2014. u Kini uhićeno gotovo tisuću aktivista za ljudska prava

Gotovo tisuću aktivista za zaštitu ljudskih prava uhićeno je prošle godine u Kini, objavila je u ponedjeljak jedna nevladina organizacija, optužujući predsjednika Xija Jinpinga da ga krase “najgori podaci o kršenjima ljudskih prava u Kini” unazad dva desetljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chinese Human Rights Defenders, organizacija sa sjedištem u inozemstvu, pobrojala je 955 slučajeva aktivista ili “zaštitnika ljudskih prava” lišenih slobode 2014., gotovo isto onoliko koliko i u dvije prethodne godine zajedno, piše u godišnjem izvješću.

“Otkad je na dužnost stupio predsjednik Xi (prije dvije godine), vlasti su neumorno i grubo napadale temeljne slobode, sužavajući prostor dan civilnom društvu, i napadajući zaštitnike ljudskih prava”, ističe nevladina organizacija.

“Aktiviste, odvjetnike, novinare i liberalne intelektualce privodi se i zatvara, smješta u kućni pritvor, sprječava da se izraze ili primorava na egzil u inozemstvo, u razmjerima neviđenima od sredine 90-ih godina i represije nakon pokreta na Tiananmenu”, ugušena u krvi 1989.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće se objavljuje neposredno nakon što je uhićeno i optuženo za “poticanje na nemire” pet aktivistica za ženska prava koje su planirale prosvjede protiv seksualnog zlostavljanja povodom Dana žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.