Zimske olimpijske igre: Guterres, Pence i Abe na otvorenju

Foto: Fah

Talijanska agencija ANSA objavila je popis predsjednika, premijera, šefova država i ostalih državnika koji će nazočiti na svečanom otvaranju Zimskih olimpijskih igara u južnokorejskom Pjongčangu u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će se na stadionu, uz 35 tisuća gledatelja, u VIP loži nalaziti južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, američki dopredsjednik Mike Pence, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres i japanski premijer Shinzo Abe.

Svoj dolazak u Pjongčang su potvrdili predsjednici Slovenije Borut Pahor, Švicarske Alain Berset, Slovačke Andrej Kiska, Poljske Andrzej Duda, Estonije Kersti Kaljulaid, Latvije Raimonds Vejonis i Litve Dalia Grybauskaite. Svečano otvorenje gledat će uživo i norveška premijerka Erna Solberg, nizozemski premijer Mark Rutte i finski premijer Juha Sipila, te švedski kralj Carlo i kraljica Silvia, veliki vojvoda Luksemburga Henri, danski prijestolonasljednik Frederik i monegaški princ Albert II.

Olimpijski stadion završen je tek krajem prošle godine, koštao je 100 milijuna dolara, a na njemu će se održati samo četiri događaja – ceremonija otvaranja i zatvaranja ZOI te svečano otvaranje i zatvaranje Paraolimpijskih igara u ožujku. Nakon Paraolimpijskih igara stadion će biti razmontiran po čemu su ove Igre jedinstvene. Također, procjenjuje se da će Zimske olimpijske igre Južnu Koreju koštati oko 13 milijardi dolara što je daleko manje od 50 milijardi dolara koje su Rusi uložili u prošle Igre u Sočiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna tema svečanog otvaranja bit će mir kao poruka svijetu, očekuje se nastup i nekoliko glazbenika iz Sjeverne Koreje, dok će u svečanom defileu dvije Koreje izaći zajedno. Sjeverna Koreja je u zadnji trenutak pristala poslati svoje sportaše u Pjeongčang, a posebno zanimanje privući će nastup domaćih hokejašica čija se ekipa sastoji od igračica iz obje Koreje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.