Zvone brani navijače i suigrače od jugoslavenske milicije: Navijači Milana legendarnom fotografijom odali počast bivšem hrvatskom kapetanu Bobanu!

Foto: wikipedia.org

Sjećate li se 13. svibnja 1990. godine i nikad odigrane utakmice Dinama i Crvene zvezde na Maksimiru? Naime, mnogi smatraju kako je tog dana divljanjem Delija, uz prešutni blagoslov tadašnje jugoslavenske milicije, počeo rat u Hrvatskoj i agresija na našu zemlju. Delije je tada vodio ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tog dana jugoslavenska milicija tukla je kako BBB-e, tako i neke igrače Dinama, dok je ignorirala činjenicu da Delije na tribinama trgaju sjedalice napadaju ostale gledatelje. Od strane tadašnje milicije napadnut je i igrač Dinama Vjekoslav Škrinjar, što je dodatno izazvalo reakciju Zvonimira Bobana, koji je zapravo u samoobrani udario milicajca Refika Ahmetovića, tadašnjeg djelatnika milicijske postave Dubrava.

Bobana je spasio tadašnji trener Dinama, legendarni Josip Kuže, kapetan Zvone je uz pratnju navijača, kao zaštite, krenuo prema svlačionici. Može se reći kako su Kuže i navijači tada Bobanu spasili život. Milicija je bila spremna na sve, osim kako zaustaviti ludilo Delija. Neki će reći unaprijed režirano u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Snimka zaslona

”Da je ponovno krenuo vjerojatno bih pucao i ubio ga”, otkrio je milicajac Ahmetović puno godina kasnije, prisjetivši se događaja s maksimirskog travnjaka. Pitanje je da li bi sve tako završilo da je pucao na Zvonu kako je to ”pojednostavio” Ahmetović ili bi došlo do otvorenog rata na ulicama glavnog hrvatskog grada? Srećom, nikad nećemo saznati.

Foto: Snimka zaslona

Bobanova akcija postala je tih dana TOP vijest u svim europskim medijima, posebno onima koji se bave sportom, zbog obrane navijača i suigrača tadašnji FSJ (Nogometni savez Jugoslavije) odlučio je da Boban ne ide na Svjetsko prvenstvo koje se te godine igralo u Italiji.  Bobanu su čak nakon svega prijetili i smrću, a navijači Dinama nikad nisu zaboravili gestu kapetana. Dugo, dugo, nakon tog događaja maksimirske tribine skandirale su ”jedan je Zvone Boban…” Bila su to opasna vremena, Hrvatska se rađala…

Godinu dana nakon nemilih scena na Maksimiru Boban je potpisao za kultni talijanski klub Milan i s vremenom postao nogometna ikona ovog velikana, čiji je igrač bio sve do 2001. godine. Na oproštaju Bobana od nogometa na Maksimiru 2002. godine bio je i talijanski Milan, predvođen tadašnjim trenerom Fabio Capellom.  Bio je to spektakl, a u dresu Hrvatske zaigrao je čak i Goran Ivanišević.  U dresu Milana Boban je osvojio četiri naslova prvaka Italije, Ligu prvaka, europski Superkup, tri talijanska Superkupa…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Twitter

Navijači Milana, posebno oni najvatreniji, nikad ga nisu zaboravili. Naljepnicama odali su počast velikom kapetanu jedne velike hrvatske nogometne generacije koja svoj vrh dosegnula u Francuskoj, na SP-u, osvojivši broncu. Na naljepnicama je fotografija na kojoj Boban udara jugoslavenskog milicajca, a radi se o grupi Nervi Tesi, oni su dio  Curve Sud Milano, inače južne tribine navijača Milana na San Siru, prate svoj klub diljem svijeta. I pamte…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.