Organizacija koju podupiru Soros i Gates planira ukorijeniti rasističku ‘kritičku rasnu teoriju’ u SAD-u

Soros
Foto: WeAreCEU - https://www.flickr.com/photos/30781935@N05/49084686298/ / wikimedia commons

Bogata ljevičarska organizacija koju financira Zaklada Otvoreno društvo Georgea Sorosa napravila je plan za ukorjenjivanje ‘kritičke rasne teorije’ na federalnoj razini Sjedinjenih Američkih Država. Iako se smatra teorijom koja je antirasistička ona je u stvari podloga za najobičniji, direktni rasizam prema bijelcima i u manjoj mjeri azijatima, što će i biti vidljivo iz nastavka ovog članka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je “kritička rasna teorija”?

Takozvana kritička rasna teorija je teorija unutar društvenih znanosti, razvijena iz postmoderne filozofije, koja koristi kritičku teoriju za ispitivanje društva i kulture u odnosu na kategorije poput rase, zakona i moći.

Ova teorije je nastala 80-ih godina prošlog stoljeća, a prije svega zastupa ideju da se “bijeli supremacizam” i “rasna moć” održavaju s vremenom, te da zakoni igraju veliku ulogu u ovom procesu. Riječ je o teoriji koju podržava takozvana progresivna ljevica, a danas je vrlo zastupljena i na mnogim fakultetima.

Zahvaljujući njoj zaposlenici američkih izvršnih vlasti morali su prolaziti kroz “treninge” na kojima im se tvrdi da “gotovo svi bijelci doprinose rasizmu”, što je ukinuto za vrijeme predsjedničkog mandata Donalda Trumpa, no sada se vraća na velika vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizacija Race Forward, krenula je na “dugoročno putovanje transformacije agencija i cijele federalne vlade” postavljajući sljedbenike ‘kritičke rasne teorije’ na različite ključne institucionalne uloge. Race Forward je radio u suradnji s “Vladinim savezom za rasu i jednakost” kako bi izradio detaljan plan u vodiču pod nazivom “Organiziranje za rasnu jednakost unutar savezne vlade”.

Uključivanje rasnih kompetencija u opis poslova

Race Forward pruža strateški pristup suočavanju s unutarnjim i vanjskim negativnim reakcijama na njihov plan ‘kritične teorije rase’. Kad se govori o internoj reakciji unutar vladinih agencija, vodič predlaže vezanje dodatnog plaćenog slobodnog vremena, plaćanja po zaslugama, pa čak i napredovanja uz ideološki konformizam zaposlenika.

“Neke učinkovite tehnike su: uspostavljanje novih kodeksa ponašanja usmjerenih na pravednost; uključivanje rasnih kompetencija u opis poslova; i integraciju kriterija rasne jednakosti u očekivanja radnog plana, te procjene učinka koje su povezane s promaknućima i povećanjem plaće ili dodatnim plaćenim slobodnim vremenom”, stoji u dokumentu. Taj bi potez učinkovito povezao uspjeh u karijeri s ideološkim konformizmom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Ministarstvo pravosuđa SAD-a poručilo: Sveučilište Yale nezakonito diskriminira bijele i studente azijskog podrijetla

Vodič otvoreno prihvaća ‘kritičnu rasnu teoriju’ i citira teoretičarku Nikole Hannah Jones. Jedan pododjeljak, pod naslovom “Rane preporuke za federalno vodstvo”, sugerira da oni na ljevici počnu “uspostavljati put političkim šampionima za Kongres kako bi osigurali političku potporu u svim administracijama”. Vodič također upućuje one unutar agencija da “razvijaju kritičnu masu osoblja posvećenu rasnoj jednakosti” i da sudjeluju u “demontaži sustavnog rasizma”.

Ured koji utječe na cijelu saveznu strukturu služeći kao središte za podurede agencija

Model konkretno nastoji izgraditi trajnu mrežu političkih aktera u Kongresu i u raznim birokracijama, čija moć ne bi bila uzdrmana ako njihovi politički protivnici uđu u izvršnu vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjer ovog pristupa dan je kasnije u dokumentu. Tvrdi se da je Ured Bijele kuće za vjerska i susjedska partnerstva, koji je stvoren kako bi se povećala koordinacija između vlade i neprofitnih organizacija, “jedinstveno osmišljen kako bi utjecao na cijelu saveznu strukturu služeći kao središte za podurede agencija.”

Primjetno je da vodič također kaže: “Trumpova administracija eliminirala je središnji ured, ali ne i mrežu podureda smještenih u agencijama ili centrima”, što naizgled ukazuje na to da su ljevičarski politički akteri mogli ostati na pozicijama kako bi čekali sljedeću administraciju.

Sprega vladinih agencija i nevladinih organizacija

U dokumentu se ističe da je “karijerno osoblje posebno važno rano uključiti u saveznu inicijativu. Oni su bitni za dugoročne promjene koja će premostiti mnoge administracije.”

Bivši predsjednik Trump često je primjećivao da duboka država, tijelo ideološki motiviranih birokrata koji ostaju na vlasti kroz administracije, često opstruira njegov plan. U slučaju druge administracije, predsjednik Trump bi mogao upotrijebiti izvršnu naredbu pod nazivom “Prilog F” za uništavanje raznih agencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodič također potiče savezne agencije i neprofitne agencije da usvoje “iznutra/izvana strategiju” koja se sastoji od simbiotičkog odnosa između njih dvoje. Kao dio modela, onima unutar vlade rečeno je da ponude “izravno financiranje za partnere u zajednici”.

Race Forward brani prisutnost ‘kritičke rasne teorije’ u američkom školskom sustavu, tvrdeći da je napad na nju “dio širokih, koordiniranih napora da se osujeti multirasna demokracija”. Race Forward osim Sorosa financiraju Zaklada Ford, Zaklada WK Kellogg, Zaklada NoVo, Zaklada Hewlett, Zaklada Billa i Melinde Gates i Zaklada Target. Organizacija je imala ukupni prihod od gotovo 21 milijun dolara u 2020. godine.

Lavrov upozoravao na anti-bijelačko raspoloženje u SAD-u

Prošle godine ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavroz izrazio je zabrinutost zbog “političke korektnosti” koja je gurnuta “do točke apsurda” te je kazao da bi to moglo loše završiti.

Lavrov je kazao da je Rusija “pionir u pokretu za promicanje jednakih prava za ljude različite boje kože”, dok je s druge strane spomenuo američki pokret Black Lives Matter i napade na bijelce, odnosno bijele građane Sjedinjenih Država”.

Podrijetlo tih napada, isticao je Lavrov, je “kulturna revolucije koja je u tijeku u Sjedinjenim Državama” jer “Hollywood mijenja svoja pravila tako da sve odražava raznolikost suvremenog društva, što je također oblik cenzure”.

Američko je društvo prepuno rasnih kontroverzi, smatra Lavrov te dodaje: “Vidio sam kako crnci nastupaju u Shakespeareovim predstavama. Samo, ne znam kada ćemo vidjeti bijelog Otela” (op.a heroj u Shakespeareovoj drami, maurski general koji je žrtva rasizma).

“Ova politička korektnost dovedena do točke apsurda loše će završiti”, poručio je ruski ministar vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.