Slovenija od ponoći zatvara granicu za ilegalne migrante; MUP Srbije: Zatvara se balkanska ruta

Poslije odluke Slovenije o zatvaranju balkanske migranstke rute, Srbija će sve mjere o migrantima usuglašavati s Europskom unijom i recipročno ih primjenjivati na svojim južnim i istočnim granicama, priopćilo je u utorak navečer srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova.

Hrvatska je u utorak obavijestila MUP Srbije da članica Europske unije Slovenija od ponoći počinje primjenjivati novi režim ulaska u Shengensku zonu te da neće primati migrante bez valjanih viza i putovnica, navodi se u priopćenju.

“Time se praktično zatvara ‘balkanska ruta'”, ocijenjeno je u priopćenju srbijanskog MUP-a u kojem se ističe da si Beograd ne smije dopustiti da trpi posljedice te odluke Ljubljane.

“Imajući u vidu novi režim koji je primijenila članica EU, Srbija ne može dopustiti da postane sabirni centar za izbjeglice tako da će sve mjere usuglašavati s Europskom unijom i recipročno ih primjenjivati na svojim južnim i istočnim granicama, prema Makedoniji i Bugarskoj”, naglašeno je u priopćenju srbijanskog MUP-a.

Ranije u utorak srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin poručio je da Srbija pozdravlja bruxelleske pregovore sa svim zemljama na migrantskoj ruti i napore za rješenjem izbjegličke krize.

“Poštovat ćemo svaku zajedničku odluku europskih partnera i poštovat ćemo pravo ovih ljudi da traže zaštitu i na teritoriju Srbije,” rekao je Vulin tijekom posjeta prihvatnom centru za migrante u Preševu, na jugu Srbije s visokim dužnosnicima Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice.


Cerar: Više nema balkanske rute za ilegalne migrante

Podsjetimo, slovenski premijer Miro Cerar izjavio je nakon završetka summita EU-a o migrantskoj krizi da balkanske migracijske rute više nema, a Slovenija će ubuduće u zemlju puštati samo one osobe koje imaju odgovarajuće dokumente za ulazak u schengensko područje.

To, prema njegovim riječima, znači da će sve države na putu kojim su se “iregularne”, odnosno nezakonite migracije prema srednjoj Europi odvijale ubuduće takve osobe odbijati primiti, a Slovenija će danas ili sutra u cijelosti primjenjivati schengenska pravila pri odobravanju ulaska u Sloveniju, što znači da one moraju imati potrebne odgovarajuće dokumente za ulazak u schengenski prostor.

Ukoliko se u Sloveniji zatekne strani državljanin koji zatraži azil, ona će unatoč tome što je prošlog tjedna zaoštrila i skratila postupke za one koji traže međunarodnu zaštitu poštovati europske standarde i izvršiti odgovarajuću proceduru radi provjere ispunjava li takva osoba uvjete za dobivanje azila, kazao je nakon summita slovenski premijer Miro Cerar.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah