SAD svrstao Kinu među najteže počinitelje krijumčarenja ljudima

Thinkstock

Američki State Department svrstao je u utorak Kinu na svoj svjetski popis najgorih počinitelja u krijumčarenju ljudima i prisilnom radu, a taj bi potez mogao pojačati napetosti s Pekingom koje su se ublažile za vrijeme Donalda Trumpa.

Trump je sve više nezadovoljan kineskim nedjelovanjem u pogledu Sjeverne Koreje i bilateralnih trgovinskih pitanja i sada razmatra moguće trgovinske mjere protiv Pekinga, rekla su tri vladina dužnosnika.

Mianmar se poboljšao te došao na razinu 2 na tom popisu, među zemlje koje zaslužuju poseban nadzor, s bivše razine 3, koja označava zemlje  koje ne ispunjavaju minimum američkih standarda te ne poduzimaju napore da to učine.

Afganistan, Malezija i Katar pomaknule su se na razinu 2, među zemlje koje su poduzele znatne napore da ispune standarde.

Razina 1 označava zemlje koje ispunjavaju američke standarde.

U izvješću se navodi da je Kina osudila manje krijumčara ljudi u 12 mjeseci sa završetkom s 31. ožujkom nego prošle godine, prisilno vratila u domovinu Sjevernokorejce bez ispitivanja znakova za krijumčarenje ljudi te slučajeve prisilnog rada rješavala kao administrativne umjesto da su počinitelji kazneno gonjeni.

“Kina je pala na razinu 3 u ovogodišnjem izvješću  djelomice i stoga što nije poduzela ozbiljne korake  da okonča vlastito suučesništvo u krijumčarenju, uključujući prisilne radnike iz Sjeverne Koreje  koji su smješteni u Kini”, rekao je državni tajnik Rex Tillerson dok je predstavljao izvješće.

Hrvatsku je State Department u svojem izvješću ostavio na razini 2 jer još uvijek ne ispunjava minimum standarda u nekoliko ključnih područja za uklanjanje trgovine ljudima mada čini znatne napore da to postigne. Hrvatskim vlastima se zamjera što suci izriču lake kazne za prisilni rad i trgovinu ženama radi seksualnog iskorištavanja te da često odbacuju svjedočenja žrtava kao nepouzdana. Nacionalni odbor za koordinaciju borbe protiv trgovine ljudima nije se sastao 2016., a akcijski plan zemlje i dalje je u nastanku, navodi State Department.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/mš