Južna Koreja pokušat će dogovoriti trajni mir sa Sjevernom Korejom

Foto: fah

Južna Koreja namjerava iskoristiti predstojeći summit sa sjevernokorejskim čelnicima za razmatranje aranžmana o trajnom miru za Korejski poluotok, izjavio je u srijedu u Seulu visoki vladin dužnosnik.

Rijetki sastanak južnokorejskog predsjednika Moon Jae Ina i sjevernokorejskog Kim Jong Una održat će se 27. travnja u pograničnom selu Panmonjumu.

Dužnosnik južnokorejske vlade rekao je kako će se na razgovorima pokušati dogovoriti okončanje “neprijateljstava” kao i zamjena postojećeg sporazuma o primirju između Sjeverne i Južne Koreje novim mirovnim sustavom u koji bi bilo uključeno nekoliko strana.

Američki predsjednik Donald Trump također se planira sastati s Kimom i dao je naznake da bi se sastanak mogao održati početkom lipnja. I Južna Koreja i Sjedinjene Države nadaju se da će dobiti konkretna obećanja od Kima vezano za zaustavljanje sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Prema međunarodnom pravu, dvije Koreje su i dalje u ratu. Korejski rat 1950-1953. završio je sporazumom o primirju, a mirovni sporazum još uvijek nije finaliziran.

Narod.hr nastoji objektivno informirati javnost o svim važnim temama iz Hrvatske i svijeta i onim temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima. Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati vas o najvažnijim događajima potrebna nam je Vaša pomoć. Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/mt