BiH bez preporuke EK za status kandidata

epa06840940 European flags in front of European commission headquarters ahead of European Commissioner for Trade Cecilia Malmstrom's press conference in Brussels, Belgium, 26 June 2018, on trade and barriers reports. The press briefing mainly focused on the EU US tariffs battle. EPA/OLIVIER HOSLET

Europska komisija je u srijedu usvojila mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji u kojem nije preporučila dodjelu kandidatskog statusa, nego je navela 14 prioriteta u kojima BiH treba ostvariti napredak kako bi Vijeće EU-a moglo odlučiti o sljedećim koracima.

Unatoč tome Komisija nastoji opisati to mišljenje kao pozitivno. Bosna i Hercegovina je predala zahtjev za članstvo u Europskoj uniji prije više od tri godine, 15. veljače 2016. Razlog tolikom čekanju na mišljenje velikim dijelom leži u sporosti vlasti Bosne i Hercegovine u odgovaranju na upitnik, koji predstavlja uobičajeni dio postupka pri izradi mišljenja o kandidaturi za članstvo.

Komisija smatra da bi se pregovori o pristupanju trebali otvoriti kad Bosna i Hercegovina postigne potrebnu razinu sukladnosti s kriterijima za članstvo, a posebice s političkim kriterijima stabilnosti institucija, čime se jamči demokracija i vladavina prava. Bosna i Hercegovina morat će temeljito poboljšati svoj zakonodavni i institucijski okvir kako bi ostvarila niz precizno određenih prioriteta u području demokracije, vladavine prava, temeljnih prava i reforme javne uprave.

Čović i Wigemark očekuju pozitivne ocjene za BiH u izvješću Europske komisije

Mišljenje Komisije, koje je ujedno i plan sveobuhvatnih reformi u tim ključnim područjima, važan je korak u odnosima između EU-a i Bosne i Hercegovine te služi kao poticaj za daljnje korake u procesu stjecanja članstva u EU-u. Komisija u svom mišljenju istaknula 14 priorieteta koje zemlja mora ispuniti da bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o članstvu. Unutar toga dokumenta nalazi se i analitičko izvješće u kojem se razmatra stanje u Bosni i Hercegovini u pogledu usklađanosti sa standardima EU-a u raznim područjima poput unutarnjeg tržišta, javnih nabava, politike tržišnog natjecanja, zaštite okoliša, sigurnosti hrane i zaštite potrošača.

Što se tiče političkih kriterija, Komisija navodi da Bosna i Hercegovina mora uskladiti svoj ustavni okvir s europskim standardima i osigurati funkcionalnost svih institucija kako bi mogla preuzimati obveze koje traži EU. “Iako je decentralizirana državna struktura kompatibilna s članstvom u EU-u, Bosna i Hercegovina će morati reformirati svoje institucije kako bi mogla djelatno sudjelovati u procesu donošenja odluka u EU-u i kako bi mogla provoditi europsko zakonodavstvo”, navodi Komisija. U mišljenju se navodi da Bosna i Hercegovina treba poboljšati “svoj izborni okvir i funkcioniranje pravosuđa”.

U mišljenju se uopće ne spominje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na žalbu Bože Ljubića, po kojoj je neustavnim proglašen izbor izaslanika u Dom naroda u FBiH, kao ni izbor članova Predsjedništva BiH, što hrvatska strana u BiH kritizira jer omogućava preglasavanje Hrvata od Bošnjaka. O tom problemu na nekoliko sastanaka Europskog vijeća i Vijeća EU-a govorili su i hrvatski premijer i ministri.

Kao jedan od prioriteta u područje demokracije i funkcionalnosti države navodi se potreba za osiguranjem ravnopravnosti i nediskriminacije građana, poglavito “kroz provedbu odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci”.

Komisija navodi da je pravo kandidiranja za Dom naroda “ograničeno na temelju etničke pripadnosti i prebivališta, što je u suprotnosti s europskim standardima”. Također se kaže da pravo veta pozivanjem na vitalni nacionalni interes kao i entitetsko glasovanje “utječe na funkcioniranje parlamenta i riskira odgodu usvajanja zakona”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina