Skupina G7 dobila naputak da promiče pobačaj do rođenja u svrhu “unaprijeđivanja ravnopravnosti spolova”

epa07794692 (L-R) South African President Cyril Ramaphosa, Burkina Faso's President Roch Marc Christian Kabore, Rwanda's President Paul Kagame, French President Emmanuel Macron, Egyptian President and Chairman of the African Union Abdel Fattah al-Sissi, Chile's President Sebastian Pinera and German Chancellor Angela Merkel attend a work session focused on climate in Biarritz, south-west France, 26 August 2019. The G7 Summit runs from 24 to 26 August in Biarritz. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Čelnici zemalja skupine G7 dobili su naputak da u svrhu unapređivanja ravnopravnosti spolova promiču ekstremne zakone o pobačaju slične onima u Kanadi koji dopuštaju pobačaj do rođenja te da uvedu cenzuru pro-life sadržaja na internetu koji se smatra „obmanjujućim“.

Na sastanku na vrhu skupine G7 održanom u nedjelju, 25. kolovoza, u Biarritzu (Francuska), Savjetodavno vijeće za ravnopravnost spolova poručilo je svjetskim vođama da je ukidanje svih pravnih zaštitnih mjera i omogućivanje pobačaja do rođenja preporučena dobra praksa u cilju unapređivanja ravnopravnosti spolova, javlja britanska organizacija Right to Life (hrv. pravo na život).

U svojim Preporukama za unapređivanje ravnopravnosti spolova i osnaživanje djevojčica i žena, Savjetodavno vijeće navodi „zabranu širenja dezinformacija o pobačaju u sigurnim uvjetima“ te „pravo na izbor i pravo na pristup pobačaju u sigurnim uvjetima“ kao načine unapređivanja ravnopravnosti spolova.

U Preporukama se citira francuski zakon koji je stupio na snagu 2017. godine, a kojim se zabranjuje širenje „dezinformacija o pobačaju kojima je cilj namjerno obmanjivanje žena u vezi pobačaja“.

Zakon je naišao na žestoke kritike zbog svoje očite ideološke pristranosti i činjenice da je toliko općenit da ugrožava opstanak svih pro-life internetskih stranica. Primjerice, prema francuskom zakonu, izražavanje moralnog protivljenja pobačaju u pokušaju odvraćanja žene od obavljanja pobačaja smatra se protuzakonitim.

Kanadski ekstremni zakon o pobačaju, koji dopušta pobačaj bez ograničenja tijekom svih devet mjeseci trudnoće, također je naveden kao pozitivan primjer zakona koji štiti „pravo na izbor i pravo na pristup pobačaju u sigurnim uvjetima“.

Kanada se prikazuje kao „utočište“ za osobe koje traže selektivni pobačaj na temelju spola djeteta, u kojemu se djevojčice abortiraju u majčinoj utrobi samo zato što su djevojčice. Ova je praksa raširena u Indiji i Kini te je dovela do velike neravnoteže u omjeru spolova.

Promicanje ekstremnih zakona o pobačaju, kao i zakona koji ograničavaju izražavanje pro-life stavova navodi se kao „temelj za unapređivanje prava djevojčica i žena u zemljama skupine G7“.

Skupina zemalja poznata pod nazivom G7 obuhvaća Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.

Catherine Robinson, glasnogovornica organizacije Right To Life UK (hrv. Pravo na život), izjavila je:

„Nije sasvim jasno kako promicanje ekstremnih zakona o pobačaju (ili općenito bilo kakvih zakona o pobačaju) unapređuje osnaživanje žena. Kao što je dosad već dobro poznato, zbog selektivnog pobačaja na temelju spola 63 milijuna žena „nedostaje“ samo u Indiji, a po svoj prilici, još milijuni žena nedostaju u zemljama diljem svijeta.

Ironično, Savjetodavno vijeće za ravnopravnost spolova zagovara praksu čije su najveće žrtve žene.

Sve se ovo događa u vrijeme kada smo saznali da je britanska vlada povećala svoje doprinose – na račun poreznih obveznika – klinici za pobačaje Marie Stopes International za 5000% od 2006. godine. Samo u 2018. godini, britanska je vlada uručila više od 48 milijuna funti klinici Marie Stopes International za njen rad u inozemstvu.“

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr