UN radi summita Kim-Trump sjevernokorejskim čelnicima odobrio izuzeće od zabrane putovanja

Foto: Fah

Odbor Ujedinjenih naroda odobrio je sjevernokorejskim dužnosnicima putovanje u Vijetnam kako bi prisustvovali susretu između američkog predsjednika Donalda Trumpa i njihovog čelnika Kim Jong Una, otkrili su u srijedu diplomati.

Vijetnam je od odbora tražio da dopusti dužnosnicima koji se nalaze na crnoj listi UN-a da sudjeluju na summitu 27. i 28. veljače u Hanoiju. 

U sklopu sankcija koje je UN uveo Sjevernoj Koreji, dijelu dužnosnika nije dopušteno putovanje u inozemstvo te im je zabranjeno izdavati vize.

Diplomati UN-a otkrili su kako je Vijetnam zatražio izuzeće za sjevernokorejske dužnosnike, te kako se tome nije protivio nijedan od članova Vijeća sigurnosti.

Dvoje čelnika će na summitu razgovarati o denuklearizaciji Sjeverne Koreje. 

Trump je u srijedu ponovio kako Kim Jong Un treba poduzeti “značajnu” gestu ako se nada ukidanju sankcija uvedenih zbog nuklearnog programa njegove države.

Trump želi da se Sjeverna Koreja denuklearizira: Podržava izostanak nuklearnih pokusa

Vijeće sigurnosti je 2017., na inicijativu SAD-a, jednoglasno uvelo sankcije koje Pjongjangu zabranjuju izvoz željeza, ugljena, tekstila i morskih proizvoda.

“Predsjednik Kim i ja imamo jako dobre odnose, neću biti iznenađen ako dođe do rezultata” na skupu, istaknuo je Trump.

Američki predsjednik i Kim su na summitu u Singapuru u svibnju potpisali dosta nejasnu deklaraciju o “denuklearizaciji korejskog poluotoka”, no od tada nije postignut konkretan napredak.

Izvor: narod.hr/hina