Članica britanske komunističke partije i zagovarateljica vječnog nošenja maski, imenovana na visoku funkciju u SZO-u

Susan Michie
Foto: snimka zaslona

Višedesetljetna članica Komunističke partije Velike Britanije imenovana je predsjednicom jedne od savjetodavnih skupina Svjetske zdravstvene organizacije.

Profesorica Susan Michie, direktorica Centra za promjenu ponašanja na University College London, predsjedat će Tehničkom savjetodavnom grupom Svjetske zdravstvene organizacije o bihevioralnim uvidima i znanostima za zdravlje. Profesorica Michie, koja se u zadnje vrijeme često pojavljivala na televizijama BBC-u i ITV-u, članica je Komunističke partije Britanije više od 40 godina, piše The Telegraph.

Maske za lice trebale bi trajati “zauvijek”

Dospjela je na naslovnice prošle godine nakon što se založila za stroga ograničenja života u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog COVID-19 i “maksimalno suzbijanje” virusa u cijelom svijetu, te je postala poznata po tome što je rekla da nošenje maski i mjere socijalnog distanciranja trebaju trajati “zauvijek”.

Tijekom pandemije redovito je davala preporuke o ograničenjima u vezi s koronavirusom zbog svog položaja člana podskupine vladinog savjetodavnog tijela SAGE.

Rekla je za Channel 5 u lipnju 2021.: “Ponašanje socijalnog distanciranja… Nošenje maski za lice… Morat ćemo ovo nastaviti dugoročno i to će biti dobro ne samo za COVID, već i za smanjenje drugih bolesti”.

Prekinuta dodatnim pitanjem o tome koliko dugo misli da treba produljiti s mjerama, profesorica zdravstvene psihologije je rekla: “Mislim zauvijek, donekle.”

Savjetodavna skupina

Savjetodavna skupina WHO-a o bihevioralnim uvidima i znanostima za zdravlje sastoji se od “renomiranih stručnjaka” koji predstavljaju “široki raspon disciplina”, uključujući ekonomiju, antropologiju i psihologiju, navodi se na web-stranici organizacije.

“Skupina pruža stručne savjete za razvoj plana za WHO kako bi definirao mehanizam za sustavno uključivanje dokaza o ponašanju u svoj rad i u nacionalne zdravstvene politike i planiranje programa”, dodaje se u online opisu.

Stručnjaci će dati preporuke organizaciji na regionalnoj i međunarodnoj razini.

Mnogi su ljudi u komentarima izrazili svoju frustraciju zbog imenovanja profesorice Michie, a jedan je korisnik Twittera napisao: “Prije ove objave mislio sam da je WHO užasno diskreditirana organizacija. Sada vidim da su u stanju ići još i na gore!”

Kako smo pisali, Svjetsku zdravstvenu organizaciju od početka pandemije koronavirusa kritiziraju da je pod utjecajem kineske vlade.

>Kako se financira Svjetska zdravstvena organizacija čiji je najveći donator nakon povlačenja SAD-a Bill Gates?

>Britanska vlada optužuje Kinu za širenje dezinformacija: Umanjili su broj zaraženih za čak 40 puta?

Šišmiši su glavni krivci za pandemiju?

Svjetska zdravstvena organizacija kritizirana je zbog svog izvješće o porijeklu koronavirusa u kojem su utvrdili da je virus sa šišmiša prešao na drugu životinju koja je bolest prenijela ljudima. Tako tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija nakon zajedničke istrage s kineskim znanstvenicima.

“Zbog velike sumnje da su određene vrste šišmiša domaćini ovog virusa i zbog pronalaska drugih relativno bliskih sojeva virusa Sars-Cov-2 u regiji, i u jugoistočnoj Aziji, gdje ti šišmiši žive, to je snažan pokazatelj da je to izvor zaraze”, izjavio je Peter Ben Embarker, voditelj istraživanja o porijeklu virusa.

Šišmiši nisu jedini krivci

Da su šišmiši uzrokovali pandemiju slaže se i stručnjak s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Međutim, kako je rekao nakon što je objavljeno izvješće WHO, smatra da se takvo nešto ne bi dogodilo na zapadu.

“Istočni način života, odnosno bliski kontakt je najveći razlog tome. Njihova nekonvencionalna kuhinja. Čisto sumnjam da bi se takvo nešto dogodilo u zapadnim zemljama. Velika je vjerojatnost da će se takvo nešto ponovno dogoditi u Kini”, rekao je Vladimir Stevanović sa Zavoda za mikrobiologiju i zarazne bolesti Veterinarskoga fakulteta.

Porijeklo virusa

Svi dokazi o porijeklu virusa nisu prikupljeni jer je Kina odbila dati podatke o prvim slučajevima. Velika Britanija, SAD, Australija, Slovenija, i Češka su bile među 14 zemalja koje smatraju da se zbog nedostatka informacija ne mogu donositi zaključci o tome kako i gdje je počela pandemija. Izvještaj je najglasnije kritizirala Amerika, koja je istaknula da treba provesti neovisnu i transparentnu istragu bez uplitanja kineskih vlasti.

>(VIDEO) Raste zabrinutost da je Svjetska zdravstvena organizacija pod kontrolom Kine: Kritike dolaze iz SAD-a, Tajvana i Japana

>Britanska vlada optužuje Kinu za širenje dezinformacija: Umanjili su broj zaraženih za čak 40 puta?

> Prof. dr. sc. Marušić: Faktograf.hr brani kineski režim od sumnje da je lagao o virusu SARS-2-CoV

Za neobjavljivanje jednog dijela informacija, Kina se pozvala na svoj zakon koji kaže da se neki podaci ne mogu objavljivati. Zbog sumnji da prikrivaju istinu o tome kako je zapravo zaraza krenula, Kina Amerikance optužuje za političku manipulaciju.

Kineska ministrica vanjskih poslova, Hua Chunying, rekla je kako “politiziranje kontrole virusa nije moralno ni popularno i samo će ometati globalnu suradnju u tom pogledu, potkopati globalne napore u borbi protiv epidemije i dovesti do novih gubitaka života”.

Upravo je Kina trebala znati i raditi bolje jer imali su sličnu situaciju 2002. kada je izbila epidemija SARS-a.

“Svi znanstvenici su 2007. objavili rad da će se ponovno desiti, da će biti ponovno koronavirus, da će biti srodan SARS-u, da će se javiti na mokroj tržnici i da će se javiti u Kini”, ustvrdio je Stevanović.

Utjecaj Kine na Svjetsku zdravstvenu organizaciju

Podsjetimo, o povezanosti Svjetske zdravstvene organizacije s kineskom komunističkom vladom već smo u više navrata pisali.

Na samom početku pandemije, čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhan Ghebreyesus pozivao je zemlje da ne zatvaraju granice strancima iz Kine te izrazio neodobravanje prema Singapuru, SAD-u i Australiji zbog zatvaranja njihovih granica.

Kao razlog tome navodilo se mišljenje kako Tedros duguje Kini nakon što ga je komunistička partija podržala tijekom njegova izbora za generalnog direktora 2017. godine.

Još jedan pokazatelj povezanosti vrha SZO-a i kineske vlade je i činjenica da je SZO suprugu kineskog predsjednika proglasio “ambasadoricom dobre volje”.

Među “Ambasadorima dobre volje” Svjetske zdravstvene organizacije nalaze se supruga kineskog predsjednika Xi Jinping i izvjestitelj koji je povezan s kineskim državnim medijima.

Peng Liyuan, poznata kao “prva dama Kine”, ambasadorica je dobre volje za tuberkulozu i AIDS od 2011., izvijestio je American Millitary News. U njezinoj biografiji na stranicama SZO-a navodi se da je ona “poznata kineska sopranistica i glumica, zdravstvena aktivistkinja i voditeljica Kineskog ansambla pjesme i plesa u Generalnom političkom odjelu Narodne oslobodilačke vojske” te se ne navodi da je riječ o supruzi kineskog predsjednika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/The Telegraph

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.