Predsjednik Trump otkazao put u Davos zbog nepopustljivosti demokrata po pitanju sigurnosti na granicama

Foto: Gage Skidmore / wikimedia commons

Američki predsjednik Donald Trump otkazao je u četvrtak sudjelovanje na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu koji se održava od 21. do 25. siječnja, pojasnivši da je odluku donio zbog djelomične paralize američke vlade.

“Zbog nepopustljivosti demokrata kada se radi o sigurnosti na granicama i zbog važnosti sigurnosti za našu zemlju, otkazujem svoj važni put u Davos, u Švicarskoj, na Svjetski ekonomski forum”, tvitao je predsjednik SAD-a.

Trump je u srijedu naglo prekinuo sastanak s demokratskim čelnicima u Bijeloj kući u vezi s financiranjem zida na meksičkoj granici i rekao na Twitteru da je sastanak organiziran kako bi se prekinula blokada vlade bio “potpuni gubitak vremena”.

Devetnaestog dana djelomične blokade savezne vlade uzrokovane demokratskom protivljenju zidu, kratki sastanak između Trumpa, čelnika demokrata u Senatu Chucka Schumera i predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi i drugih čelnika završen je bez znakova rješenja.

“Upravo sam otišao sa sastanka s Chuckom i s Nancy, potpuni gubitak vremena”, objavio je američki predsjednik na Twitteru.

Trump je ustrajan u nastojanjima da Kongres odobri 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom, ali demokrati koji imaju većinu u Zastupničkom domu tome se protive zbog čega su propali pregovori o financiranju vlade.

Već više od dva tjedna oko 800.000 zaposlenika savezne vlade ne prima plaću. Tako bi uskoro mogao pasti rekord u najduljem prekidu rada savezne vlade u povijesti koji je iznosio 21 dan, između kraja 1995. i početka 1996., u vrijeme predsjednika Billa Clintona.

Predsjednik Trump zbog ovoga je, podsjetimo, otkazao planove za Novu godinu u svom resortu Mar-a-Lago u Floridi, za razliku od vođa demokrata Nancy Pelosi i Chucka Schumera koji su na praznike otišli još uoči Božića.

Trump je apelirao na demokrate da se vrate u Washington D.C. kako bi napravili sporazum za financiranje vlade, no to se nije dogodilo.

Predsjednik Trump za Božić ostao sam u Bijeloj kući; isto planira i za Novu godinu, a evo zbog čega

Izvor: narod.hr/Hina