Kandidat za Vrhovni sud SAD-a Brett Kavanaugh: ‘Žrtva sam proračunatog i organiziranog političkog ubojstva’

Foto: wikimedia commons

Kandidat za suca američkog Vrhovnog suda SAD-u Brett Kavanaugh u četvrtak je pred Pravosudnim odbor, u zadnjem krugu ispitivanja prije glasovanja negira sve optužbe koje mu se stavljaju na teret. Konkretno, zanijekao je da je seksualno napastovao Christine Blasey Ford prije 36 godina, dok su oboje bili srednjoškolci.

Boreći se da spasi svoju kandidaturu za sudca Vrhovnog suda i svoju čast Brett Kavanaugh je u četvrtak ljutito i odlučno zanijekao optužbu za sekusalno napastovanje i rekao kako se neće dati zastrašiti da se povuče.

Brett Kavanaugh – tko i zašto pokušava spriječiti njegovo imenovanje u Vrhovni sud SAD-a?

Kavanaugh: “Moja obitelj i moj ugled su zauvijek uništeni”

“Zaklinjem se danas, pod prisegom, pred Senatom i ovom zemljom, pred mojom obitelji i Bogom, ja sam nedužan po ovoj optužbi”, rekao je Kavanaugh Pravosudnom odboru, navodi agencija Reuters.

Kavanaugh je svjedočio nakon što je Ford završila sa svojim iskazom i nisu bili u istoj prostoriji zajedno.

Kandidat za suca Vrhovnog suda ocijenio je na saslušanju pred senatskim Pravosudnim odborom da je proces njegovog potvrđivanja postao nacionalna sramota.

“Moja obitelj i moj ugled su zauvijek uništeni”, rekao je povremeno zadržavajući suze posebice kada je spomenuo da mu je njegova kći rekla da se mole za Ford, kada je govorio o svom ocu i kada je spomenuo žene prijateljice koje su se okupile kako bi ga podržale.

Foto: wikimedia commons, Kavanaugh i supruga

Nazvavši se žrtvom grotesknog i očiglednog uništavanja ugleda Kavanaugh je strastveno govoreći rekao da nedvosmisleno i kategorički niječe optužbe Ford.

Upozorio je da se radi političkoj namještaljci, izjavio je da je nedužan i tvrdio da se neće dati zastrašiti, navodi agencija France Presse.

“Nitko me neće natjerati na uzmak”, izjavio je.

Privržen obitelji i katoličanstvu, libertarijanac i federalist

Kada ga je nominirao, predsjednik Donald Trump poručio je: “On je brilijantan pravnik s jasnim i efikasnim stilom pisanja, univerzalno smatranim jednim od najboljih i najoštroumnijih pravnih umova našeg doba”.

Foto: wikimedia commons, Kavanaug i papa Ivana Pavao II.

“Moja pravosudna filozofija je jednostavna: sudac mora biti neovisan i mora interpretirati zakon, ne ga donositi. On ga mora interpretirati kako je napisan. I sudac mora interpretirati ustav onako kako je napisan, upućen u povijest, tradiciju i prethodnike”, objasnio je Kavanaugh tijekom ceremonije kandidature u kojoj je naglasio svoju privrženosti obitelji i katoličanstvu.

Njegovu kandidaturu podržali su između ostaloga utjecajno društvo pravnika, Društvo federalista te jedan od najutjecajnijih libertarijanskih think-thankova Cato Institut.

Navodna žrtva ne sjeća se kako i gdje se napad dogodio, kako je došla i otišla, nema svjedoka

Inače, Christine Ford se ne sjeća kako je došlo do navodnog napada, gdje se to dogodilo, kako je došla tamo niti kako je otišla, a pitanje tko je još bio na zabavi je problematično jer svi koje je imenovala niječu da se zabava uopće dogodila. Svjedokinja Leland Ingham Keyser, koja je demokrat i prijatelj Ford cijeloga života ne samo da se ne sjeća kućne zabave nego kaže da nikad nije srela Kavanaugha.

Christine Ford svoje je optužbe iznijela pred Pravosudnim odborom nakon što je saslušanje nekoliko puta odgođeno, između ostaloga zato jer se boji leta avionom i zato jer je imala tehnički problema s e-porukama te nije mogla na vrijeme potvrditi dolazak na prve termine saslušanja.

(VIDEO) “Bog blagoslovio pobačaje”: Voditeljica talk showa u panici zbog Trumpovog izbora vrhovnog suca

Zanimljivo, na saslušanju je dokazano da Ford često putuje zrakoplovom, te nije mogla navesti tko je platio za privatno ispitivanje na poligrafu.

Kavanaugh je rekao kako je želio svjedočiti odmah nakon što su je pojavili navodi Ford i da nije iznenađen da su je pojavile druge optužbe.

“Tih dugih 10 dana, kao što je bilo za predvidjeti i kao što sam predvidio, moja obitelj i moje ime su potpuno i trajno uništeni zlim i lažnim dodatnim optužbama”, rekao je.

“Neću biti zastrašen da bih se povukao iz ovoga procesa”, dodao je Kavanaugh.

Kavanaugha je pratila njegova supruga dok je ulazio u prostoriju za saslušanja.

“Žrtva proračunatog i organiziranog političkog ubojstva”

Oštro je napao senatore demokrate, rekavši kako je “žrtva proračunatog i organiziranog političkog ubojstva” nakon što je ranije izgledalo da ide prema potvrdi za sudca Vrhovnog suda.

Optužio je demokrate da su pripremili zasjedu s Fordičinom optužbom objavivši je tek nakon što je izvorno saslušanje za potvrdu kandidature već bilo završeno.

Pažljivo je izbjegao osuditi Ford napominjući kako prema njoj nema zle volje. Rekao je kako ne dovodi u pitanje da je netko možda napao Ford seksualno nekada na nekom mjestu, ali da on nije nikad napao ni nju niti bilo koga.

Kandidate za Vrhovni sud mora potvrditi Senat, a Trumpovi republikanci kontroliraju to tijelo s minimalnom većinom od 51 naprema 49 zastupnika. To znači da bi dio umjerenih republikanaca, ili kako ih zovu, republikanaca samo po imenu, koji još nisu otkrili hoće li podržati Kavanaugha mogli odrediti njegovu sudbinu.

Odbor će o Kavanaughu glasovati u petak, a Senat idućeg tjedna

Kavanaughovo imenovanje bi zacementiralo konzervativnu premoć u Vrhovnom sudu, u kojem mandat može biti doživotan, a sud bi sada trebalo činiti pet sudaca konzervativnih i četiri sudaca liberalnih svjetonazora.

No američki predsjednik Donald Trump, po pisanju Business Insidera, računa da bi u svom mandatu mogao imenovati još barem dva suca zbog visoke dobi i lošeg zdravlja dviju sutkinja u tom tijelu.

Foto: wikimedia commons,
Kavanaugh i potpredsjednik SAD-a Pence

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je u četvrtak navečer podršku svojem kandidatu.

“Sudac Kavanaugh pokazao je Americi upravo ono zbog čega sam ga imenovao. Njegovo je svjedočenje bilo moćno, pošteno i zadivljujuće”, napisao je na Twitteru Trump nakon što je sudac Kavanaugh zaključio svoje saslušanje.

“Razorna strategija demokrata sramotna je i suđenje je bilo totalna podvala. Senat mora glasovati!”, dodao je američki predsjednik.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina