170 godina star New York Times šokirao građane SAD-a: Evo što je odgovorio predsjednik Trump!

Foto: fah

New York Times je napravio povijesni presedan i nešto što nije napravio nikada u gotovo 170 godina svoje povijesti od kada izlazi: odlučio je objaviti esej navodnog visokog i neimenovanog dužnosnika Trumpove administracije čiji identitet nisu objavili!

Naravno, tekst je intoniran u izrazito negativnom stilu i protiv predsjednika Trumpa, a predsjednik Trump je odmah odgovorio NY Timesu.

Predsjednik Trump odmah je komentirao anonimne optužbe NY Timesa tijekom sastanka u Bijeloj Kući s šerifima i dužnosnicima za provedbu zakona:

“Šerifi, možete li zamisliti to? Imamo nekoga u onome što ja zovem ‘propali New York Times’, nekoga koji govori o tome da je on dio otpora u Trumpovoj administraciji. Evo sa čime se mi moramo nositi. I sa nepoštenim medijima, jer i vi obični ljudi morate se nositi sa njima kao i ja, ali ovo je zaista sramota. Reći ću ovo: nitko nije napravio ono što je ova administracija napravila da stvari idu nabolje u našoj zemlji…Mi radimo odličan posao, ankete su odlične i znate što? Nitko neće doći ni blizu pobijediti me 2020. zbog svega dobroga što smo napravili! Napravili smo više nego što je itko mislio da je moguće u manje od dvije godine. Zato, hvala vam puno.”, rekao je Trump, a  piše eu.usatoday.com

Naime, u uvodniku New York Timesa pod naslovom “Ja sam dio pokreta otpora“ (I Am Part of the Resistance Inside the Trump Administration) anonimni autor i navodni Trupmov bliski suradnik tvrdi da je “amoralnost” i “impulzivnost” američkog predsjednika Donalda Trumpa takva da je dovodila do niza nepromišljenih odluka.

NYT je napravio povijesni presedan i nešto što nije napravio nikada: odlučio je objaviti esej navodnog visokog i neimenovanog dužnosnika Trumpove administracije čiji identitet nisu objavili.

Visokotiražne američke, pa i svjetske novine, objasnile su ovaj neobični potez i neobični presedan, po prvi puta u povijesti New York Timesa, time kako su odlučili objaviti anonimni tekst navodeći kao autora jednog od visokih dužnosnika u Trumpovoj administraciji, budući da je to “jedini način da se ovaj važan pogled na situaciju prenese čitateljima”.

Autor u prilično kratkom tekstu iznosi ozbiljne i teške optužbe na račun predsjednika Trumpa, te smatra da Trump djeluje štetno po budućnost SAD-a.

Osobito je u oči čitateljima upala rečenica kojom se optužuje predsjednika Trumpa za gušenje sloboda: “Predsjednik pokazuje malo sklonosti prema idealima za koje se konzervativci dugo zalažu: slobodi misli, slobodnom tržištu i slobodnim ljudima”.

Pri tome, što se tiče slobode misli, govora i pisanja dobro se je prisjetiti da je čak 98% američkih medija otvoreno podupiralo Hillary Clinton u predizbornoj kampanji protiv Trumpa, što zapravo potvrđuje riječi NY Timesa, ali na potpuno obrnut način. I NY Times je bio otvoreno i pristrano uključen u predizbornu kampanju na strani Hillary Clinton, dok Trumpovi podupiratelji i glasači nisu imali pristupa vodećim američkim medijima.

Dakle: stoji činjenica da je situacija glede slobode govora i pisanja, te općenito sloboda, problematična. Ali potpuno drugačije, zapravo inverzno, nego što sugerira anonimni suradnik Trumpa.

Da je tome tako svjedoči da je pravi revolt u SAD-u izazvala nedavna zabrana i brisanje poznatog oporbenog novinara Alexa Jonesa sa Facebooka i Youtube kanala, koji je postao planetarno popularan upravo zahvaljujući razotkrivanju prljavih igara političkog establišmenta.

No prava bomba u tekstu NY Timesa tek slijedi: u pitanju je navodno razmišljanje unutar američke administracije o pokretanju 25. amandmana, donesenog 1967. godine, prema kojemu potpredsjednik i većina vladinih dužnosnika ili “kakvo drugo tijelo kao što je Kongres, kojem bi zakon dopustio”, može pisanim putem proglasiti da je predsjednik “nesposoban obnašati dužnost i obveze svog posla”.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders je u službenoj izjavi oštro reagirala i rekla “da je tajanstveni pisac kukavica kojemu je bolje šutjeti.” New York Times je kao odgovor branio svoj uvodnik izjavom: “Iznimno smo ponosni da smo objavili taj ulomak, koji doprinosi značajnom vrijednošću razumijevanju javnosti o onome što se događa u Trumpovoj administraciji”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/nytimes.com