Sjeverna i Južna Koreja sljedeći tjedan održavaju razgovore na visokoj razini

Foto: fah

Sjeverna i Južna Koreja sljedeći tjedan planiraju održati razgovore na visokoj razini kao pripremu za mogući treći susret njihovih vođa, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo ujedinjenja u Seulu.

Razgovori, za koje se očekuje da će se održati u ponedjeljak, smjeraju provesti prethodne dogovore, kazalo je ministarstvo.

Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong Un i južnokorejski predsjednik Moon Jae In prvi su se puta sastali u travnju i dogovorili oko koraka prema nuklearnom razoružanju. Ponovno su se sastali u svibnju.

Kronologija sukoba između Sjeverne i Južne Koreje

Idući bi se sastanak trebao održati na sjevernoj strani granice u takozvanom selu primirja Panmunjomu, u demilitariziranoj zoni između dviju Koreja.

“U nadolazećim razgovorima, dvije će strane dublje raspravljati o načinima kako ojačati primjenu Deklaracije iz Panmunjoma i razmijeniti gledišta o stvarima potrebnim za održavanje međukorejskog samita”, kazalo je ministarstvo u priopćenju za medije, javlja agencija Yonhap.

Deklaraciju, koja znači formalni kraj Korejskog rata (1950-53) i namjerava denuklearizirati Korejski poluotok, potpisala su dvojica vođa na sastanku u travnju.

Sjeverna i Južna Koreja obvezale se na rješavanje problema kroz dijalog

“Učinit ćemo ono što najbolje možemo u implementiranju Deklaracije iz Panmunjoma na cjelovit način kroz kontinuirani dijalog i suradnju te uz postizanje trajnog napretka u međukorejskim odnosima i gradnju dugoročnog mira na Korejskom poluotoku”, priopćilo je ministarstvo.

Ovakvi razgovori bit će četvrti ove godine, izvijestio je Yonhap.

Izvor: Hina/sv