Zašto bi rasprodajom najboljih igrača Dinamo trebao napuniti blagajnu, zar je ona poslije sjajnih igara u Europi prošle sezone i Lige prvaka prazna?

Foto: fah

Iza nogometaša Dinama, bez obzira što se nisu plasirali u osminu finala Lige prvaka, je jedna uspješna godina. Igrali su plavi osminu finala Europske lige, igrali zapaženu ulogu u Ligi prvaka, naravno, i ponešto zaradili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo dobre igre Dinamovih igrača u Ligi prvaka nesumnjivo su podigle cijenu na nogometnim tržištu većini igrača, prije svih Daniju Olmu, Bruni Petkoviću, Mislavu Oršiću, koji je u Ligi prvaka zabio četiri gola, tu su Perić, Livaković

”Transfermarkt je Dinamo procijenio na 108 milijuna eura. Nije ta stranica uvijek točna, ali ovoga puta nije pretjerala. Naime, gledajući prema godini koja dolazi i onome što Dinamo može “uzeti” na svojim igračima, Modri potencijalno stvarno imaju u rukama kapital vrijedan više od 100 milijuna eura. Naravno, pitanje je kako će i kad u Maksimiru unovčiti te igrače, no da bi u 2020. mogli skinuti sve rekorde, to je nedvojbeno”, pišu Sportske novosti, dok trener Dinama Nenad Bjelica kaže:

”Neće svi “kapitalci” otići odjednom, to klub neće dopustiti. Možda ove zime odu dvojica”. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo u svlačionici ima najmanje šest, sedam igrača za koje računa da će ih prodati za minimalno 10 milijuna eura. Međutim, što će s time dobiti, osim novaca, dakako?

Naime, Dinamo je nakon dugo vremena bio konkurentan u Ligi prvaka, još tamo od kasnih devedesetih Modri nisu igrali u Ligi prvaka na razini na kojoj smo ih gledali ove sezone, rasprodajom glavnih igrača realno postoji opasnost da projekt europskog Dinama postane prošlost i prije nego li je istinski zaživio. Naime, navijači Dinama zaslužuju da svoj klub svake godine gledaju u Europi na proljeće, ove su sezone plavi ponovno bili jako blizu, ako ostanu na okupu u idućoj sezoni opet će tražiti istu šansu.

Uostalom, kad smo kod blagajne kluba… Sportske novosti pišu kako bi ”Modri kapitalci trebali napuniti Dinamovu blagajnu do vrha”, no, zar ona nije dovoljno puna?  Igranje u Europi ne donosi samo sportski prestiž nego i nemalu zaradu, poglavito u Ligi prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”U Dinamu je trenutno stranim klubovima najzanimljiviji španjolski reprezentativac, Dani Olmo, od njega Dinamo planira zaraditi između 30 i 40 milijuna eura, ali isto je tako jasno da to mora napraviti u ovom prijelaznom roku. Jer ako naljeto uđe u zadnju godinu ugovora, onda bi Dinamu bilo teško dostići toliku odštetu, štoviše, mogao bi na kraju ostati i bez svega. Zato je Olmo sigurno prvi na listi onih koji bi mogli otići”, pišu Sportske novosti.  Dakle, jasno je da Dinamo Olma ne može zadržati, a čak i kad bi to mogao pitanje je koliko bi to bilo rizično za klub. Naime, što znači Dinamu ako Olmo ostane do ljeta? Dinamo i bez Olma može do naslova, bez problema, a uvijek postoji opasnost od neke teže ozljede… Drugim riječima, ako odlazi Olmo ne trebaju ići i ostali, kako ih Sportske nazivaju, ”kapitalci.”

”Dinamova želja da ove zime odu dva, možda tri iz tog kruga kapitalaca, onda je idealno da to budu Olmo i još jedan iz dvojca Moro – Gojak. Možda i obojica, ne bi to bilo preveliko odskakanje od plana ni neki veliki poremećaj u odnosu na Bjeličinu najavu. Nikola Moro po nekim je informacijama najbliže odlasku, Dinamo bi za njega mogao dobiti oko 15 milijuna eura. I o Gojakovu se odlasku već neko vrijeme govori, procjena je da bi Modri tu mogli utržiti desetak milijuna eura.

Ukoliko se to dogodi malo po malo počet će osipanje europske momčadi Dinama.   Plan je da ostala trojica iz tog “kapitalnog kruga” ostanu do ljeta i onda odu nakon Eura. Dominik Livaković, Mislav Oršić i Bruno Petković, bude li sve očekivano, neće iz Maksimira prije ljetnog prijelaznog roka…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakako, možda i ostanu do zime ili barem do kraja europskih kvalifikacija, kao što je moguće da već ove zime stigne neka “nemoralna ponuda”, prije svih na adresu Brune Petkovića. Tada bi se moglo desiti da on ipak ode. S obzirom na to da je Dinamo ljetos već odbijao ponude za Petkovića, koje su iznosile oko 10 milijuna eura, pretpostavljamo da ga Modri ne bi pustili za manje od 15 milijuna. Livaković i Oršić tu su negdje oko 10 milijuna, a to sve ukupno čini iznos od oko 100 milijuna eura. Ako njima dodamo još primjerice Antonija Marina, koji sutra može dobiti ponudu od 12-13 milijuna eura, ili Stojanovića i Kadziora, koje Modri mogu prodati za manju svotu, onda je očito kolika je vrijednost trenutno u Dinamovoj svlačionici. Kapital koji može donijeti lijepu zaradu, ali i obvezu da se onda s tim pustim milijunima ojača momčad, da Modri na tržištu nađu adekvatne zamjene za svoje igrače”, navode SN.

”Za novi europski pohod trebat će nam pet-šest novih igrača, svježa krv”, rekao je Nenad Bjelica, očito osuđen na novi početak i novo stvaranje momčadi.
”Meni je u Dinamu odlično, mi smo momčad na terenu i ekipa izvan terena, okružen sam odličnim stručnim stožerom i suigračima, tako da uopće ne razmišljam o odlasku iz Maksimira”, kazao je nedavno Petar Stojanović, koji je uz Ademija čovjek s najduljim stažem trenutno u Dinamu, za Sportske novosti. Dakle, ima igrača koji žele ostati u Dinamu, i ne žuri im se.

Kad se jednom sve rasproda što će Dinamovim čelnicima preostati? Izložiti na stadionu u Maksimiru punu blagajnu kluba, pa da navijači navijaju?

Ulaganje u stadion?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od toga bez pomoći Grada neće biti ništa, sve je ostalo, barem zasad, na pričama… Posve razumljivo, gradonačelnik Milan Bandić je posljednjih dana bio zauzet Lepom Brenom. Neke stvari ipak imaju prioritet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.