Wales – Portugal: Je li zaista Bale favorit protiv Ronalda?

Foto: Twitter

Europsko prvenstvo u Francuskoj ušlo je u svoju posljednju fazu, naime, polufinalni susret večeras od 21 sat igraju Wales i Portugal. Tko je mogao očekivati da će Wales zaigrati polufinale ovako velikog natjecanja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugačijim okolnostima, dakle prije samo nekoliko tjedana, na pitanje tko bi u jednoj takvoj utakmici bio favorit devedeset posto odlučilo bi se za Portugal. Naime, reprezentacija koja ima Cristiana Ronalda u svom sastavu teško gubi utakmice, i doista, Portugal dosad na Euru niti jednu utakmicu nije izgubio, nažalost po njih nisu nikoga pobijedili, pa ni Hrvatsku, iako su prošli dalje.

Isto tako treba reći da ni 2 posto eventualnih ispitanika prije Eura ne bi se usudilo reći da će u polufinalu igrati Wales, a u četvrtfinalu Island. Ako ništa drugo, ako ni po čemu, osim po nesretnom porazu Vatrenih u osmini finala, Euru u Francuskoj pamtit ćemo po dva spektakularna iznenađenja. Island i Wales otvorili su put nade i ostalim takozvanim “malim” reprezentacijama. Dokazali su da ponekad nije zabranjeno sanjati.

Iako se mnogi neće složiti s obzirom na slabiju formu Cristiana Ronalda te sve bolje igre Garetha Balea favorit večerašnje utakmice ipak je Portugal. Portugalci znaju kako se igraju ovakve utakmice, bili su na sedam europskih prvenstava, nikad manje ispod četvrtfinala, pet polufinala, dva finala… To su rezultati koji bude strahopoštovanje.  Na krilima takvog iskustva Portugal je dobio Hrvatsku u produžetku.

Ronaldo ima iskustvo, odličnog izbornika, Bale ima puno toga, no, najveći mu je adut motiv. Činjenica je također da je Portugal na papiru daleko skuplja reprezentacija, no, bila je to i Belgija pa su prošli kao bosi po trnju. Naime, velški reprezentativci ipak igraju i u velikim klubovima, ne radi se o divu i 10 patuljaka.  Bale je u Realu, Ramsey, najbolji igrač protiv Belgije, dolazi iz Arsenala, Allen iz Liverpoola, golman Hennessey i Ledley iz Crystal Palacea, kapetan Williams iz Swansea Cityja. Ukratko, radi se o nogometašima koji svoj kruh zarađuju u najjačim ligama Europe, što, nažalost, nije u dovoljnoj mjeri popraćeno u medijima, u kojima se tek površno tretira Wales kao veliko iznenađenje turnira, ali ne i zašto. Wales nije prošao tako daleko samo zato što je imao sreće, nego i zato što je sreću znao iskoristiti, a to je već odlika opasnih momčadi.

Iako je izbornik Walesa Chris Coleman u svim taktičkim finesama potukao Marca Wilmotsa, izbornik Portugala, iskusni lisac, Fernando Santos, bolji je i iskusniji trener. Naime, Wilmots bi nedostojan protivnik bio čak i običnim amaterima, kriv je za neprepoznatljivu igru Belgije, reprezentacije koja se trenutno nalazi na 2. mjestu FIFA-ine ljestvice. Wilmots se još jednom potvrdio kao čovjek koji ne zna s velikim zvijezdama, iako je i sam svojedobno bio veliki igrač.

Wales na ovom Europskom prvenstvu igra jedino kako može, čvrstu obranu i onda transformacija u brzi kontranapad. I dok je protiv Hrvatske Portugal igrao slično, dakle, na kontre, teško je očekivati sa sličnu igru ponove protiv Walesa, ipak u javnosti imaju status velike reprezentacije i morat će napadati, barem pokazati da žele inicijativu.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Velika prednost Walesa leži u činjenici da je njihov najbolji nogometaš, Gareth Bale, sve podredio momčadi, on je lokomotiva koja brani, koja probija, koja zabija, za razliku od Ronalda u sjajnoj je formi i nije toliko potrošen.  U stanju je brzinom, snagom, probiti svakog protivnika, hoće li i Portugal? Kako se stvari brzo mijenjaju pokazuje i činjenica da danas 78 posto Velšana vjeruje da su šanse njihove reprezentacije za proboj prema finalu – realne. Čak je i princ Charles poželio sreću Velšanima.

Gareth Bale već danima ponavlja da je ova reprezentacija Walesa u stanju otići daleko, pa i do kraja. Daleko su već dogurali. Jesu li stigli i do kraja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.