‘Društvena pravda’ u Kanadi kao temelj za rodnu ideologiju u svakoj pori društva

Foto: Thinkstock

Kanada je država poznata kao predvodnica političkih i društvenih promjena pod pojmom ‘društvene pravde’ (eng. social justice) koja obuhvaća razne ideje progresivno-lijevog spektra poput identitetske politike, rodne teorije, radikalnog feminizma, političke korektnosti, ‘prava’ na abortus itd. ‘Društvena pravda’ i rodna ideologija su vrlo popularna u području civilnog društva i akademske zajednice s naglaskom na humanističke znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od posljednjih događaja pod kišobranom ‘društvene pravde’ bio je potez kanadskog premijera Justina Trudeaua da promijeni zakon o poticajima poslodavcima koji zapošljavaju srednjoškolce i studente tokom ljeta, tako da poslodavac prije dobivanja poticaja mora potpisati dokument kojim izražava svoje poštovanje “reproduktivnih prava i prava na slobodu od diskriminacije na temelju spola, vjere, rase, nacionalnog ili etničkog porijekla, boje kože, mentalnog ili tjelesnog oštećenja, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta i izražavanja.” Potpisivanjem tog zakona poslodavac ne će smjeti npr. donirati udrugu za pravo na život nerođenog djeteta jer će time prekršiti zakon.

HAZU: Rodna ideologija u Istanbulskoj konvenciji neprihvatljiva za odgojno-obrazovni sustav

Jedna od temeljnih promjena u kandaskom društvu i veliko negodovanje donijelo je izglasavanje dopune Kanadskog zakona o ljudskim pravima i Kaznenog zakona, poznatijeg kao Bill C-16 koji kaže da spol, rod, rodna ekspresija i spolna orijentancija variraju neovisno jedno o drugom. Zabranjena je diskriminacija na temelju ‘rodnog identiteta’. Zakon kaže da se diskriminacija tumači kao “iskustvo negativnog, namjernog ili nenamjernog, postupanja od strane drugih na račun svog rodnog identiteta ili rodne ekspresije”. U prijevodu, svatko je dužan oslovljavati drugu osobu onom zamjenicom koja odgovara njegovom rodu bilo to on, ona ili neologizmi poput ze, hir, sie, co čiji prijevodi na hrvatski još uvijek ne postoje. Budući da ova dopuna zakona ulazi i u Kazneni zakon, za nepoštivanje odredaba zakona predviđene su ozbiljne kaznene mjere, koje uključuju oduzimanje imovine i zatvorsku kaznu. U praksi je moguće da ukoliko muškarca koji se osjeća kao žena ne oslovljavate u ženskom rodu , platite drakonsku kaznu i/li završite u zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon pod imenom Bill 89 svrstava rod i “rodne ekspresije” u kategoriju “najboljeg interesa djece”. Taj zakon omogućuje državi u krajnjem da roditeljima oduzme dijete ako oni ne pogoduju njegovu odabiru roda, “rodne ekspresije” ili spolne orijentacije, čime se neodobravanje poistovjećuje ni manje ni više nego sa zlostavljanjem.

Rodna ideologija: Danska i Velika Britanija predlažu da se ne upotrebljava termin “trudna žena”

Kanadske institucije kroz svoje poslovnike, etičke kodekse i pravila ponašanja također na internoj razini provode “društvenu pravdu” tako što su neke kanadske obrazovne institucije, točnije školski odbori donijeli direktivu po kojoj škole ne smiju govoriti roditeljima ukoliko dijete ispituje ili zatraži promjenu spola ili se nekonvencionalno rodno izražava; dapače zaposlenici institucija su to dužni skrivati od roditelja bez obzira na dob učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opsesija rodnom ideologijom u Kanadi je otišla toliko daleko da su promijenili stihove himne tako da bude “rodno neutralna”.

Kandski premijer Trudeau Ircima: Legalizirajte pobačaj!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.