Dr. sc. Feldman za Narod.hr: ‘U pozadini dugoročne destabilizacije Crne Gore nalazi se Rusija’

Foto: Fah/Privatna zbirka (Fotomontaža: Narod.hr)

“Nema nikakve sumnje, da se u pozadini dugoročne destabilizacije Crne Gore nalazi Rusija, kojoj je glavni cilj sprječavanje euro-atlantskih integracija u ovom dijelu svijeta. Stoga je crnogorsko pristupanje NATO savezu, kao i aktivno zagovaranje crnogorskog ulaska u Europsku Uniju predsjednika Mila Đukanovića, kost u grlu ruskih interesa.”, istaknula je u razgovoru za Narod.hr prof. dr. sc. Andrea Feldman, izvanredna profesorica povijesti na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Podsjetimo, u Crnoj Gori su u četvrtak u nekoliko gradova održani prosvjedi, na kojima je bilo i incidenata, protiv namjere crnogorske vlade da promijeni kriterije za stjecanje državljanstva, što bi prema tvrdnjama procrnogorskih stranaka, olakšalo stjecanje državljanstva za nekoliko tisuća glasača prosrpske orijentacije.

> Pred crnogorskom Vladom prosvjednici pjevali ‘Čavoglave’: ‘Obrana od pokušaja posrbljavanja’

Prosvjed u Podgorici organizirao je Patriotsko-komitski savez, politička stranka nacionalnih Crnogoraca, nastala nakon parlamentarnih izbora 30. kolovoza, na kojima su većinu osvojile stranke okupljene oko Srpske pravoslavne crkve. Prosvjednici su nosili crnogorske zastave i skandirali “Crna Gora u boj kreće, bez pobjede doći neće”, “Crna Gora jest malena, al’ je časna i poštena”. Napetosti u Podgorici u četvrtak su popustile nakon što je iz crnogorske vlade priopćeno da sporne izmjene zakona nisu na dnevnom redu njezine jučerašnje sjednice.

Ugledni povjesničar, pokojni dr. sc. Ivo Banac, suprug dr. sc. Feldman, desetljećima je upozoravao na posljedice komunističkih zločina te podržao obnovu Crnogorske pravoslavne crkve. Predvidio je da su pred nama još veći javni sukobi, a o njihovom ishodu ovisit će demokracija, ljudska prava, mir i gospodarska sigurnost u Hrvatskoj, Europi i svijetu.

> (VIDEO) Izbori u Crnoj Gori: Đukanović izgubio, Hrvati bez mjesta u parlamentu, Krivokapić slavio pobjedu s mitropolitom SPC-a Amfilohijem

Dr. sc. Feldman, također je jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja se može pohvaliti doktorskom titulom s prestižnog američkog sveučilišta Yale te je odličan poznavatelj prilika u Crnoj Gori, zbog čega smo ju zamolili za komentar na aktualna događanja u Crnoj Gori te pozadinu nezadovoljstva dijela stanovništva.

Narod.hr: Kako komentirate nove nemire?

“Nemir i nelagoda prostrujali su javnošću Crne Gore, nakon negiranja genocida u Srebrenici Vladimira Leposavića, ministra pravde, i rezultirali su pokušajem ministrove smjene od strane premijera Zdravka Krivokapića. Na tome nije stalo. Suprotstavljeni prosvjedi koji su eskalirali u Nikšiću, zatim u Podgorici i prouzročili blokade u prometu u drugim dijelovima Crne Gore izraz su nezadovoljstva dijela građana Crne Gore načinom rada Vlade, koja se još od izbora prošle godine pokazuje kao amaterska i poprilično konfuzna, kada je riječ o poznavanju procedura i upravljanja, a naročito upravljanja pandemijom COVID-19. To je bilo vidljivo i u ponovljenim izborima u Nikšiću prije nekoliko tjedana, kad se potvrdilo da je stranka predsjednika Đukanovića, sada u oporbi, konsolidirala povjerenje svojih birača i jedina osigurala rast u odnosu na parlamentarne izbore prošle godine. No ono što je izazvalo prosvjede, bila je najava promjene Odluke o kriterijima za stjecanje crnogorskog državljanstva i izmjenama Zakona o registru prebivališta i boravišta.

Patriotsko-komitski savez (PKSCG) je naveden kao organizator prosvjeda, no oporba se, osim nekolicine dužnosnika SDP i Liberalne partije, nije otvoreno uključila u prosvjede. Prosvjedi su se činili spontanim.

Glavna oporbena stranka Demokratska partija socijalista (DPS) iako nije bila prisutna u nemirima, oglasila se putem svojih zastupnika poput Nikole Rakočevića, koji je izjavio kako u Crnoj Gori „ne postoji opasnost od srpstva, niti od crnogorstva, već od veliko-srpskog projekta. To je jedina opasnost po našu državu.“ DPS namjerava, kako se čini, voditi bitku kroz institucije države, prije svega u Skupštini.”

Narod.hr: Sporne su izmjene Odluke o kriterijima za stjecanje crnogorskog državljanstva i izmjenama Zakona o registru prebivališta i boravišta. Đukanovićeva stranka navodi kako je riječ o “posrbljivanju”. Kako gledate na te navode?

“Iako je jučer povučena sa sjednice Vlade CG, kako bi se o njoj prethodno izjasnio odbor za izborno zakonodavstvo Skupštine Crne Gore, ova Odluka ide za tim da se u kontekstu skorog popisa stanovništva, na kojem inzistiraju nove vlasti, stvore preduvjeti za ono što oporba u Crnoj Gori naziva „etničkim inženjeringom po mjeri „srpskog sveta““, što je modernizirana sintagma za ono što smo u drugim povijesnim okolnostima nazivali projektom tzv. Velike Srbije.

Naime, omogućavanjem državljanstva i za one Srbe, čije je prebivalište i boravište u prethodnih 10 godina, bilo u Srbiji te zbog toga nisu mogli imati državljanstvo Crne Gore, jasno je da će se promijeniti i broj građana Crne Gore, koji se smatraju Srbima, i koji u izrazima afirmacije crnogorske nacije, vide neprijatelja srpskom prisezanju za Crnom Gorom.

Pored toga predložena promjena, omogućila bi biračko pravo i za tisuće Rusa, koji su proteklih godina odabrali prijaviti boravište u Crnoj Gori, te na taj način u perspektivi i formalno osigurala ruske interese u ovom dijelu jugoistočne Europe. S druge strane, onim državljanima Crne Gore, koji žive u inozemstvu a imaju prijavljeno boravište u Crnoj Gori, većinom Albancima i Bošnjacima, ova bi promjena uskratila biračko pravo slijedom njihovog odsustva iz Crne Gore. Razvidno je da ove predložene promjene jedne, u osnovi nekompetentne, ali revanšistički nastrojene Vlade, predstavljaju korak k daljnjoj destabilizaciji Crne Gore.”

Narod.hr: Što se može dalje očekivati u daljnjem razvoju situacije u Crnoj Gori?

“Kao država, ali i kao društvo Crna Gora se danas nalazi na udaru prije svega srpske politike, koja je uložila značajna financijska sredstva, kao i energiju prije svega Srpske pravoslavne crkve, kako bi iznijela pobjedu na parlamentarnim izborima prošle godine. Na tom putu, srpska strana je minirala i zajednički nastup manjinskih hrvatskih političara u Crnoj Gori, koje su jednim klasičnim manevrom podijelili na dvije stranke tek mjesec dana pred izbore, što je rezultiralo gubitkom jedinog hrvatskog zastupnika u crnogorskoj Skupštini. To je, ako mi je dopuštena ironija, hrvatski doprinos konačnom rješenju svog vlastitog pitanja u Crnoj Gori.

Nema nikakve sumnje, da se u pozadini dugoročne destabilizacije Crne Gore nalazi Rusija, kojoj je glavni cilj sprječavanje euro-atlantskih integracija u ovom dijelu svijeta. Stoga je crnogorsko pristupanje NATO savezu, kao i aktivno zagovaranje crnogorskog ulaska u Europsku Uniju predsjednika Mila Đukanovića, kost u grlu ruskih interesa. Stoga bi dobronamjerna poruka Europskoj Uniji i novoj administraciji u SAD-a, morala biti da prekinu s besplodnim popuštanjem Beogradu, i da se aktivno uključe u procese smirivanja napetosti i afirmaciju euro-atlantskih integracija svih čimbenika na prostorima jugoistočne Europe.”

Crna Gora od lipnja 2012. vodi pregovore o članstvu u Europskoj uniji

Europska komisija poručila je u petak crnogorskim vlastima da se promjene zakona o osjetljivim pitanjima, poput zakona o državljanstvu, zbog čega prosvjeduju procrnogorske stranke, treba provesti na uključiv način i nakon široke javne rasprave.

Crna Gora od lipnja 2012. vodi pregovore o članstvu u Europskoj uniji. Do sada je otvorila sva pregovaračka poglavlja, ali samo su tri poglavlja privremeno zatvorena.

Od 2017. Crna Gora je postala 29 članica NATO-a. Službeni odnosi Crne Gore i NATO počeli su 29. studenog 2006., pozivom Crnoj Gori da pristupi Partnerstvu za mir, a ministri vanjskih poslova država članica su na sastanku u Bruxellesu 2. prosinca 2015. donijeli odluku o upućivanju poziva Crnoj Gori za punopravno članstvo u Savezu.

Đukanović: „Sve to vodi u dodatnu destabilizaciju Crne Gore”

Novim prijedlogom Odluke o kriterijima za stjecanje crnogorskog državljanstva predviđeno je da se zakonitim boravkom može smatrati i privremeni boravak u Crnoj Gori, umjesto stalnog kako je do sada bilo definirano. Također, izmjenama je predviđeno ukidanje biračkog prava osobama koje imaju prebivalište u inozemstvu, koje ona mogu vratiti kada se ponovo nasele u Crnoj Gori. Večer uoči prosvjeda zasjedalo je predsjedništvo Demokratske partije socijalista, čelnika Mila Đukanovića, aktualnog crnogorskog predsjednika, koje je u priopćenju navelo kako će ta stranka „braniti Crnu Goru od agresivnog pokušaja posrbljivanja“.

Oni su ustvrdili da postoji nedvosmislena namjera novih vlasti da provedu „izborni inženjering“ kako bi se osigurala nelegalna većina na idućim izborima i mijenjala demografska slika Crne Gore.

„Sve to vodi u dodatnu destabilizaciju Crne Gore“, priopćio je Đukanovićev DPS te je zaprijetio da će napustiti zajednički parlamentarni odbor koji radi na izmjenama izbornog zakonodavstva.

Prosvjednici iz više crnogorskih gradova pokušali su doći u Podgoricu kako bi se pridružili okupljanju ispred zgrade vlade, ali ih je zaustavila policija jer je epidemiološkim mjerama zabranjeno putovanje između općina bez adekvatnih odobrenja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.