Trumpova vlada odbacila smjernice Centra za kontrolu bolesti zbog moguće povrede slobode vjeroispovijesti

Donald Trump
Foto: Fah

Trumpova vlada odbacila je smjernice američkih Centara za kontrolu bolesti (CDC) za ponovno otvaranje države zbog vjerskih, gospodarskih pitanja i pitanja slobode. Američki predsjednik, Donald Trump, poznat je inače kao zagovornik poštivanja vjerskih sloboda.

Potencijalna ograničenja uključuju nošenje maski za lice unutar crkvi i ukidanje zborova.

Trumpova vlada bori se protiv smjernica CDC-a koje se odnose na ukidanje ograničenja zbog COVIDA-19 diljem SAD-a, navodeći više razloga, a između ostalog, potencijalnu povredu slobode vjeroispovijesti.

Privremene smjernice Centara za kontrolu bolesti odnose se na nekoliko područja, uključujući škole, javni prijevoz, restorane i ostalo, te predlažu korištenje jednokratnog kuhinjskog pribora i zatvaranja autobusnih linija ili linija podzemne željeznice. Poglavlje koje se odnosi na „vjerske zajednice“ trenutno je prazno, uz napomenu da će se kasnije nadopuniti u suradnji s Bijelom kućom, Uredom za prava građana Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Ured za upravu i proračun Ureda za informacijske i regulatorne poslove.

„Ali Bijela kuća i drugi vladini dužnosnici odbili su preporuke jer se boje da su prestroge, krše vjerska prava i riskiraju nanošenje još veće štete gospodarstvu za koje Trump vjeruje da će se brzo oporaviti,“ ističe New York Times.

Vjerske preporuke koje se trenutno razmatraju uključuju nošenje maski za lice u crkvama i „ukidanje zbora ili glazbenog sastava“ te „privremeno ograničavanje podjele predmeta koji se učestalo dodiruju“ kao što su molitvenici ili košare za milostinju.

Times dodaje da se u drugom nacrtu dokumenta pojašnjava kako njegove preporuke „ne namjeravaju kršiti prava zaštićena prvim amandmanom američkog Ustava“ te da „savezna vlada ne mora propisati norme za interakcije vjerske zajednice u vjerskim objektima. Centri za kontrolu bolesti daju ove prijedloge koje vjerske zajednice mogu razmotriti te ih mogu prihvatiti ili odbiti“.

„Zaštite od diskriminacije na osnovi vjeroispovijesti se ne ukidaju u izvanrednoj situaciji,“ rekao je Roger Severino, direktor Ureda za prava građana. „To znači da savezna vlada ne može reći da je vršenje vjerskih obreda na neki način opasnije ili da se treba nadzirati u usporedbi sa sekularnim načinom ponašanja.“

Potpuna izolacija zbog COVIDA-19 diljem zemlje dovela je do prisilnog ukidanja mnogih javnih okupljanja i aktivnosti diljem zemlje zbog straha od širenja virusa. Mnogi su postupci kontroverzni, od ispisivanja kazni aktivistima koji se bore za pravo na život samo zato što su stajali ispred klinika za pobačaj (iako su se pridržavali preporučene „socijalne distance“) pa sve do zabrane obavljanja vjerskih obreda na otvorenom, koje vjernici slušaju iz auta. Nekoliko zemalja je potpuno zabranilo obrede uz prisutnost vjernika ili je strogo ograničilo broj osoba koje se istodobno mogu nalaziti u crkvi.

Američki javni pravobranitelj William Barr je nekoliko puta upozorio države da Povelja o pravima ostaje na snazi tijekom ove krize te da je Ministarstvo pravosuđa spremno intervenirati u slučaju kršenja vjerskih sloboda.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/lifesitenews.com

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.