Kubanci na referendumu premoćnom većinom podržali prihvaćanje ideje privatnog vlasništva

Foto: Thinkstock

Kubanci su na referendumu u nedjelju premoćnom većinom podržali novi ustav koji zadržava jednopartijski sustav u zemlji, ali uvodi određene društvene i gospodarske reforme, objavilo je u ponedjeljak državno izborno povjerenstvo.

Predsjednica povjerenstva Alina Balseiro Gutierrez kazala je na konferenciji za tisak da je na referendumu sudjelovalo 84,4 posto od 7,8 milijuna upisanih glasača. Dodala je da je za ustav glasalo 73,3 posto ukupnog broja glasača, 7,6 posto je bilo protiv, dok je 4,5 posto upisanih birača pogrešno ispunilo listić ili ga je ostavilo praznim.

>Kuba – zašto se desetljećima širi laž da je bilo sve loše prije revolucije i Castra?

>Komunistička Kuba – Nekad jedan od najvećih izvoznika šećera, a sada ga po prvi puta uvozi

Za usporedbu, kad je 1976. godine održan referendum o sadašnjem ustavu, 99,02 posto izašlih birača podržalo je ustav.

Na Kubi ne postoje izlazne ankete i neovisni promatrači, ali građani mogu pratiti prebrojavanje glasačkih listića u svojim četvrtima, te se čini da lokalna izvješća potvrđuju službene rezultate. Yoani Sanchez, najpoznatija disidentica i pionirka među blogerima na Kubi, koja vodi neovisni list u digitalnom izdanju, izložila se uvredama u vlastitom susjedstvu jer je pratila prebrojavanje glasova. Svjedočila je tako da je na 400 glasačkih listića bio zaokružen odgovor ‘da’ novom ustavu, a samo je 25 bilo ‘protiv’. Neovisni list El Toque zatražio je korisnike da šalju rezultate prebrojavanja iz svojih četvrti. Njih desetak pokazalo je nadmoćnu pobjedu ‘da’.

Rasprava o prijedlogu novog ustava vodila se mjesecima. Vlada je ustvrdila da novi ustav s jedne strane čuva kontinuitet politike vođe kubanske revolucije Fidela Castra, a istodobno je prilagođen zahtjevima današnjice. Protivnici ističu da novi ustav nastavlja jednostranačku vladavinu Komunističke partije i gušenje sloboda.

Predsjednik Miguel Díaz-Canel istaknuo je važnost novog ustava karipskog otoka. “Ustav proširuje građanska prava, riječ je o modernom i naprednom dokumentu koji će omogućiti lakši i odlučniji napredak”.

>(FOTO, VIDEO) GI Narod odlučuje zatražila od zastupnika raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav

>(VIDEO) Konferencija GI Narod odlučuje: Kontrolne liste navodno nevažećih potpisa uništene su rezačem papira, a digitalne kopije ne postoje

Tekstom novog ustava priznaje se pravo privatnog vlasništva, uloga tržišno orijentiranog gospodarstva i važnost stranih ulaganja. Uvodi se institucija premijera, a broj predsjedničkih mandata, koji je dosad bio neograničen, ograničava na dva.

Također, iz konačne verzije izbrisana je formulacija koja bi otvorila put sklapanju istospolnog braka, čemu su se usprotivile crkve.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina