Začetnik ideje izgradnje nacionalnog stadiona uz pomoć iseljeništva: ‘Bio bi na neki način spomenik’

Foto: NK Osijek

Ivan Meštrović bio je začetnik ideje izgradnje hrvatskog nacionalnog stadiona uz pomoć hrvatskog iseljeništva, o kojem se sve više priča zadnji dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ideja je to koju sam izložio prije više od dvije godine, kao stadion u ulozi spomenika hrvatskoj dijaspori, gdje bi svaka sjedalica pričala tužnu priču. hrvatski Arlington. Vjerujem da bi i najbogatije hrvatske iseljeničke obitelji prihvatile ideju da se po njima nazovu i tribine. Ja sam dio te dijaspore i znam koliko bi meni tako nešto značilo, ali možda ja nisam mjerodavan”, kaže za Sportske novosti.

Dopredsjednik HNS-a te predsjednik Rijeke Damir Mišković, koji je sada o ovom modelu javno progovorio, kazao je kako je delegacija HNS-a već trebala napraviti turneju po svijetu i razgovarati s predstavnicima dijaspore, ali je korona sve odgodila.

“S položaja posebnog savjetnika predsjednika Saveza Davora Šukera, mogu samo reći da mi je drago što se savjetničke ideje i nakon podužeg vremena uzimaju u razmatranje. Nisam toliko uključen u hrvatski nogomet i rad Saveza da bih na dnevnoj bazi mogao komentirati najave, odluke i poteze”, poručuje Meštrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Osobno imam dva viđenja rješenja pitanja nacionalnog stadiona. Jedno je izgradnja kroz komercijalizaciju imena, nešto što je primjerice Allianz radio u Torinu, Münchenu, Nici… Drugi put je nešto romantičniji, riječ je o ideji kojom se bavim već nekoliko mjeseci, a to je izgradnja stadiona kroz crowdfunding i to hrvatske dijaspore kojoj i sam pripadam. Stoga kao u onim partizanskim filmovima mogu reći: ‘Drugovi, za mnom'”, rekao je tada Meštrović.

“Više od 4 milijuna Hrvata živi izvan domovine, a oni su i najveći ulagači u Republiku Hrvatsku. Podatak za 2017. je da su uložili više od 2 milijarde eura. Sve su to tužne priče u kontekstu raseljavanja, a mi bismo na ovaj način napravili spomenik hrvatskoj dijaspori, i to onim prvim pokoljenjima koja su napustila Hrvatsku dvadesetih, tridesetih, pedesetih godina prošloga stoljeća. Obitelji bi donirale novac kroz jednu web-platformu, skroz transparentnu, a na svakoj bi sjedalici novoga stadiona bilo ugravirano ime njihova pretka koji je napustio domovinu i godina kada je to bilo”, zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.