Hoće li se nakon prolaska pandemije korone, zahtjevati maske za djecu u školama protiv sezonskih virusa?

roditelji prijavljeni zbog nenošenja maske
Foto: Fah

Korištenje maski za lice za sprječavanje infekcije i prijenosa SARS-CoV-2 izvan zdravstvenih ustanova jedna je od intervencija o kojima se najviše raspravljalo u trenutnoj pandemiji, a ništa više od njihove upotrebe kod djece koja pohađaju obrazovne ustanove, piše u svom znanstvenom radu Shamez N Ladhani, koji je objavljen u Journal of infections.

>Djecu u jednoj školi tjerali da nose maske, u drugoj ne. Znate li kakvi su rezultati? Evo što kaže prof. dr. sc. Gordan Lauc

Dok su učinci zaštitne barijere dobro postavljenih maski za lice kod odraslih dobro dokumentirani u laboratorijskim studijama, kako se približavamo kraju treće godine pandemije, ne postoje nasumična kontrolirana ispitivanja – zlatni standard za određivanje učinkovitosti intervencije – o zaštiti koju maske nude djeci bilo koje dobi u bilo kojem okruženju. Ipak, mnoge zemlje i dalje obvezuju maske za lice za djecu, često kao dio višeslojnih mjera ublažavanja, s namjerom sprječavanja širenja SARS-CoV-2 u obrazovnim okruženjima.

Na početku pandemije škole su bile zatvorene

Na početku pandemije škole su bile zatvorene kao dio šire nacionalne karantene u većini dijelova svijeta jer se, razumljivo, malo znalo o ulozi djece u prijenosu SARS-CoV-2. Kako su se stope zaraze SARS-CoV-2 u zajednici smanjivale, mnoge su zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, dale prioritet ponovnom otvaranju škola u proljeće 2020. i, s pravom, s oprezom, ograničavajući veličinu razreda, kretanja vani, uvođenjem hibrida u učenja školi/učenja kod kuće i uvođenje opsežnih mjera ublažavanja.

Međutim, preporuke za maske za lice razlikuju se u različitim dijelovima svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF potaknuli su adolescente u dobi od 12+ godina da slijede iste smjernice za maskiranje kao i odrasli, dok je djeci od 6 do 11 godina preporučeno da nose masku koja dobro pristaje u područjima gdje se širi SARS-CoV-2 , u slabo prozračenim zatvorenim prostorima i u zatvorenim prostorima gdje se ne može održati fizička udaljenost od najmanje jednog metra. Djeci mlađoj od šest godina preporučeno je da ne nose masku. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) otišao je korak dalje i preporučio maske za odraslo obrazovno osoblje, ali ne i za djecu u osnovnoj školi, jer se od njih očekivala niža tolerancije na nošenje maski tijekom duljeg razdoblja i/ili neispravno nošenje.

Mnoge nordijske zemlje nikada nisu preporučile maske za lice za djecu

Europske zemlje uglavnom su slijedile ove preporuke, iako su škole u nekim zemljama propisale maske za lice za osnovnoškolsku djecu, dok mnoge nordijske zemlje nikada nisu preporučile maske za lice za djecu. U Engleskoj su se maske za lice isprva preporučivale srednjoškolcima (11-16 godina) u zajedničkim zatvorenim prostorima, ali ne i u njihovim učionicama, osim u kratkom razdoblju od nekoliko tjedana kada su srednje škole ponovno otvorene nakon nacionalnog zatvaranja u ožujku 2021. i nakon Omicrona koji se pojavio u siječnju 2022.

Za razliku od toga, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučio je maske za lice za djecu od dvije godine starosti počevši od ljeta 2020., a neke države i dalje zahtijevaju od 2-4-godišnjaka nošenja maske u zatvorenom i na otvorenom, čak i nakon što su zahtjevi za nošenje maske ukinuti za stariju djecu i odrasle.

Zagovornici maski za lice će citirati laboratorijske studije

Zagovornici maski za lice će citirati laboratorijske studije koje pokazuju učinak zaštitne barijere maski za lice. Također će istaknuti da postoji vrlo malo nedostataka kod djece koja nose maske za lice i da bi svaka zaštita pridonijela smanjenju stope infekcije kao dio širih mjera ublažavanja u obrazovnim okruženjima. Doista, istraživanja o stavovima pokazuju da djeci općenito ne smeta nošenje maski za lice u obrazovnim ustanovama, često zato što smatraju da će maske pomoći u sprječavanju prijenosa virusa na druge, a ne radi osobne zaštite. Protivnici bi, s druge strane, tvrdili da lice maske mogu poremetiti razumijevanje govora prikrivanjem znakova čitanja usana i smanjenjem prijenosa visokofrekventnog akustičnog govornog sadržaja, posebno za djecu s problemima vida i sluha. Protivnici bi također tvrdili da bi mala djeca imala problema nositi svoju masku pravilno i higijenski tijekom duljeg razdoblja, čak i u najboljoj namjeri.

Iako će takvi argumenti igrati važnu ulogu u ranim odlukama o maskiranju u obrazovnim okruženjima, to više ne bi trebao biti standard za provedbu intervencija velikih razmjera bez ikakvih čvrstih dokaza o dobrobiti. Nedostatak nasumičnih kontroliranih ispitivanja zaštitnih učinaka maski za lice kod djece u bilo kojem okruženju znači da se moramo oslanjati na opservacijske studije. Nažalost, čak i oni objavljeni u recenziranim časopisima bili su prepuni ozbiljnih epidemioloških i metodoloških zabuna do te mjere da su njihovi rezultati poništavani.

CDC prvotno preporučio maske za djecu protiv majmunskih boginja

Prvi korak mora biti prihvaćanje da nema čvrstih dokaza koji bi preporučili maske za lice djeci. Dok je pristup mjera opreza mogao biti prikladan u ranoj fazi pandemije, odgovornost mora biti dokazati da intervencija djeluje prije nego što se preporuči široka provedba. Ono što sada odlučimo imat će dalekosežne posljedice izvan trenutne pandemije i potencijalno naštetiti generacijama djece.

Uz studije koje sve više pokazuju da platnene ili kirurške maske nemaju nikakvu korist u zaštiti, osobito nakon što su se pojavile vrlo zarazne varijante omikrona, neki već zagovaraju invazivnije maskiranje za djecu, uključujući N95, KN95, FF2 i maske za disanje. Kako se pojavljuju nove varijante SARS-CoV-2, preporuke za maske mogle bi se nastaviti dugo vremena. Štoviše, budući da je CDC prvobitno preporučio maske za lice za sprječavanje majmunskih boginja, pojavili su se pozivi na maskiranje učenika protiv majmunskih boginja, unatoč iznimno niskom riziku u obrazovnom okruženju.

Kako će se pandemija smiriti, na kraju će se postavljati pitanja o maskiranju male djece na neodređeno vrijeme, protiv sezonskih virusa. Važno je da se preispita vrijednost maskiranja i drugih mjera ublažavanja u obrazovnim okruženjima kada su djeca oslobođena svih ograničenja čim izađu iz školskih prostorija i, posebno kada su odrasli, koji su suočeni s većim rizikom od teške bolesti COVID-19, sada gotovo potpuno bez takvih ograničenja.

Djeca su pretrpjela najveći nerazmjeran poremećaj u svojim životima

Zaključno, unatoč tome što imaju najmanji rizik od infekcije SARS-CoV-2, djeca su pretrpjela najveći nerazmjeran poremećaj u svojim životima tijekom svojih najformativnijih godina. Hitno se moramo vratiti prvim načelima i usredotočiti na intervencije utemeljene na dokazima koje pomažu u zaštiti djece ne samo od COVID-19 nego i drugih infekcija. Očigledan prvi korak bio bi poboljšati obrazovne uvjete kako bi se osiguralo sigurnije okruženje za osoblje i djecu. Veće prostorije, manji razredi, čišći okoliš, bolja ventilacija i poboljšani vanjski objekti pomoći će smanjiti rizik od infekcija u obrazovnim okruženjima i održati djecu zdravima. Druge intervencije, međutim, trebale bi se provoditi samo nakon dokazanih objektivnih dokaza jasne koristi uz minimalnu percipiranu ili stvarnu štetu za djecu.

SNL izjavljuje da nema suparničkih interesa. SNL je klinički voditelj za nadzor niza infekcija koje se mogu spriječiti cjepivom, uključujući pedijatrijski COVID-19, u Agenciji za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA). Stavovi i mišljenja izraženi u ovom uvodniku pripadaju isključivo autoru, a ne nužno autorovom poslodavcu, organizaciji ili povjerenstvu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.