Zaboravili su kako je Engleska odigrala sramotnu utakmicu s Belgijom: Napadi BBC-a na Vatrene, ali i priznanje, favoriti su za ulazak u finale!

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija nakon divovske borbe i maratona protiv Danske izborila je četvrtinu finala Svjetskog prvenstva protiv Rusije. Puno je junaka ove velike i za ovu generaciju povijesne pobjede Vatrenih, izdvojimo, naravno, Danijela Subašića, Luku Modrića, Antu Rebića, Ivana Rakitića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok cijela Hrvatska zasluženo slavi veliki uspjeh nakon 20 godina čekanja dio svjetskih medija pronalazi i kritičke tonove na igru Vatrenih. Prednjače, naravno, Srbi i Britanci, točnije Englezi, čiji su igrači odigrali možda i najsramotniju utakmicu protiv Belgije u trećem kolu natjecanja po skupinama, kada su kukavički kalkulirali i na kraju zasluženo izgubili od Belgijaca, koji se također u tom susretu nisu proslavili fair playem, 1:0. Bila je to utakmica u kojoj niti jedan protivnik nije želio pobijediti, a koju su obje reprezentacije igrale s pričuvnom postavom.

Srbi, točnije njihovi mediji, već poslovično, s mitomanskih i mitoloških kutova komentiraju pobjede Vatrenih, proglašavajući ih svojima.

Englezi kritiziraju i priznaju kako su navijali za Dance. Vrlo profesionalno, kao i uvijek, kao i kad je ne tako davno BBC napao Hrvatsku zbog navodnog nacionalizma poslije ulaska u EU, a onda je tu istu Europsku uniju zapravo rušila i gotovo srušila Velika Britanija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Engleskoj se utakmica Hrvatske i Danske posebno pratila i zbog činjenice da će se Englezi, pod uvjetom da ih ranije netko ne eliminira, susresti u polufinalu s pobjednikom susreta četvrtfinala Rusija – Hrvatska.  O utakmici Hrvatske i Danske nekadašnji kapetan engleske reprezentacije, koji je utakmicu prenosio na radio BBC-u, Terry Butcher, je rekao kako se radilo o ”apsolutnom smeću.” S druge strane bivši nogometaš Chelsea Pat Nevin kritizirao je igru Vatrenih, ali i otvoreno navijao za Dance:

“Dominacija Danske! Bili su bolji u ovoj utakmici. Hrvatska je potpuno nepovezana, odigrala je očajno, rijetko je koji nogometaš Vatrenih uspio dosegnuti svoju razinu mogućnosti. Pogledajte Mandžukića, dobar je napadač, ali je nestao s terena, nigdje ga nema”, rekao je Nevin, koji je u trenucima kada je Luka Modrić promašio jedanaesterac slavio, uz obrazloženje:

“Da, da… Bila bi prava tragedija da je Modrić pogodio jer Hrvatska nije zaslužila pobjedu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ipak, BBC se donekle ogradio od ovih većim dijelom neosnovanih napada na Vatrene te je rekao kako je igra Hrvatske bila loša, razočaravajuća, ali i da su tome unatoč Hrvati prošli dalje te su favoriti za ulazak u finale u svom dijelu ždrijeba. U tom dijelu ždrijeba je, podsjetimo još jednom, i ”kraljica fair playa” – Engleska. Engleska koja je posljednje polufinale SP-a odigrala 1990. u Italiji, a jedini je naslov uzela 1966. na svom terenu nakon što je u finalu sudac zapravo teško oštetio Nijemce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.