Dr. sc. Tadić: Ruski psihološki rat protiv EU-a; ucjene oko plina i prijetnje nuklearnim oružjem

tadić putin
Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Nuklearni fizičar Tonči Tadić u posljednjem broju kršćanske revije Kana razmatra dva ključna paketa strahova pred građanima EU-a: onaj o hladnoj zimi bez plina, te onaj o nuklearnom ratu. Dio članka, uz odobrenje izdavača, prenosimo u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Dr. sc. Tadić ljudima uplašenim mogućim nuklearnim ratom: Nemojte piti jod bez potrebe

Ucjene i strahovi

Pred Hrvatskom i ostatkom EU-a je jedna od najneizvjesnijih zima od kraja Drugoga svjetskog rata, ne samo zbog Putinova ucjenjivanja EU-a neisporukom plina nego i zbog novih ruskih najava uporabe nuklearnog oružja u ratu protiv Ukrajine. Obje teme pune stupce i minute u medijima, jer ništa ne prodaje tako dobro medije kao pumpanje strahova (uz političke skandale)! Obje su teme dakle dio ruskoga psihološkog rata protiv EU-a, znajući za glupost i pohlepu europskih medija.

(…)

> Dr. sc. Tadić: Ruske nuklearne prijetnje i rat u Ukrajini koja ima 16 nuklearnih reaktora

Besmislice o gospodarskim prilikama

Usput rečeno, Putin je puštanje plina EU-u uvjetovao ukidanjem sankcija koje je EU nametnuo Rusiji, što je posebno zanimljivo jer gore spomenuti putinofilski krugovi u EU-u tvrde kako Rusiji nikad bolje nije gospodarski išlo kao sada pod sankcijama, jer niti im sankcije diraju gospodarstvo, a i plin prodaju Kini i Indiji i masno zarađuju. I jedno i drugo je glupost i laž, jer niti je industrijska proizvodnja u Rusiji pala u pojedinim granama za čak 97 %, niti se očekuje pad ruskog BDP-a od 8 do 13 %, a i doista prodaju plin Kini i Indiji, ali po 3 – 4 puta nižim cijenama od onih po kojima su ga prodavali u EU-u. Ispada da zemlji jako krene kad je nagaze sankcijama, pa je čudno da MMF ne propisuje zemljama sankcije umjesto što im daje stand-by aranžmane. Besmisleno, zar ne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije slike Putina

Ovakva Putinova prozirna dječja logika zapravo je na tragu svega što smo vidjeli u ovom ratu od 24. veljače 2022. Naime, u javnosti posve ravnopravno egzistiraju dvije slike Putina. Prema jednima, on je „genijalni strateg“, „lukavac s mudrim potezima kojeg se ne da navući“, „sve ovo što radi je isplanirao“ (čak i poraze na ukrajinskom bojištu?!). Za druge je pak on „luđak“, „poremećeni lik“, odnosno „dao se navući na rat“, ili je „bio na to prisiljen“. Pazite, Putin ne može biti istodobno i „genijalni strateg koji vuče lukave poteze“ i „neuračunljiv lik koji se da navući ili biti prisiljen na nešto“. Ili je jedno ili je drugo! No, prema mojoj prosudbi, on nije ni jedno ni drugo.

> Trump 2018. o plinovodu: ‘Rusija potpuno kontrolira Njemačku’; Merkel tvrdi: ‘Nezavisni smo’

Putin je, jednostavno, prosječno inteligentan čovjek, ali do srži pokvaren i zainteresiran samo za svoju poziciju na čelu Rusije, koju pak želi opet pretvoriti u SSSR. Usto je oportunist, te se beskrupulozno koristi svakom prilikom koja mu se ukaže, dok kompromisne i mirotvorne prijedloge doživljava kao slabost. Otpor svojim planovima, posebno ako dolazi od nuklearnih supersila, doživljava vrlo ozbiljno, no istodobno prezire zemlje koje smatra slabijima od sebe. Zapravo mentalitet vrlo sličan Miloševiću, a čak su im i retorika i imperijalne strategije iste.

Putinove prijetnje nuklearnim oružjem imaju posve drugu svrhu

Putinove prijetnje nuklearnim oružjem imaju pak posve drugu svrhu, po svoj prilici dati na znanje da je spreman pregovarati kako bi zadržao osvojena područja Ukrajine i tako skratio rat. Na tom je tragu je i najava djelomične mobilizacije u Rusiji (koja je već uzrokovala egzodus vojno sposobnih Rusa). Novih 300 000 ruskih vojnika na bojištu teško je očekivati prije siječnja, no i tada (jer je riječ o rezervistima) ne u svrhu novih osvajanja, nego kao „topovsko meso“ u obrani osvojenog, da se njihovim životima ugasi ukrajinska protuofenziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Starešina: Još 1981. Reagan je europske NATO saveznice upozoravao na ‘opasnu ovisnost’ o tadašnjem SSSR-u

No šanse da Putin doista upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini su male. Treba jasno reći da Hrvatska ne bi imala nikakvih posljedica od nuklearne bombe koja bi bila bačena na Ukrajinu. Ali to se neće dogoditi. Uostalom, ako ta jedna bomba doista dovodi do kapitulacije Ukrajine, zašto je nije upotrijebio prije pet mjeseci, recimo, nakon poraza kod Kijeva? Nije i neće zbog istih razloga kao ni sada, jer se Ukrajina zbog te bombe neće prestati boriti.

Naime, kako je to lijepo definirao u UN-u američki šef diplomacije Anthony Blinken: „Ako se Rusija prestane boriti, rat prestaje; no, ako se Ukrajina prestane boriti, ona nestaje kao država i nacija!“ Ujedno, Putin može upotrijebiti rusko nuklearno oružje prema ruskoj nuklearnoj strategiji i Zakonu o obrani ako i samo ako je ugrožena opstojnost Rusije; dakle ne ako mu loše ide u Ukrajini!

Navedimo na kraju i slabo poznatu činjenicu da su Kina i Ukrajina još u prosincu 2013. potpisale zajedničku deklaraciju o obrani nenuklearne zemlje Ukrajine od nuklearnih prijetnji drugih zemalja (tj. Rusije). Pametnomu dosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preostali dio članka potražite u tiskanom ili eIzdanju Kane.

O autoru

* Dr. Sc. Tonči Tadić viši je znanstveni suradnik u Institutu Ruđer Bošković. Završio je preddiplomski studij fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a doktorat iz fizike zaslužio je 1995. na Institutu Ruđer Bošković i Sveučilištu u Zagrebu. U razdoblju od 1997. do 1998. godine bio je gostujući znanstveni istraživač na Osaka National Research Institute (ONRI-AIST) kao stipendist Japanske agencije za znanost i tehnologiju. Od 2000. do 2008. bio je zastupnik u Hrvatskom saboru.

Tadić je od 2013. godine član Znanstveno tehničkog odbora (STC) EURATOM-a, koordinator je Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice (CRU), član skupštine H2020 projekta EUROfusion, te predstavnik Republike Hrvatske u Upravnom odboru europske agencije Fusion for Energy. Za zasluge u znanstvenom povezivanju EU i Japana ga je 2014. japanski car Akihito odlikovao Redom Izlazećeg Sunca, najvišim japanskim odličjem. Ubraja se u red prvoboraca za proglašenje isključivoga hrvatskoga gospodarskog pojasa (IGP) u Jadranu.

** Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/kana

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.