Napad na vjerske slobode: UN poziva na nametanje rodne ideologije vjerskim zajednicama

RODNE
Montaža: narod.hr, izvor: iStock

Na sjednici Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda (UN) u srijedu je predstavljeno izvješće u kojemu se pod krinkom zaštite ljudskih prava traži nametanje rodne ideologije vjerskim zajednicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Neovisni UN-ov stručnjak za zaštitu od nasilja i diskriminacije temeljem spolne orijentacije i rodnog identiteta” Victor Madrigal-Borloz na sjednici Vijeća predstavio je izvješće o “slobodi vjeroispovijesti u odnosu na spolnu orijentaciju i rodni identitet”, izvijestio je Ured visokog predstavnika UN-a za ljudska prava. U pozivu visokog predstavnika na doprinos raspravi povodom izvješća navode se ciljevi izvješća i njegove uporišne točke.

Nametanje vjerskih postulata pozivom na ljudska prava spolno dezorijentiranih osoba

Srž izvješća je u zahtjevu za novim pristupom pojmu slobodi vjeroispovijesti, koji bi vjerskim zajednicama nametnuo odustajanje od njihovih postulata i prilagodbu zahtjevima osoba proizvoljne spolne orijentacije.

>Kongregacija za nauk vjere: Crkveni blagoslov istospolnih zajednica nije moguć

“Neovisni stručnjak” UN-a poziva se na načelo poštivanja ljudskih prava u cilju prilagodbe vjerskih postulata osobama s različitim spolnim potrebama, a vjerske zajednice natjerao da svoj nauk podrede njihovim zahtjevima. Pritom se poziva na međunarodno pravo iz kojega to navodno proizlazi, kao i na obveze država i drugih čimbenika da odgovarajuće odredbe primjenjuju u praksi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Madrigal-Borloz, pravnik iz Kostarike, čak zahtijeva da vjerske zajednice promijene pristup svojim izvorima i vlastitoj prošlosti, namećući tvrdnju da su vjerske poruke u prošlosti bile podloga za nasilje protiv takvih osoba. Takva praksa, tvrdi, ne može se opravdati slobodom vjeroispovijesti. Štoviše, on traži da se svjetonazorske inicijative spolno osoba koje vlastite spolne sklonosti predstavljaju kao pitanje identiteta prihvate kao vjerodostojno tumačenje slobode vjeroispovijesti. Ukratko, UN-ov “neovisni stručnjak” tvrdi kako je protivljenje ideologiji i prohtjevima osoba s proizvoljnom spolnom orijentacijom povjesna nepravda koju valja ispraviti.

Izjednačavanje s autohtonim zajednicama

Cilj tematskog izvješća neovisnog stručnjaka za zaštitu od nasilja i diskriminacije na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta (IE SOGI), kako navodi Ured visokog predstavnika za ljudska prava, jest omogućiti “vjerskim sustavima koji uključuju LGBT, autohtonim zajednicama i vjerskim LGBT+ zajednicama da dođu do riječi kao ključni sudionici”. Pritom je uočljivo kako se osobe s različitim spolnim prohtjevima izjednačavaju u pravima s “autohtonim zajednicama”, odnosno tradicionalnim društvima i skupinama

>Dr. Josip Sabol: LGBTQ-pokret u sukobu znanstvene i religiozne spoznaje

Imajući u vidu ideološku potku pokreta koji djeluje između ostaloga pod nazivom “LGBT+” i njihove pojavne oblike, Katolička crkva i druge vjerske zajednice trebale bi, u skladu s ovom izvješćem, njima prepustiti tumačenje Božje objave i oblikovanje vjerskog nauka.
“IE SOGI također želi otvoriti prostor u okviru rasprave o ljudskim pravima i odgovarajuće prakse za veće priznavanje i zaštitu LGBT+ osoba u uključivanju u vjeru i duhovnost, kao slobodnih i jednakih osoba po dostojanstvu i pravima te njihov pristup duhovnosti u skladu s njihovim pravima na vjeru i vjeroispovijest”, navodi se u tekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim, riječima, osobe koje niječu temeljne postulate vjere imale bi mogućnost oblikovanja vjerskog nauka u skladu sa svojim potrebama i prohtjevima jer je to njihovo ljudsko pravo, a svaka praksa suprotna tome tumači se kao diskriminacija.

Sugestivna pitanja

Visoki predstavnik UN-a za ljudska prava u pozivu na raspravu o izvješću postavlja niz pitanja na koja sudionici mogu odgovoriti, ali ona su redom krajnje sugestivna i dopuštaju jedino odgovore o mogućnostima primjene i provedbe navedenih zahtjeva.
Između ostaloga, uz tvrdnju da su spomenuta prava dio međunarodnog prava, poziva se države i druge čimbenike da ih dosljedno provode.

Na tu inicijativu reagirao je američki Institut za vjersku slobodu (Religious Freedom Institute – RFI), pozivom “međunarodnim institucijama, napose UN-u, da odustanu od ugradnje politike spolne orijentacije i rodnog identiteta u međunarodno pravo kao mehanizme usklađenosti u području antropologije i spolnog morala”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorenja na opasnost od nametanja rodne ideologije

“Nametanje usklađenosti u tom pogledu dovelo bi do kršenja vjerskih sloboda pojedinaca i institucija koje su na ljudsku osobu i ljudsku seksualnost gledaju različito od politike spolne orijentacije i rodnog identiteta”, upozorava RFI.

>Papa Franjo: ‘Rodna ideologija je jedna od najopasnijih ideoloških kolonizacija’

Na mrežnom portalu citizengo.org pokrenuta je peticija kojom se traži od članova UN-ova Vijeća za ljudska prava da osigura da Victor Madrigal-Borloz poštuje vjersku slobodu. U peticiji se navodi kako “ekstremni LGBTQ aktivisti” ovim izvješćem ugrožavaju vjersku slobodu, kako su “prešli crtu, a posljedice su dalekosežne i duboko zabrinjavajuće”.

“Toliko je toga na kocki… ne možemo mirno gledati kako guše pravo na slobodu vjerskih uvjerenja i prisiljavaju na pokoravanje njihovoj radikalnoj ideologiji”, piše u peticiji koju je do zaključenja ovog teksta potpisalo više od to tisuća ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.