Zbog nereda na Poljudu policija optužila Hajduk, a slijedi mu i rekordna kazna

Foto: fah

Načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec prokomentirao je za N1 televiziju huliganski ispad na Poljudu tijekom derbija Hajduka i Rijeke prošle subote. Naime, orile su se i uvrede na nacionalnoj osnovi, prijetilo se Srbima i palile zastave, a vrhunac kaosa bio je upad jednog Hajdukovog navijača na teren nakon čega je metalnom palicom trčao za sucem Zebecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim kazne koja slijedi od HNS-ove Disciplinske komisije, dobili su i prekršajnu prijavu policije.

“Odgovornost za ulazak u natjecateljski prostor leži na organizatorima, u ovom slučaju NK Hajduk. Podnesen je optužni prijelog protiv pravne osobe NK Hajduk i za to je zapriječena kazna od 250 tisuća kuna”, potvrdio je Borovec.

Na pitanje čija je odgovornost mladić s palicom koji je utrčao na travnjak, odgovorio je: “Prije svega odgovornost je na organizatoru i zaštitarskoj tvrtki. Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima definitivno jasno dijeli odgovornosti svih dionika o sigurnosti na sportskim natjecanjima. I ovdje se definitivno radi o propustima organizatora odnosno zaštitara koji su organizirani i angažirani ispred organizatora. Dakle, po samom rasporedu zaštitarske službe na tartan stazi, kod samog pokušaja silaska s tribine i ulaska u natjecateljski prostor trebala je uslijediti reakcija zaštitara”.Zašto policija nije ranije reagirala?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kada smo vidjeli da zaštitar nije adekvatno reagirao, policija je reagirala u roku od dvije minute. Počinitelj je s optužnim prijedogom priveden prekršajnom sudu. Određeno mu je zadržavanje u roku od 15 dana tako da je u tom smislu policija napravila sve što je trebala”.

Zašto utakmica nije prekinuta kod povika “Za dom spremni” i navijačkih poziva na mržnju?

“Odluku o prekidu utakmice ne donosi policija osim ako ponašanje gledatelja direktno ugrožava sigurnost samih gledatelja koji su prisutni na tribinama. Zabilježena su sva protupravna ponašanja. Njih je bilo izuzetno puno, radi se i o kaznenim djelima i pozivanju na mržnju i nasilje. To će biti procesuirano čim utvrdimo počinitelje. Zbog niza organizacijskih propusta omogućen je unos značajne količine pirotehnike, bez obzira što je policija prije ulaska gledatelja na stadion obavila pregled i našla 165 pirotehničkih sredstava”, rekao je Borovec za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.