Obilježena 20. obljetnica hrvatskog dvotjednika „Žig“ u Vojvodini

Foto: croatia.eu

U Subotici je obilježena dvadeseta obljetnica od pokretanja subotičkog dvotjednika na hrvatskom jeziku „Žig“, prvoga informativnog glasila na hrvatskom jeziku u novijoj povijesti vojvođanskih Hrvata.

List je pokrenut travnja 1994. i izlazio je s prekidima, zbog prijetnji, pritisaka i financijskih problema, do 2001. kada je tiskan posljednji, 113. broj dvotjednika.

„Pojava ‘Žiga’ jedan je od značajnih datuma kada je u pitanju suvremena povijest informiranja na hrvatskom jeziku, ne samo u Subotici nego u Vojvodini. Ali, ne samo za hrvatsku zajednicu već i za povijest demokratskog, angažiranog novinarstva tijekom devedesetih u Srbiji“, rekao je među ostalima član nekadašnje redakcije Tomislav Žigmanov na skupu upriličenom u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Premda su ga pripremali i uređivali, i danas aktivni pripadnici hrvatske zajednice, na njihovu materinjem jeziku, „Žig“ je imao i brojne suradnike drugih nacionalnosti, rečeno je.

„List je jednako bio prihvaćen kod Hrvata kao i ne-Hrvata, prije svega zbog njegova liberalnog pristupa i kritičke misli koja je bila prepoznatljiva ne samo u Subotici, već i mnogo šire”, naveo je među ostalim osnivač i prvi urednik „Žiga“ Vojislav Sekelj.

Premda je relativno kratko izlazio “Žig” je učinio mnogo za hrvatsku zajednicu u Vojvodini, jer je uspješno promicao novinarstvo na hrvatskom jeziku, rečeno je na skupu uz opasku kako ponovno postoji potreba za glasilom koje će njegovati građanski orijentirani i kritički novinarski stil pisanja.

U Vojvodini danas postoji nekoliko redovitih informativnih glasila na hrvatskom jeziku, od kojih je tjednik „Hrvatska riječ“ najpoznatije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: croatia.eu