Zanimljivo u emisiji Stadion HRT-a: Je li jedanaesterac za Goricu protiv Hajduka postojao?

Foto: snimka zaslona

Oko sokolovo, Mario Strahonja, imao je podosta posla u emisiji Stadion Hrvatske televizije. Naime, jako je puno bilo što objektivnih, što subjektivnih spornih situacija vezano uz super uzbudljivu utakmicu između Gorice i Hajduka. Gorica je dobila 2:1, iako je Hajduk vodio i imao više velikih prilika za pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaći su tražili jedanaesterac još u prvom poluvremenu kada je lopta pogodila Kristiana Dimitrova koji je bio u klizećem startu u Hajdukovom kaznenom prostoru.

”Ovo nije kažnjiva ruka. Ispravna odluka. Ovo je potporna ruka, nalazi se ispod tijela. Ona je dolje i ne može to biti kažnjeno”, rekao je Strahonja. Ista je stvar i sa situacijom iz 43. minute kada je Gyurcso srušen u kaznenom prostoru Gorice, a Batinić je pokazao na bijelu točku. Caktaš je bio precizan za 1-0.

”Ispravna odluka. Sudac je dobro pozicioniran, za njega nije bilo dvojbe. Došlo je do saplitanja i tu je sve čisto.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ispravna odluka nije bila u 55. minuti. Nejašmić je izgubio loptu u svom kaznenom prostoru, a onda na rubu šesnaesterca srušio Darka Čanađiju. Batinić prvo nije ništa sudio, a onda se javio VAR. Sudac je nakon gledanja snimke dosudio kazneni udarac.

”Jako teško za procijeniti. Sudac ovdje nije ništa svirao. Igrač Hajduka ispravno gazi u prostor, nije nagazio suparničkog igrača i nije išao džonom. Napadač je uputio loptu prema golu i nagazio igrača Hajduka. Nakon što je nagazio tlo, igrač Gorice je nagazio njega po nozi. VAR se uključuje kod očiglednih situacija. A VAR sudac mora vidjeti da ovo nije očigledno. Svi su gledali je li unutra ili nije. Kada pogledate bolje vidite da ovo nije kažnjivo i da ovo nije penal”, kazao je vrlo jasno Strahonja.

Posavec je obranio Lovrićev pokušaj, ali Hajdukov golman izašao je prerano i VAR se opet javio. Batinić je ponovio jedanaesterac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Potpuna ispravna odluka VAR suca. Koji je bio u skladu s pravilima nogometa. Posavec je izašao pola metra i ispravna odluka VAR suca. Suci se moraju držati ovoga i u sljedećim susretima.”

Tu nije bio kraj spornih situacija s utakmice. Naime, u drugom poluvremenu David Čolina dobio je drugi žuti karton zbog prekršaja na Hamadu, ali Batinić mu je prvo pokazao izravni crveni jer je mislio da se radio o izglednoj situaciji za gol. Iako je bilo jasno da će bek Hajduka pocrveniti bilo to nakon drugog žutog ili izravnog crvenog, razlika je velika.

”Ovdje je sudac mislio da se ovdje radi o obećavajućoj prilici. Dobra reakcija VAR suca koji je sucu dao priliku da vidi da nije bila izgledna situacija. Ako je drugi žuti, igrač dobije kaznu od jedne utakmice, ako je crveni, može dobiti dvije utakmice ili više. Ne znamo je li dobio sugestiju pomoćnog suca pa zbog toga nije dao žuti na početku kada je to htio”, poručio je Strahonja, piše portal 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod drugog gola Gorice je također sve čisto. Mudrinski je pucao, Posavec je obranio, a Hamad zabio iz odbijanca. Prvo je pomoćni sudac označio zaleđe, ali VAR je ispravio njegovu pogrešku jer je Vušković bio posljednji igrač.

‘Zaleđa nema i gol je ispravno priznat. Pomoćni sudac se odlučio da je zaleđe, pogriješio je. Sreća pa je tu VAR.”

I napokon. Posljednja situacija dolazi iz 100. minute kada je Hajduk dobio iznenadnu priliku za izjednačenje. Mudrinski je u svome kaznenom prostoru udario nogom Jaira. Opet je VAR morao reagirati.

”Jako dobra procjena VAR suca koji je shvatio da se ovdje radi o udaranju igrača. Ovo je čisti kazneni udarac. Sudac je postupio prema pravilima”, zaključio je Strahonja priču iz Velike Gorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.