Pročitajte izjave srbijanskog ministra Vulina u kojima je vrijeđao Hrvatsku

Foto: Fah

Srbijanski ministar Aleksandar Vulin već je nekoliko puta imao ispade prema Hrvatskoj. Posljednji u nizu svakako je onaj kada je na komemoraciji žrtvama u Jadovnom kardinala Stepinca, uskoro sveca Katoličke crkve i mučenika, proglasio ustaškim vikarom. Donosimo pregled njegovih uvreda prema Hrvatskoj.

21. lipnja 2015.

Izaslanik srbijanske Vlade, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava Aleksandar Vulin rekao je da ljudi na Jadovno dolaze da bi prepoznali i pobijedili zlo, pozvavši sudionike komemoracije da pričaju svojoj djeci o ovim strahotama “sve dok ne vide u njihovim očima strah nad užasom koji se događao, da se on više nikada ne bi ponovio”.

Osudio je povijesni revizionizam kojim se zlo želi prikriti, istaknuvši da je ljudsko pamćenje slabo “jer su 74 godine previše da bi se pamtilo zlo, ali i premalo da bi se od dželata napravila žrtva i od žrtve dželat”. “Ne može ista ruka vijenac nositi i u Bleiburg i u Jasenovac, nemojte nam miriti mrtve”, poručio je osvrćući se na predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je vijence položila i na jednom i na drugom mjestu.

“Što da kažem pobijenoj srpskoj djeci koja nakon 74 godine na ulicama najljepših gradova čuju istu pjesmu i imena onih koji su ih bacali u jamu? Koji je to život koji je vikara ustaške vojske preporučio za sveca”, dodao je Vulin nakon čega se upitao “ako je Stepinac svet što je onda s onima koji su ubijeni u Jadovnom i Jasenovcu?”.

3. svibnja 2015.

Srbijanski ministar rada, zapošljavanja i socijalne skrbi Aleksandar Vulin poručio je da Srbija želi graditi najbolje odnose s Hrvatskom s kojom ne želi polemiku i sukob, ali neće šutjeti dok joj se drže lekcije, a hrvatskim dužnosnicima savjetovao da prije nego spomenu Srbiju pogledaju u vlastito dvorište.

“Prije nego što spomenu Srbiju, hrvatski dužnosnici trebaju pogledati u svoje dvorište i vidjet će da imaju puno razloga baviti se sobom i svojom sudskom praksom, a Srbiju neka ostave na miru”, citiraju elektronički mediji Vulinovo priopćenje.

Kako se navodi, Vulin je, reagirajući na izjavu hrvatskog ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da Srbija omogućavanjem suđenja ubojicama policajaca u Borovu Selu može dokazati svoj europski put, istaknuo da se u Srbiji “ratni zločini dokazano procesuiraju”.

“Predstavnici zemlje koja slavi dan kada je protjerala 250.000 svojih državljana srpske nacionalnosti trebali bi znati da ne treba kritizirati zemlju u kojoj se ratni zločini dokazano procesuiraju, bez obzira na nacionalnost”, istaknuo je ministar Vulin, uz ocjenu da, s obzirom na sve učestalije izjave njezinih dužnosnika, Hrvatska nema “ni većih ni važnijih problema i tema” od Srbije.

“Prije nego se zatraži od Srbije da dokazuje svoju europsku opredijeljenost hrvatski ministar najprije treba dokazati svoju europsku opredijeljenost tako što će osigurati poštivanje zakona i omogućiti da Srbi u Vukovaru bez straha od nasilja mogu čitati ćirilicu na javnim zgradama”, naveo je u svom priopćenju srbijanski ministar Vulin, naglasivši kako “Europa znači poštivanje zakona i ista prava, bez obzira na naciju”.

3. travnja 2015.

Aleksandar Vulin je reagirao na Milanovićevu izjavu o zahtjevu Haaga da se Vojislav Šešelj vrati u pritvorsku jedinicu. Ljutiti srbijanski ministar za boračka pitanja poručio je premijeru Milanoviću da dođe u Srbiju te da “upozna 250.000 Srba protjeranih iz Oluje”, nakon čega je poslao poruku Milanoviću da ”objasni protjeranim Srbima da oni nisu Hrvatsku napustili iz ekonomskih razloga već da su bježali pred jamom i bivšim haškim optuženikom Antom Gotovinom”.

Vulin je napao Milanovića zato što ovaj, kako tvrdi srbijanski ministar, generala Gotovinu nazivao “anđelom”. Poslije čega je zaključio da je Gotovina “ustaški general koji je protjerivao Srbe.” Srbijanski ministar očito nije previše upoznat s presudom Haaškog suda i činjenicom da je general Gotovina, uz generala Mladena Markača, oslobođen krivnje, odnosno, da je nedužan te da je Oluja bila posve legitimna i oslobodilačka vojno – redarstvena operacija.

“Ispričavam se Gotovini ako nije ustaša. Ali volio bih to čuti iz njegovih usta…”, dodao je nešto kasnije.

Na riječi ministra Predraga Matića Vulinu “idi bre pa se leči!”, rekao je: “Možda za mene ima lijeka, ali se ministar branitelja Matić od ustaštva neće izliječiti nikada“.

1. travnja 2015.

“Dođite kod nas, upoznajte 250.000 protjeranih iz Oluje”, rekao je Vulin novinarima u Jabuci kod Pančeva, zatraživši da Milanović “objasni protjeranim Srbima da oni nisu Hrvatsku napustili iz ekonomskih razloga”, već da su “bježali pred jamom” i “bivšim haškim optuženikom Antom Gotovinom” kojeg, kako je rekao, Milanović naziva “anđelom”.

Ovim je riječima srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin pozvao hrvatskog premijera Zorana Milanović da “ne govori protiv Srbije” nego da “prevlada svoju taštinu” i dođe u Beograd kazati sve što misli o Srbima i Srbiji.

4. listopada 2014.

“Onaj koji razbija ćiriličnu tablu samo zato što jedan narod baš tim jezikom govori i piše, razbijao bi i dječju glavu samo da može i da se ne boji da će biti kažnjen”, rekao je Aleksandar Vulin srbijanski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

“Tražim od Europe, tražim od Hrvatske da ne dopusti da se ustaška ideologija ikada i bilo gdje pojavi i da ne zaboravi da onaj koji razbija ćiriličnu tablu jednog naroda razbijao bi glave djece tog naroda, samo da može, i nemojmo čekati da pale knjige, da nekažnjeno pale ljude”, rekao je, uz ostalo, Vulin u Sisku pozvan u ime Srpskog narodnog vijeća i Vijeća srpske nacionalne manjine u Sisku.

Tko je zapravo Vulin?

Vulin je ministar rada u Srbiji, zemlji u teškoj gospodarskoj krizi, dokazano nesposoban ministar koji svoju nesposobnost pokriva proganjanjem i prokazivanjem svakog oblika ustaštva među hrvatskim političarima.

Inače je diplomirani pravnik, novinar, a prije ministarske funkcije, na koju je stupio 2014. godine, bio je direktor Ureda za Kosovo i Metohiju. Njegovo ime u politici pojavljuje se krajem 90-ih godina prošlog stoljeća kada je u Savezu komunista – Pokretu za Jugoslaviju došao do mjesta generalnog tajnika. Bio je i jedan od osnivača Jugoslavenske udružene ljevice (JUL) kojoj je čelnica bila Mirjana Marković, supruga Slobodana Miloševića. Osnovao je i Partiju demokratske ljevice koja je kolektivno pristupila Socijalističkoj partiji Srbije (SPS).

Trenutačno je predsjednik malo poznatog Pokreta socijalista s kojim je ipak uspio postići to da postane dio srbijanske vlade. Vjerojatno svjestan da je na ministarskom mjestu samo zbog Vučićeve dobre volje, Vulin je preuzeo ulogu jednog od najžešćih glasnogovornika srbijanskog premijera.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah