Analitičari o Vučićevom govoru na Kosovu: ‘Označio je mjesto budućeg sukoba’, ‘Nastavio je retoriku iz 90-ih’

Foto: snimka zaslona, montaža narod.hr

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić posjetio je Kosovo te je tijekom govora na centralnom trgu u Kosovskoj Mitrovici  Slobodana Miloševića nazvao “najvećim liderom u povijesti Srbije”.

Njegov posjet sjeveru Kosova u Dnevniku Nove TV komentirao je profesor političkih znanosti Belul Beqaj, koji je rekao da trenutačne granice nisu razlog nezadovoljstva u Srbiji i na Kosovu te da današnja politička elita nije naučila ništa iz prošlih sukoba.

Kako komentirate Vučićev dolazak na Kosovo i govor koji je održao?

Mislim da bismo trebali analizirati tri bitna trenutka. Prvo, ikonografiju koja je pripremljena u njegovu čast. Drugo, sam posjet ima poseban karakter jer je on posjetio sjever koji je na neki način naznačen područje gdje će se eventualno izvoditi korekcija granica. Treće, mislim da je njegov način govora, umjesto da ima povijesni karakter, zapravo povijesna farsa.

U prvom kontekstu problema, mislim da je ikonografija na neki način označila srpstvo koje je prisutno na Kosovu. Drugo, mislim da posjeta jezeru Gazivode – koje je izvor života i izvor energetike i ekonomskog razvoja Kosova – na neki način šalje poruke da je to mjesto na kojem će se eventualno korigirati granice, što treba izazvati veliku skepsu.

Treće, mislim da je govorom kojim je zvao svoj srpski, nebeski narod da se spusti na zemlju zapravo sebe označio čovjekom koji se spustio na jezeru, a ne na zemlju. Tamo je označio mogućnost budućeg sukoba, umjesto da ga je označio mjestom koje će eventualno biti most suradnje i perspektive razvoja Kosova i Srbije.

Postoji prijepor oko razmjene teritorija, odnosno mijenjanja granica. Koji je stav kosovske vlade?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Nova TV/HRT