Demografski slom komunističke Kine – što čeka svjetsku velesilu u 21. stoljeću?

kina
Foto: GettyImages

Kina je do 2016. provodila najveći socijalni inženjering u povijesti svijeta koji se zvao ‘politika jednog djeteta’. Te godine je Komunistička partija Kine prešla na ‘politiku dva djeteta’, ali to nije donijelo dugoročne posljedice, što bi moglo Kinu koštati demografskog sloma.

Ugledni The National Interest piše kako će se Kina u ovom stoljeću suočiti s “najdramatičnijim demografskim kolapsom” koji neće biti posljedica rata ili bolesti, prenosi geopolitika.news

Autor teksta, stručnjak za Kinu Gordon G. Chang, procjenjuje da će Kina, koja trenutno ima četiri puta više stanovnika od SAD-a, do 2100. imati manje stanovnika od svog najvećeg rivala na globalnoj sceni.

Kina je, po službenim podacima, 2019. imala 1, 4 milijarde stanovnika, ali dio stručnjaka sumnja u tu brojku.

Tako je Yi Fuxian sa Sveučilišta Wisconsin-Madison kazao za TNI da je Kina u 2020. vjerojatno imala 1, 26 milijardi stanovnika.

Kako piše Chang Kineska akademija društvenih znanosti procjenjuje da će se kineska populacija do 2100. prepoloviti ako se stopa nataliteta smanji na 1, 3. Po nekim procjenama ona je i znatno niža.

Vladajući u Kini pak vjeruju da broj stanovnika Kine neće početi padati prije 2028., dok dio stručnjaka smatra da pada od 2018., što je teško provjerljivo.

Kina je desetljećima provodila nacionalnu politiku ‘jednog djeteta’, što je bio vjerojatno najveći socijalni inženjering u povijesti. Krajem 2015. godine Komunistička partija Kine ukinula je taj zakon i počela provoditi politiku ‘dvoje djece’. Predložena je nova politika koja obiteljima omogućava imati dvoje djece, kao reakcija na problem starenja stanovništva u Kini.

Nakon ukinuća zloglasne politike ‘jednog djeteta’ došlo je 2016. do porasta rađanja, ali od tada svake godine broj rođene djece pada.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/geopolitika.news