Istraga neovisnog panela: SZO je prekasno proglasio pandemiju

Foto: Fah

Kina i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) mogle su djelovati brže i odlučnije u trenutku izbijanja pandemije Covid-19, priopćilo je u ponedjeljak neovisno povjerenstvo.

Riječ je o drugom izvješću Neovisnog panela za pripremljenost i odgovor na pandemiju iz Švicarske koje je zaključio kako kje  utvrdio je da je Peking mogao biti aktivniji u primjeni mjera kada su slučajevi prvi put otkriveni u gradu Wuhan u provinciji Hubei, donosi CNN.

>Koju ulogu u skrivanju istine o koronavirusu ima KP Kine?

>Kako se financira Svjetska zdravstvena organizacija čiji je najveći donator nakon povlačenja SAD-a Bill Gates?

>Njemačka tajna služba presrela komunikaciju Kine i Svjetske zdravstvene organizacije

“Ono što je jasno jest da su lokalne i nacionalne zdravstvene vlasti u Kini mogle snažnije primijeniti mjere još u siječnju (2020.)”, navodi se u izvješću.

Prema gradskim vlastima, prvi slučajevi u Wuhanu dogodili su se između 12. prosinca i 29. prosinca 2019. godine. SZO je slučajeve prijavio tek 31. prosinca. Dok je Wuhan 23. siječnja 2020. bio zatvoren, virus se već proširio u Japan, Južnu Koreju, Tajland i Sjedinjene Države.

Nekoliko zemalja, najglasnije bile su SAD i Australija, optužile su Peking kako umanjuje ozbiljnost izbijanja bolesti i sprečava učinkovit odgovor sve dok nije bilo prekasno. Kao odgovor na to, Kina se izjavila da se slaže da uvijek postoji prostor za poboljšanje, ali odbacila je ideju da se zemlja loše snašla s pandemijom.

Nezavisno vijeće, kojim su predsjedale bivša novozelandska premijerka Helen Clark i bivša liberijska predsjednica Ellen Johnson Sirleaf, također je kritiziralo SZO zbog kašnjenja u alarmiranju i pozvalo na reforme agencije UN-a.

Pored kontradiktornih informacija u tijeku pandemije, SZO se spočitava da od početka nije valjano upravljao krizom i da bi, naposljetku, trenutna situacija možda bila bolja da se najvažnija zdravstvena institucija ponijela odgovornije. Glavna zamjerka SZO bila je – i to ne samo zato što je američki predsjednik Donald Trump tako tvrdio – da je previše popustljiva prema Kini. Jednako važno, SZO je prekasno proglasio pandemiju. Proglašavanje epidemije na globalnoj razini zapravo je uslijedilo tek nakon kritika da SZO oklijeva.

U izvješću se zaključuje da SZO nije uspio obaviti posao koji se od njega očekivao, da raspolaže “ozbiljno ograničenom” moći da validira izvješću o epidemijama koje imaju potencijal da prerastu u pandemiju, kao i da omogući lokalnu podršku.

Međunarodna zajednica mora postići “globalni reset” načina na koji upravlja pandemijom o čemu će se raspravljati u svibnju na skupštini, dodaje se u izvješću.

*O ovoj temi ne postoji jedinstveno mišljenje u znanstvenoj zajednici, stoga Narod.hr prenosi i stručnjake koji iznose drugačije mišljenje i stajališta koja možda odudaraju od glavne struje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/CNN