Zasluženi poraz košarkaša Srbije u četvrtfinalu SP-a oplakan je više u hrvatskim nego u srpskim medijima

Foto: fah

Hrvatska košarkaška reprezentacija, nažalost, nije se uspjela plasirati na Svjetsko prvenstvo u košarci koje je u tijeku u dalekoj Kini. Naravno, odgovorni za još jedan debakl hrvatske košarke nisu odgovarali nego su se pridružili kontroverznom bivšem srpskom košarkašu Vladi Divcu u Americi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetsko prvenstvo je sasvim dovoljan razlog da se jedno takvo veliko natjecanje prati onoliko koliko ono zaslužuje, a zaslužuje s obzirom da je košarka nakon nogometa globalno vjerojatno najpopularniji sport. Bez obzira što nema Hrvatske igra se odlična košarka, a pokazuje se da favoriti na papiru i nisu favoriti u stvarnosti.

Hrvatske nema u Kini, no, hrvatski mediji su uspjeli tome doskočiti i pronašli su svoju reprezentaciju za koju će navijati, koju će pratiti, uživo, dakako, i zbog koje će tugovati ako i kad se dogodi neočekivani krah prije vremena. Naravno, govorimo o Srbiji, svaku utakmicu drugog dijela turnira koju košarkaška reprezentacija Srbije igra na SP-u u Kini dio hrvatskih medija prenosi uživo. I, naravno, ne bi to bilo ništa čudno s obzirom kako se radi o Svjetskom prvenstvo, dakle, velikom natjecanju, da isti tretman imaju i druge reprezentacije koje sudjeluju na turniru u Kini, poput, primjerice, Francuza, Australije, Poljske..

Međutim, četvrtfinale SP-a Argentina – Srbija hrvatski mediji pratili su uživo, i samo to četvrtfinale, više niti jedno drugo. Primjerice, nije ih zanimala utakmica divova između Francuske i SAD-a, pobjedu Francuza konstatirali su tek nakon što je sve bilo gotovo. S obzirom da se radi ipak o iznenađenju prenijeli su i izjave francuskih i američkih košarkaša. No, poraz Srbije od Argentine, koja je daleko kompaktnija momčad od Srbije, s daleko poštenijim odnosom prema igri, bio je predmet brojnih analiza, pa i tužaljki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi su ”hrvatski mediji” u šoku, nevjerici, ili tko zna čemu, svojim ”analizama” zapravo omalovažili zasluženu pobjedu Argentinaca i činjenicu da je Srbiju, karikirano rečeno, pobijedio igrač stariji od Vlade Divca, 39-godišnji Luis Scola.

Naime, prije turnira hrvatski i srpski mediji, a ponekad to izgleda kao jedno te isto, unaprijed su proglasili finaliste turnira, u jednom takvom unaprijed zacrtanom finalu trebali su se sastati Srbi i Amerikanci, koji su u Kinu stigli s trećerazrednom momčadi, bez otprilike pedesetak najboljih svojih igrača, dakle, najvećih zvijezda NBA lige. I dobili su kao i Srbi, koji su u Kinu stigli prepotentno, gotovo u najjačem sastavu, to što su zaslužili, ostali su izvan kruga borbe za medalju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentar u otprilike u tom smjeru dao je na svom Facebook profilu i dr.sc. Igor Peternel, koji je nakon zasluženog poraza Srbije od Argentine u četvrtfinalu SP-a zapisao:

Otvorih danas novine kad ono ogroman tekst pun katastrofičnih žalopojki i analiza o tome kako je uopće moguće da jedan izraziti favorit ispadne sa svjetskog prvenstva u košarci. Te kriv je trener, suci, debeli igrači…Pomislih, to mora da je neka greška jer nismo se ni plasirali, zatim počnem čitati i shvatim da je to Jutarnji koji pise o reprezentaciji Srbije!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.