i mlađeg brata. Jedino mama Sanja nije igrala u Hajduku, ali zato gleda sve utakmice. Doduše doma, ne na stadionu, tata joj ne da jer je to za nju preveliki stres”, ispričao je za 24sata Mario 2021. godine.

Ali ne smatra sebe najboljim u obitelji.

“Pet godina mlađi brat Luka je veliki talent, on će biti najbolji Vušković uvjeren sam. Svi mi ostali smo bili stoperi, on je jedini zadnji vezni i pred njim je velika budućnost”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što kaže Vušković?

“Nevin sam i zajedno s obitelji i odvjetnicima radim da to dokažem. Nikad nisam varao u sportu i nikad to neću raditi. Ni najgorem neprijatelju ne bih poželio što smo ja i moja obitelj prošli proteklih nekoliko mjeseci. Svakog dana se nadam da će ova noćna mora završiti”, rekao je na saslušanju oko dopinga Vušković pa dodao:

“Također se bojim da sutra može pogoditi i nekog drugog sportaša. Želim da nitko ne prolazi kroz ovo što sam iskusio. Želim zahvaliti klubu, navijačima, obitelji, odvjetnicima i svakome tko je stao iza mene.”

Bišćan o Vuškoviću: Uvjerio nas je da je nevin

U nevinost Vuškovića vjeruju i u reprezentaciji.

“S njim sam u kontaktu. Dosta smo dobro upoznati s cijelim slučajem. Optimistični smo jer nas je uvjerio da je zaista nevin. To je najvažnije i spreman se boriti. Nadamo se da će što prije riješiti i da će se vratiti svom poslu, što znači da u šestom mjesecu može konkurirati za Euro. To je i zaslužio. Nadamo se da će se sve rasplesti kako treba, a nakon toga dva-tri mjeseca bit će mu dovoljna da se vrati u formu”, rekao je izbornik mladih Vatrenih Igor Bišćan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji su mogući ishodi?

ako se dokaže da je doista uzimao nedopuštena sredstva prijete mu četiri godine suspenzije od nogometa.

Ugovor s HSV-om mu traje do 2025. i ako bude proglašen krivim, mogao bi zaigrati tek 2027. godine, a vratio bi se bez kluba, nakon preduge pauze i s jednom velikom mrljom na životopisu.

Naravno, najbolja opcija bi bila da dokaže nevinost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.