Švedska kritizira Orbanov plan povećanja nataliteta kao “nacistički” jer ne uključuje imigrante, a ne usuđuje se suditi ISIL-ovcima koji se vraćaju iz Sirije

epa07272829 Hungarian Prime Minister Viktor Orban speaks during an international press conference in the Cabinet Office of the Prime Minister in Budapest, Hungary, 10 January 2019. Prime Minister Orban and his government have faced series of protests as thousands of Hungarians protest since weeks against new overtime law, dubbed 'Slave Law' raising the allowable overtime to 400 hours a year and other government policies. EPA/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT

Ovog je tjedna mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó naglasio kako migracija predstavlja “ekstremni rizik” za Europu, i podsjetio kako su nedavna uhićenja ISIL-ovih terorista u Makedoniji i BIH to dokazala. Situacija je alarmantna, kaže on, dok se u Bruxellesu mršte na  takve izjave i razmišljaju kako se elegantno riješiti Viktora Orbana iz Pučke stranke.

Sastanak je došao nedugo nakon što je od strane vlasti u BIH potvrđeno da je u među ilegalnim imigrantima u Bihaću pronađeno pet osoba iz Afganistana koje su optužene za terorizam, a sad su se pojavili u Europi kao “tražitelji azila”.

Politički korektna Švedska

A zbog takvih izjava i politike Orban i njegova vlada su se našli na udaru politički švedske ministrice socijalne skrbi, Annike Strandhall, koja smatra da Orbanov plan povećanja nataliteta, iznesen prije desetak dana, koji uključuje velike poticaja obiteljima s najmanje dvoje djece (porezne olakšice, bolji kreditni uvjeti pri kupnji stana, kuće, automobila), a još i veće za majke koje rode po četvero djece, smrdi na nacizam jer umjesto da jednostavno uveze imigrante, poput Švedske, Orban radi na tome da se njegov narod biološki održi.

Šveđani kao nacizam vide to što Orban želi demografske probleme Mađarske riješiti rađanjem više malih Mađara, umjesto da ih poput ostatka EU nadomjesti Afganistancima i Somalijcima.

Strandhall je poručila: “Ono što se događa u Mađarskoj je alarmantno. Orban sada želi više ‘stvarne’ mađarske djece. Ta politika smrdi na 30-e godine. Pritom stvaraju i dimnu zavjesu za ono što ovakva politika čini neovisnosti za koju su se žene borile”.

Europa ne želi suditi teroristima, ali ih neće spriječiti da se vrate u EU

Istovremeno, mogli smo pročitati vijest o tome kako Trump “prijeti” Europi tražeći od nje da prihvati 800 terorista ISIL-a uhićenih u Siriji. Ono što je u vijesti sakriveno ili prešućeno je da je Trump tražio od EU da preuzme svoje državljane, ne tamo neke “teroriste” kako se iz naslova i većine interpretacija moglo iščitati.

“Sjedinjene Države traže od Britanije, Francuske, Njemačke i ostalih europskih saveznika da preuzmu natrag preko 800 boraca Islamske države koje smo ulovili u Siriji i da im sude”, napisao je Trump. “Kalifat je pred propašću. Alternativa nije dobra ako ćemo ih morati pustiti”, dodao je Trump u drugom tweetu.

Zašto bi ih pustio? Jer su ih zarobili Kurdi, koji im ne mogu suditi, a ne mogu ih ni predati vlastima u Damasku jer su u građanskom ratu bili neprijatelji Asadu. Još ih manje mogu predati preko granice Turcima, iz istih razloga – Turska je Kurdima neprijatelj. Mogli bi ih predati SAD-u, no oduvijek slušamo kako SAD ne smije biti svjetski policajac, a sad ti isti ljudi traže da SAD sudi građanima Švedske, Belgije i Njemačke za terorizam počinjen u Siriji, gdje SAD nisu zakonito prisutne po međunarodnom pravu.

Zašto ih EU ne želi, zašto ih domicilne zemlje ne dovedu u domicilne zemlje, i izvedu pred sud? Jer se spekulira da bi takva masovna suđenja mogla izazvati pobunu, revolt muslimanske – inače nevjerojatno brojne i u velikom dijelu vrlo agresivne zajednice – u tim zemljama. Jednostavno, Zapad se boji, nema hrabrosti organizirati masovna i spektakularna suđenja stotinama svojih građana muslimana zbog ratovanja u Siriji na strani ISIL-a jer se boje odmazde “spavača” u terorističkim ćelijama koji bi danas – sutra mogli opet krenuti postavljati bombe po zračnim lukama i željezničkim kolodvorima, klati po božićnim sajmovima, zalijetati se šleperima u ljude na glavnim gradskim ulicama. Kalifat je možda poražen u Siriji, ali u Moellenbecku je i te kako prisutan.

Mađarski pristup

Kakve to veze ima s Mađarima? Nakon ministarskog sastanka “Budimpeštanskog procesa” – organizacije osnovane pred punih 20 godina upravo u svrhu nadzora migracija – u Istanbulu, Péter Szijjártó je rekao da se problemu može prići iz dva posve različita smjera. Ta dva smjera ilustriraju upravo kukavički pristup EU s jedne strane, koja pere ruke od svojih ISIL-ovaca i provodi politiku nezamjerenja i nemiješanja, i mađarski (i Trumpov!) pristup s druge strane.

Na spomenutoj konferenciji, predstavnici Europske komisije “su dali sve od sebe da naglase koliko je migracija dobra za Europu” i inzistirali su da su u budućnosti potrebni novi migracijski trendovi.” Novi migracijski trend je objasnio Trump kad je zahtijevao da EU preuzme svoje zločince koji su godinama neometano od vlasti odlazili ratovati u Siriju protiv Assada i sudi im: Trump smatra da će ti teroristi, ako ih SAD puste, otići u Europu i pritajiti se kao da se ništa nije dogodilo, a da će vlasti u EU žmiriti na oba oka – što zapravo njihovo odbijanje da ih preuzmu i najavljuje.

S druge strane, mistar Szijjártó je rekao kako je  “Srednja Europa ponovo iskazala koliko je jedinstvena”, jer su se Austrija i Italija pridružile Višegradskoj skupini zemalja i odbile potpisati završni dokument i akcijski plan.

“Te zemlje ne prihvaćaju stav da je imigracija dobra i da je treba promovirati”, rekao je Szijjártó na kraju sastanka. Migracija predstavlja, kako je rekao, “dalekosežan i ekstreman” rizik za Europu. On je naveo što i Trump: Teroristi ISIL-a se masovno, u stotinama, vraćaju u Europu i tako povećavaju opasnost od terorizma. On kaže kako se to mora zaustaviti. Europa pak kaže kako se mora zaustaviti – Orbana, a teroriste ne namjeravaju zaustavljati niti im suditi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr