Zaštita života: Kenija naredila klinici Marie Stopes da ‘obustavi’ pružanje svih usluga vezanih uz pobačaj

Foto: GettyImages

Zdravstvena tijela u Keniji zabranila su klinici Marie Stopes, međunarodnoj klinici za vršenje pobačaja, pružanje bilo kakvih usluga vezanih uz pobačaj, javlja LifeSiteNews.

Sudeći prema izvještavanju američkih i britanskih medija o ovoj odluci, ovaj se potez čini sasvim proizvoljnim i neočekivanim. No to naravno nije istina.

Vlasti su u rujnu 2018. godine naložile klinici Marie Stopes da obustavi promidžbu svojih usluga putem kenijskih radijskih mreža. Mnogi su smatrali da su reklame na radiju bile pokušaj industrije pobačaja da „privuče klijentice“, osobito tinejdžerke.

International Planned Parenthood gubi 100 milijuna dolara zbog odluke predsjednika Trumpa da ukida njegovo financiranje

U ovoj zemlji s duboko usađenim kršćanskim vrijednostima, te su reklame ne samo uvredljive i neukusne, već su pojedinci također smatrali da one krše postojeći kenijski zakon o pobačaju, prema kojemu je pobačaj dopušten samo u slučaju kada je život majke ugrožen. Oglašavanje pobačaja je zabranjeno na temelju kenijskog zakona i pravila lokalnih zdravstvenih djelatnika.

Stoga su u rujnu 2018. godine kenijska zdravstvena tijela pokrenula istragu protiv klinike Marie Stopes zbog kršenja pravila o oglašavanju. Slijedom toga, Kenijski odbor zdravstvenih djelatnika je 14. studenog 2018. godine uputio dopis klinici Marie Stopes navodeći da se: „Klinici Marie Stopes Kenija ovime upućuje da smjesta obustavi pružanje bilo kakvih usluga vezanih uz pobačaj u svim svojim ustanovama na području Republike“. Klinici Marie Stopes je također naloženo da mora podnositi tjedna izvješća o svim uslugama koje su se pružale u njenim ustanovama 60 dana nakon toga.

Odbor zdravstvenih djelatnika je izjavio da se osjećao dužnim djelovati nakon što je zaprimio brojne pritužbe od, između ostalih, Ann Kioko, voditeljice kampanje pro-life udruge CitizenGo Afrika te Ezekiela Mutue, direktora Odbora za klasifikaciju filmova u Keniji.

U kolovozu 2018. godine, prije nego što se počela oglašavati putem radija, klinika Marie Stopes vodila je kampanju na Facebooku zbog koje su se brojni žitelji Kenije zapitali kakve se to usluge nude u njenim ustanovama. Na jednoj je reklami bila prikazana bočica s tabletama na kojoj je pisalo: „Neželjena trudnoća može izazvati čitav niz emocija“, dok je druga govorila o pružanju pomoći ženama koje su njihovi partneri napustili nakon što su zatrudnjele ili ženama koje su zatrudnjele zbog neučinkovite kontracepcije.

Klinika Marie Stopes jedan je od vodećih pružatelja usluga pobačaja na svijetu s više od 12.000 zaposlenika u 37 zemalja. U Keniji djeluje od 1985. godine, gdje drži 22 ustanove te 15 takozvanih „mobilnih ustanova za informiranje“.  Neki od slogana klinike su: „Djeca po izboru, a ne po slučajnosti“ te „Pomoći ćemo Vam da sami upravljate svojim mogućnostima“. Međutim, ako nekolicina Kenijaca uspije u svom naumu, stvari bi se mogle još više pogoršati za kliniku Marie Stopes.

Udruga CitizenGo Afrika neumorno radi na tome da nagovori kenijske vlasti ne samo da spriječe kliniku Marie Stopes u oglašavanju pobačaja, već i u njihovom daljnjem radu u Keniji. Najnovija odluka donešena je neposredno nakon internetske kampanje kenijskih aktivista koji se bore za zaštitu života čija internetska peticija, kojom se zahtijeva prestanak rada klinike Marie Stopes u Keniji, trenutno broji 5.528 potpisa. Peticija se nepokolebljivo protivi onome što opisuje na sljedeći način: „Kenijske žene i djevojke …  postaju žrtve krvožednih klinika koje sada čak i na ulicama Nairobija te drugim ruralnim područjima oglašavaju pobačaj“. Organizatori kampanje tvrde da su „vrlo ogorčeni“ zbog onoga što klinika Marie Stopes radi te da se to mora „zaustaviti“. Oni vjeruju da je „klinika Marie Stopes već odavno trebala otići te traže da se odmah provede istraga o njihovom poslovanju i da se smjesta zabrani njeno poslovanje“.

Udruga CitizenGo Afrika i drugi drže da promidžbena kampanja klinike Marie Stopes pokušava zaobići postojeće zakone o pobačaju u Keniji. U slučaju da se to pokaže točnim, ova podvala zagovaratelja pobačaja će im se samo obiti o glavu, i to na spektakularan način. Kako stvari sada stoje, čini se da su kenijski pro-life aktivisti izvojevali veliku pobjedu samim time što je klinika Marie Stopes pretjerala s „vlastitim ciljevima“.

Ezekiel Mutua, direktor državne agencije nadležne za odobravanje radijskog i televizijskog oglašavanja, pozdravio je zabranu rada klinike Marie Stopes. Rekao je da su popratni materijali koji su korišteni u njihovoj reklami bili „neprofesionalni … zbog čega se čini kao da je vršenje pobačaja zabavno“. Osim toga, optužio je prethodnu vladu SAD-a na čelu s predsjednikom Obamom da je odgovorna za srozavanje moralnih vrijednosti u Keniji zbog promicanja pobačaja. Mutua je izjavio: „Demokrati [u SAD-u] su nam nametnuli pro-choice i LGBT stajalište – agendu koja je našoj kulturi strana“.

Ovi komentari također upućuju na ono što najnoviji udarac za kliniku Marie Stopes demonstrira stanovnicima zemalja u razvoju, a to je činjenica da je američka vanjska politika ponovno promijenila svoj stav po pitanju pobačaja. U siječnju 2018. godine, američki predsjednik Donald Trump zabranio je bilo kakvo ulaganje američkih financijskih sredstava u organizacije koje podržavaju ili vrše pobačaj. Dotadašnji pritisak na zemlje poput Kenije da prihvate zapadnjačku ideologiju pobačaja i agencije koje ga vrše ne samo da je prestao, već se u potpunosti promijenio pod vladom predsjednika Trumpa.

Osim toga, ovaj pro-life uspjeh je nastupio nakon završetka nedavne kampanje udruge 40 dana za život u Keniji.

Ovo je pro-life pobjeda ne samo kenijskog naroda, već i svih onih koji žive u Africi i u drugim zemljama u razvoju, a koji se protive zapadnjačkom nametanju pobačaja i pružatelja pobačaja kulturama koje još uvijek radosno i ponosno zagovaraju pro-life stajalište.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/LifeSiteNews