Zadnja provjera Hrvatske: protiv Australije prepune Hrvata!

Hrvatska nogometna reprezentacije će, po hrvatskom, srednjoeuropskom vremenu, u 1 sati ujutro u subotu odmjeriti snage u prijateljskom dvoboju protiv Australije. Biti će to zadnja proba hrvatske nogometne vrste prije utakmice Hrvatske i Brazila 12. lipnja u Sao Paulu. Utakmice s kojom se i otvara Svjetsko nogometno prvenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoboj Hrvata i Australaca odigrati će se u Salvador de Bahiji, gradu koji je udaljen osamdesetak kilometara od Tivoli resorta gdje je smještena i gdje se priprema naša reprezentacija. Zanimljovosti radi, i prije nastupa na svjetskoj smotri 1998. u Francuskoj gdje je Hrvatska osvojila brončanu medalju, naša je reprezentacija odigrala prijateljski dvoboj protiv Australije. Bilo je to u Zagrebu i bilo je čak 7-0 za Hrvatsku, a tri pogotka postigao je današnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Davor Šuker.

Australci su se za taj neugodan poraz u prijateljskoj utakmici i više nego osvetili osam godina kasnije. Kada su na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine u odlučujućoj utakmici skupine igrali 2-2 s Hrvatskom. Taj je rezultat odveo Australiju u daljnje natjecanje, Hrvatsku eliminirao.

Australija u kojoj se nogomet i počeo igrati zahvaljujući hrvatskoj dijaspori i hrvatskim klubovima, a šesdesetih i sedamdesetih godina sidnejska i melburnška Croatija bili su pravi rasadnici izvrsnih nogometaša, odavno na svjetskoj ogometnoj sceni nisu autsajderi. Sad se redovito plasiraju na velika natjecanja, a većina najboljih igrača igra im po jakim europskim klubovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, i danas se u australskoj reprezentaciji i te kako osjeti nazočnost Hrvata. Kapetan reprezentacije je 29-godišnji veznjak Crystal Palacea Mile Jedinak, a tu su još i 32-godišnji vratar Eugene Galeković (Adelaide United), braniči 25-godišnji Matthew Špiranović (Western Sydney Wanderers) te 26-godišnji Ivan Franjić (Brisbane Roar), i veznjaci 25-godišnji Oliver Bozanić (Luzern) te 27-godišnji Dario Vidošić (Sion). Na popisu je trebao biti i 21-godišnji veznjak Celtica Tom Rogić, koji je na posudbi u klubu Melbourne Victory. No, njega je spriječila ozljeda prepona.

Pomoćni trener reprezentacije je također Hrvat, 40-godišnji Ante Miličić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.