Hrstić: Američki izbori pobjeda su medija i poraz demokracije i novinarstva

Hrstić
Foto: fah

Donald Trump sasvim sigurno nije “ekipica” Angele Merkel! Dapače, tijekom posljednje četiri godine željezna kancelarka znala mu je pružiti čelični otpor, bila u pravu ili ne odolijevala je mnogim izravnim Trumpovim pritiscima, a izravno ili neizravno stigla mu je više puta javno spustiti pa i opaliti i poneku neugodnu pljusku. Utoliko ozbiljnije treba shvatiti njezinu reakciju na cenzuru koju je Trump doživio na Zuckerbergovim društvenim mrežama, piše Ivan Hrstić u kolumni za Večernji list koju djelomice prenosimo.

Da, ni manje ni više nego cenzuru! Nema i ne može biti drugog imena za ponašanje tehnoloških giganata koji su se aktivno uključili u američke izbore nesmiljeno ograničavajući kampanju i javni doseg kandidata koji im nije po volji. Trumpove tvitove brisali su, stavljali preko njih ili ispod njih upozorenja, a na koncu ga i potpuno i trajno ugasili. Opravdanja pri tom teško drže vodu.

Iako se Trump duboko osramotio organiziranjem prosvjeda koji je završio opsadom i upadom u zgradu Kongresa, zbog čega je zasluženo izgubio i podršku dijela svojih birača, nitko mu nema pravo uskratiti njegovo pravo javno tvrditi da je pokraden na izborima. No, jedno je sigurno: da su ovakvi izbori održani u nekoj zemlji trećeg svijeta, Washington ih nikad ne bi priznao, bez obzira bili na vlasti republikanci ili demokrati!

>Prije 3 godine UiO upozorio Vladu na cenzuru FB: Hoće li sada, nakon poruka EK – reagirati?

Posljednji američki izbori pobjeda su medija, ali i poraz demokracije i novinarstva kakvog smo nekad znali. Onog novinarstva koje nepristrano izvještavanje umjesto oblikovanja svijesti svoje publike stavljaju na prvo mjesto.

A kad vidimo da su tehnološki giganti stekli takvu moć da mogu efikasno ugušiti čak i predsjednika najmoćnije države na svijetu, onda je to posve jasan i nepobitan dokaz da je cenzura došla do grla. To je onda samo potvrda koliko malo vrijedi glas nas malih i globalno nevažnih, koje mogu po volji utrnuti kao voštanu svijeću. A to u tišini svakodnevno i rade. Kadija te tuži, kadija ti sudi. A možeš se žaliti samo upravi vodovoda.

Posljednji dramatični dokaz neograničene moći jest gašenje Parlera, koji se posljednjih godina profilirao kao alternativa Zuckerbergovom kontroliranom virtualnom svijetu društvenih mreža. Svega jedan dan prije gašenja dobili su najavu da će biti skinuti s Amazonovih servera!

Jasno je iz reakcija europskih čelnika da je ovo kap koja je prelila čašu, te da ubrzano sazrijeva vrijeme za ograničavanje moći tehnoloških mogula čije su kompanije postale ne više samo države u državi nego države – nad državama.

Nažalost, prioriteti nove američke administracije u ovom trenutku posve su drugačiji. Glogov kolac naoštren je ne samo za Trumpa, već i za sve one koji su mu do jučer držali ljestve. Bidenovi demokrati pokazuju da nisu ništa manje opasni od Trumpa, spremni zlorabiti institut 25. amandmana koji predviđa smjenu predsjednika u slučaju njegove fizičke ili psihičke nesposobnosti.

Koliko je nepoštivanje volje birača, pokazuju i pozivi za izbacivanjem republikanskih kongresnika i senatora koji nisu okrenuli leđa Trumpu. Osveta se u ovom slučaju servira vruća! A kakva će tek biti kontrareakcija? Jedno je jasno: prije no što postane bolje, moglo bi biti još mnogo gore, piše Ivan Hrstić u kolumni za Večernji list.

Kolumnu u cijelosti pročitajte u Večernjem listu.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list