Što je Big tech, tko ga čini, tko stoji iza njega i što posjeduje?

Foto: GettyImages; fotomontaža: Narod.hr

Nakon što je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu onemogućena komunikacija s biračima putem društvenih mreža u fokus javnosti vratili su se tehnološki divovi. Zajednička stvar tehnološkim divovima je što posjeduju društvene mreže ili njihova funkcionalnost ovisi o njima, a također im je i zajedničko što su udružili snage u cenzuriranju američkog predsjednika.

Pet najvećih tehnoloških divova zajedno se nazivaju Big Tech, a čine ih Amazon, Apple, Google, Facebook i Microsoft. Iako se Big Tech u fokusu javnosti našao nakon cenzure Donalda Trumpa, vrijedi istaknuti kako optužbe na račun velikih korporacija i njihovog miješanja u izbore traju dulje.

Podsjetimo, Facebook, Twitter i YouTube ukinuli su ili ograničili predsjedniku Trumpu privatne i službene račune na društvenim mrežama, no akt cenzure je u praksi i puno dalekosežniji. Tako su nakon ukidanja Trumpovih računa, posljedicom raznih pritisaka Google i Apple ukinuli aplikaciju alternativne društvene mreže Parler na GooglePlayu i Apple Storeu. Konačni udarac za Parler dogodio se kad je Amazon onemogućio Parleru korištenje servera, čime je ta alternativna društvena mreža ugašena barem na nekoliko tjedana.

Stoga se postavlja pitanja kolika je stvarna moć tehnoloških divova, što sve kontroliraju te tko stoji iza njih.

Facebook

Najveća društvena mreža je Facebook, a njen je osnivač Mark Zuckerberg koji je i sam često prisutan u medijima, no javnosti je manje poznato kako Facebook ima i brojne ulagače te suvlasnike u svojstvu dioničara. Zuckerberg tako posjeduje oko 400 milijuna dionica vrijednih oko 82 milijarde dolara, a vlasnik je 57.9 posto dionica s pravom glasa.

Nakon Zuckerberga u vlasništvu Facebooka slijedi najveća investitorska tvrtka Vanguard Grupa, koja inače upravlja sa 6200 milijardi dolara globalne imovine. Među dioničarima nalazi se i korporacija BlackRock, jedna od vodećih svjetskih tvrtki za upravljanje imovinom i ulaganjima, te ona upravlja s oko 6470 milijardi dolara globalne imovine.

Oko 123 milijuna dionica Facebooka posjeduje i Fidelity Management & Research (FMR), američka multinacionalna korporacija za financijske usluge, a preko 100 milijuna dionica ima i T. Rowe Price Grupa, američka globalna tvrtka za upravljanje investicijama koja nudi savjetodavne usluge, upravljanje računima te mirovinske planove i usluge za pojedince, institucije i financijske posrednike.

Sve četiri korporacije nastale su puno prije Facebooka, a uz njih među istaknutijim ulagačima u Facebook su Digital Sky, Microsoft i investicijska banka Goldman Sachs.

Među značajnijim Facebookovim akvizicijama nalaze se društvena mreža Instagram, aplikacija za slanje poruka WhatsApp i Oculus VR, tvrtka koja se bavi razvojem alata za virtualnu realnost.

Twitter

Iako se Twitter ne ubraja u tvrtke koje se smatraju tehnološkim divovima, ona je postala vrlo utjecajna s obzirom na to da je riječ u jednoj od najpraćenijih društvenih mreža, koja je posebno popularna među novinarima i medijima, a i među političarima.

Zanimljivo, u osnivača Jacka Dorseya, među najvećim vlasnicima su baš kao i u slučaju Facebooka, investitorske tvrtke Vanguard Grupa i Blackrock i korporacija za financijske usluge FMR. Uz njih, na popisu se nalaze SSgA Funds Management te investicijske banke Morgan Stanley i Credit Suisse Securities.

U vlasnički udio Twittera u 2020. godini je zagrabila investicijska tvrtka Elliott Management Corporation, čiji je vlasnik sklon Republikancima te zasad neuspješno, želi smijeniti Dorseya.

Među značajnijim akvizicijama Twittera nalaze se tvrtka Gnip, specijalizirana za prodaju podataka, tvrtke MoPub i Namo Media specijalizirane reklamna rješenja te oglašavanje na mobilnim uređajima i tvrtka Periscope za video emitiranje uživo.

Apple

Tvrtka Apple koja je najpoznatija po svom mobilnom brandu iPhoneu, danas je jedna od najvrjednijih tvrtki na svijetu, a među institucionalnim igračima, koji imaju velike udjele ponovno se spominju Vanguard Grupa, Blackrock i FMR, a uz njih i investicijska tvrtka Berkshire Hathaway čiji je vlasnik Warren Buffet.

Među značajnijim Apppleovim akvizicijama je aplikacija Shazam za prepoznavanje glazbe i fotografija, Xnor.ai za razvoj umjetne inteligencije te tvrtke važne za razvoj hardverskih rješenja.

Amazon

Amazon je američka multinacionalna tehnološka tvrtka koja se fokusira na e-trgovinu, cloud computing, digitalno emitiranje uživo i umjetnu inteligenciju. Amazon je najpoznatiji po prodaji i distribuiranju knjiga na internetu. Vlasnik Amazona je Jeff Bezos, a među institucionalnim investitorima ponovno su najveći ulagači Vanguard Grupa, Blackrock, FMR, T. Rowe Price Associates i SSgA Funds Management.

Među značajnim akvizicijama Amazona nalaze se IMDb, internetska baza filmova, Alexa Internet, stranica specijalizirana za praćenje prometa na internetu, Joyo.com koji služi kao kineski Amazon, razne specijalizirane trgovine, zatim Twitch Interactive specijaliziran za emitiranje sadržaja uživo. Amazon je poznat i po ulaganju u tvrtke za analizu podataka, kibersigurnost, smart home security, a bavi se i održavanjem servera. Potonja usluga uskraćena je Parleru, zbog čega je on trenutno izvan funkcije.

Google

Vjerojatno nema osobe na svijetu koja nije čula za tvrtku Google čiji internetski pretraživač danas rabe ili su koristili gotovo svi koji posjeduju mobitel ili računalo.

Google je multinacionalna tehnološka kompanija, koju su osnovali Larry Page i Sergey Brin, a godišnji profit joj je enormnih 19 milijardi dolara. Google zapošljava preko 100.000 ljudi, a danas je specijaliziran za internetska rješenja, cloud computing, računalni hardver i softver te reklamiranje i razvoj umjetne inteligencije.

Među institucionalnim ulagačima, ponovno se navode Vanguard Grupa, Blackrock, FMR, T. Rowe Price Associates i SSgA Funds Management.

Među značajnijim akvizicijama Googlea nalaze se mobilni operativni sustav Android, platforma Youtube za objavu i emitiranje video sadržaja, razne tvrtke specijaliziranje za reklamiranje i reklamna rješenja, zatim Motorola, tvrtka za proizvodnju mobilnih uređaja, te tvrtke za prepoznavanje fotografija, lica, gesti, GPS navigaciju, razvoj neuralnih mreža i umjetne inteligencije, brojne tvrtke specijalizirane za robotiku i Nest Labs, tvrtka za automatizaciju doma.

Microsoft

Posljednji na popisu tehnoloških divova Microsoft za sada nije izravno utjecao na cenzuru Donalda Trumpa, a najpoznatija po praktičnom monopolu na tržištu računalnih operativnih sistema. Microsoft se danas bavi razvoje softvera i hardvera, uslugama za društveno povezivanje te korporativnim rizičnim kapitalom.

Osnivač Microsofta je Bill Gates, a među najvećim institucionalnim ulagačima, odnosno vlasnicima dionica ponovno su iste tvrtke – Vanguard Grupa, Blackrock, FMR, T. Rowe Price Associates i SSgA Funds Management.

Pošto je broj značajnih Microsoftovnih investicija nepregledan vrijedi istaknuti je ova multinacionalna kompanija u zadnjih 40 godina ulagala u razvoj softvera, 3D vizualizacije, video igre, internetski softver, digitalne TV usluge, enkripciju, audio tehnologiju, telekomunikacije, softver za edukaciju, umjetnu inteligenciju i u zadnje vrijeme 5G povezivanje.

Korona nije utjecala na rast Big Techa

Inače, Google, Apple, Facebook, Amazon i Microsoft su u 2020. godini rasli za skoro 50 posto, nakon prosječnog rasta od 75 posto u prethodne tri godine, te one danas čine više od petine ukupnog indeksa S&P 500. Iznos potrošen na akvizicije drugih tvrtki čak se i udvostručio u 2020. u odnosu na 2019., a ukupna vrijednost objavljenih akvizicija iznosila je 12,16 milijardi američkih dolara.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr