Čelnica hrvatske manjine u Srbiji: ‘Položaj zajednice popravio bi se kada bi se zaustavio trend brisanja ulica s imenima hrvatskih velikana’

Foto: Snimka zaslona

Hrvatska manjina zadovoljna je odnosom pokrajinskih vlasti, napose u području obrazovanja, no traži veću uključenost u rad institucija razmjerno broju Hrvata u Vojvodini, te zaustavljanje trenda brisanja ulica s nazivima hrvatskih velikana, poručila je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić predstavnicima Odbora za jednakost i nediskriminaciju Vijeća Europe u četvrtak u Novome Sadu.

Članovi Pododbora za prava manjina Odbora za jednakost i nediskriminaciju VE-a, pod predsjedanjem hrvatskog zastupnika Gorana Beusa Richembergha, zasjedali su u Novom Sadu radi analize stanja i razmjene iskustava u području ostvarivanja prava nacionalnih manjina u Vojvodini.

Vojvodina predstavlja regiju u kojoj od cjelokupnoga broja pripadnika hrvatske zajednice u Republici Srbiji, živi njihov najveći broj, navela je Jasna Vojnić.

“Važno je naglasiti da je pokrajinska administracija razvijala adekvatne politike multikulturalizma i da je na pokrajinskoj razini daleko bolje riješeno unaprjeđivanje manjinskih prava u četiri ključna područja. Sama administracija Vojvodine svakako je ustrojena tako da odgovara multietničkome karakteru pokrajine, što se očituje i postojanjem samoga tajništva koje u svom djelokrugu rada ima i nacionalne manjine, što recimo na razini države nije slučaj jer je ministarstvo za ljudska i manjinska prava ukinuto“, navela je među ostalim.

Pa ipak, istaknula je da se “Hrvati danas suočavaju s čitavim nizom zapreka kao što su nesudjelovanje u procesu donošenja odluka, neintegracija u društveni i politički sustav, društvena marginalizacija i na žalost visoka etnička distanca“.

Dodala je kako bi se položaj zajednice znatno popravio kada bi pokrajina potaknula njihovo uključivanje u institucije razmjerno njihovu broju u Vojvodini, kada bi se zaustavio trend brisanja ulica s imenima hrvatskih velikana, te pristupilo izradi popisa nematerijalne hrvatske kulturne baštine.

Jasna Vojnić jedina je uz predstavnika mađarske manjine imala izlaganje, i to na temu “Zaštita manjina u AP Vojvodini – dobre prakse i naučene lekcije“.

Vojvodina je prostor u kojemu živi veliki broj pripadnika nacionalnih manjina, na kojemu postoji desetljećima ustanovljen model funkcioniranja koji može poslužiti i kao primjer drugim zemljama, izjavio je Richembergh.

Članovima odbora i široj javnosti želimo zato predstaviti model ostvarivanja njihovih prava, kazao je.

Iskustva predstavnika nacionalnih manjina o radu pokrajinskih i državnih tijela Srbije bit će uključena u dokumente Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.