Zašto Aco Petrović misli da hrvatski košarkaši nisu trebali bojkotirati jugoslavensku himnu u trenutku dok je dio Hrvatske bio pod jugoslavenskom okupacijom?

Hrvatska košarkaška reprezentacija posljednji puta osvojila je medalju na nekom velikom natjecanju prije točno 20 godina, bilo je to dvije godine nakon smrti legendarnog kapetana Dražena Petrovića, 1995. na Europskom prvenstvu u Ateni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je tog 2. srpnja 1995. osvojila broncu, dok je Savezna Republika Jugoslavija osvojila prvo mjesto budući da je u finalu slavila potiv Litve. Hrvatski košarkaši dobili su odličje i nakon toga su napustili postolje, bojkotirajući jugoslavensku himnu “Hej Slaveni”. Dakle, hrvatski košarkaši napustili su postolje iz protesta zbog činjenice da je u to vrijeme Srbija, odnosno SR Jugoslavija,  pod okupacijom držala jednu četvrtinu hrvatskog teritorija, ukratko, bilo je to mjesec dana prije Oluje.

Zašto je Aleksandar “Trica” Petrović šutio 20 godina?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su igrači znali zašto napuštaju postolje u Ateni i zašto bojkotiraju himnu države koja je izvršila i u tom trenutku aktivno provodila agresiju na Hrvatsku, iako su se igrači solidarizirali na taj način sa hrvatskim građanima, hrvatskim braniteljima, iako je u to vrijeme bio izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, Aleksandar “Trica” Petrović u izjavi za srbijanske medije danas tvrdi da je to bila pogreška te da zapravo nije trebalo napustiti postolje, Aco je poručio da je sve zakuhala politika.

Inače, da objasnimo, Aleksandar Petrović nadimak “Trica” stekao je u bivšoj Jugoslaviji još prije odlaska na odsluženja vojnog roka u JNA, naravno, zato što je gotovo nepogrešivo pogađao trice.

“Nismo smjeli napustiti pobjedničko postolje u Ateni, to je bilo moje mišljenje i tada, ali isto razmišljam i 20 godina kasnije, jer je osvajanje brončane medalje bio veliki uspjeh za hrvatsku košarku. Ipak, to je bilo razdoblje rata i velike tenzije između dva naroda, ali pod pritiskom tadašnjeg političkog čelništva, mi smo morali napustiti postolje, iako mi nije bila jasna svrha takvog postupka. Smatram da nije postojao nijedan razlog za tako nešto, ali vremena su bila takva”, rekao je Petrović za srbijanske medije, pritom je zaboravio spomenuti kakva su “tada vremena bila” te da je u to vrijeme  skoro svakodnevno granatiran njegov rodni Šibenik, i ostali gradovi diljem Hrvatsku, uključujući i Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je Aco Petrović prije 20 godina mislio to što danas misli, zašto to nije tada javno rekao, zašto je tek sada “progovorio”?

Podsjetimo, Aleksandar Petrović bio je desna ruka HDZ-ovca Ivana Šukera prilikom nedavnog Šukerovog uspona na čelo Hrvatskog košarkaškog saveza. Ivan Šuker vratio se na mjesto predsjednika HKS-a poslije 11 godina. Hrvatska košarkaška reprezentacija, predvođena izbornikom Velimirom Perasovićem, priprema se za Europsko prvenstvo koje će se jednim dijelom igrati i u Zagrebu.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.