Belgijska diplomacija ne želi pomoći gay paru da dođe do ‘surogat djeteta’, a hrvatska pomaže transrodnom paru

rođenje majke surogat
Foto: Depositphotos

Homoseksualni par u Meksiku je pokušao doći do djeteta surogatstvom, no vlasti su ih spriječile u naumu da s dvomjesečnom bebom napuste državu. Meksička administracija odbija ovom paru dati bebinu putovnicu kako bi napustili zemlju. Homoseksualni par inače je iz Luxembourga, pokrajine u Valonskoj regiji u Belgiji, te su dijete odlučili naručiti u Meksiku, jer kako tvrde, oduvijek su htjeli započeti “obitelj”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> HRT će uskoro prikazivati animirani film udruge RODA koji promovira nezakonito posvajanje djece od homoseksualnih parova
> Papa Franjo: ‘Surogatstvo iskorištava žene, a djeca se tretiraju kao roba’
> Boris Beck: Prostitucija i surogatstvo razaraju ženama duše i tijela, a njihovi spolni organi koriste se kao alati za užitak ili proizvodnju djece

Oni su kontaktirali veleposlanstvo budući da je po njima dijete Belgijac, ali belgijska diplomacija ne želi niti čuti za slučaj, budući da se belgijski zakoni ne bave “surogat majkama i djecom”. Dijete tako trenutno ima meksičko državljanstvo, ali ne i belgijsko budući da je rođeno u Meksiku, prenosi Lessentiel.lu.

S druge strane hrvatska diplomacija čini sve kako bi pomogla hrvatskim državljanima koji su u Zambiji osumnjičeni za trgovinu djecom iz Konga. U cijelu priču aktivno se uključio i ministar vanjskih poslova, a osumnjičenima je pružena pravna i logistička pomoć. Pri tome se ignoriraju ozbiljne optužbe, kao i činjenica da su optuženi postali sumnjivci unatoč tome što su, na još uvijek nepoznat način, došli do dokumenata odnosno putovnica za djecu iz Konga.

>Aktivist za dječja prava iz Konga: Ne možeš s djetetom u Zambiju. Službenici koji to dopuštaju dio su mafije
>Dr. Markić: Tomašević laže o svojim vezama s transseksualnim vijećnikom Noom Kraljević, a Grlić Radman pomaže Možemo

Uz to, u udarnom terminu državna televizija HRT emitirao je emisiju u kojoj je tzv. ‘afrikanist’ pravdao trgovinu djecom te priznao da je pomagao u kaznenom djelu, a o svemu je šutjela pravobraniteljica – koja je i sama sudjelovala u istoj emisiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok homoseksualni par ne može dobiti dokumente za bebu do koje su došlo surogat majčinstvom, a belgijska diplomacija se time ne želi baviti, hrvatska diplomacija, politički vrh i mediji staju u obranu četiri para optužena za trgovinu djecom, iako je među njima jedan homoseksualni odnosno transrodni par, a takvi parovi ne mogu posvojiti dijete niti u Hrvatskoj, a kamoli u Kongu.

Što je surogatstvo i “surogat majke”?

Surogatstvo ili “iznajmljivanja maternica“ osuđuje velik dio građana Europe, Katolička Crkva, ali i brojne udruge civilnog društva, koje ga smatraju modernim oblikom trgovine ljudima, protivnom pravima i dostojanstvu čovjeka. Surogatstvo je nošenje i rađanje djeteta za nekog drugog.

“Naručitelji” djeteta sklapaju kupoprodajni ugovor o surogatstvu sa ženom koja će za njih nositi dijete te s klinikom, zatim nabavljaju spolne stanice koje se u klinici putem in vitro potpomognute oplodnje usađuju u ženu te nakon poroda preuzimaju dijete kojeg se žena unaprijed u ugovoru odrekla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snažni interesni lobiji pokušavaju ozakoniti surogatstvo – moderni oblik iskorištavanje žena i djece – putem europskih institucija i proširiti u što više država.

Surogatstvo ostavlja psihološke posljedice na ženu i dijete, koje su dokazane u znanstvenim istraživanjima. Uz to, surogatstvo stvara pravni nered, koji se prelama na životima majke i djeteta.

> Sprema li se i u Hrvatskoj zakon o surogatstvu – iznajmljivanju maternice?
> Udruga Roda izdala slikovnicu kojom među djecom promovira redefiniciju obitelji i posvajanje djece od strane LGBT parova
>Udruga Roda tužila Narod.hr: Smeta im članak o prikupljanju novca za usmrćivanje bebe Grge

Žene stvaraju povezanost s djetetom za vrijeme trudnoće pa trpe psihološke posljedice jer ga trebaju ostaviti nakon rođenja. Neka istraživanja pokazuju da se dijete teže prilagođava paru koji ga je naručio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naposljetku, praksa surogatstva otvara dodatnu pravnu nesigurnost za djecu jer pravni sustavi mnogih država ne priznaju pravni odnos naručitelja i djeteta iz surogatskih ugovora, često sklopljenih na međunarodnoj razini, pa osim što su oduzeta svojoj majci, ta djeca odjednom bivaju prepuštena državi, to jest, trećoj skrbničkoj obitelji.

“Surogat majka”, koja rađa dijete za nekog drugog, prema ugovorima o surogatstvu nema pravo na to dijete nakon njegovog rođenja, iako ga je nosila i rodila, što je oduvijek bio preduvjet majčinstva. S druge strane, ta ista žena često nije biološki povezana s djetetom koje nosi, stoga vlasnici spolnih stanica (bilo svojih bilo od treće strane) mogu tvrditi da imaju pravo na to dijete.

Neke od zemalja gdje je surogatstvo zabranjeno, a gdje dopušteno

Surogatstvo u svim oblicima zabranjuju Njemačka, Francuska i Italija, Švedske i Norveška ne priznaju nikakve sporazume o surogatstvu, ali Grčka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija dopuštaju tzv. alturističko surogatstvo, koje ne uključuje plaćanje “surogat majke” i profit od surogatskih ugovora.

Druge zemlje EU-a poput Belgije, Irske, Nizozemske, Španjolske, Mađarske i Češke nemaju regulirano to područje, dok Ukrajina, Rusija i neke države SAD-a imaju ozakonjeno komercijalno surogatstvo. Komercijalno surogatstvo legalno je i u Indiji, te je ta država postala jedna od najpopularnijih za komercijalno surogatstvo obzirom da su tamošnje cijene najniže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djecu pojedinci ili parovi doslovno putem ugovora naručuju u “klinikama za plodnost” diljem svijeta. Prilikom narudžbe parovi mogu izabrati kakvo dijete žele – od boje očiju, kože, pa sve do obrazovnog statusa žene koja će ga nositi i roditi. Surogatstvo je trgovina ženama i djecom, pa postoji posebno tržište “surogat majkama”, koje nude klinike, kao i spolnim stanicama.

Tko u Hrvatskoj zagovara ozakonjenje surogatstva?

Lobiji koji zagovaraju ozakonjenje surogatstva u svijetu postoje i u Hrvatskoj. Jedna od udruga koja zagovara surogatstvo je udruga “Roditelji u akciji – RODA“, koja je primjerice 2017. izdala slikovnicu kojom među djecom promovira redefiniciju obitelji i posvajanje djece od strane LGBT parova.

> Udruga Roda kritizira dr. Trpimira Golužu zbog “neprimjerenog sudjelovanja na Hodu za život”

> RODA – Čime se bavi udruga kojoj smeta Hod za život?
> Udruga PaRiter i trostruka uloga civilnih LGBTIQ udruga u Hrvatskoj

> Dr. Goluža: Evo činjenice koje bi trebala znati osoba koja sudi o slučaju trudnice i usmrćivanju djeteta

Istoj udruzi smeta Hod za život, a tužili su i portal Narod.hr, jer im smeta članak o prikupljanju novca za usmrćivanje bebe Grge.

Slikovnicu koju je izdala udruga Roda, kojom među djecom promovira redefiniciju obitelji i posvajanje djece od strane LGBT parova, financirali su i hrvatski građani. Slikovnica je nastala u sklopu EU projekta “Kaleidoskop – unapređenje prava djece u različitim obiteljima za tolerantnije i raznovrsno društvo”, koji se provodio u partnerstvu s udrugama ADOPTA i LET i u suradnji s udrugom Zagreb Pride. Za projekt su udruge dobile 157.430 eura sredstava, od čega 95 posto iz fondova Europske unije, a 5 posto od Ureda za udruge.

> Afera Zambija: Adopta se ograđuje od Topčić-Rosenberg – Nije ovlaštena za zastupanje naše udruge

Slikovnica udruge Roda nije izoliran slučaj širenja LGBT propagande djeci. Za vrijeme SDP-ove ministrice kulture Zlatar-Violić u 2013., Ministarstvo kulture otkupilo je za 14.000 kn 175 slikovnica “Sve je to obitelj” u kojoj se promovira rađanje djece dogovorom između lezbijskih i homoseksualnih parova.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.