Vlada Crne Gore usvojila sporni nominacijski dosje za upis Bokeljske mornarice na listu UNESCO-a

Foto: Fah

Vlada Crne Gore usvojila je na sjednici održanoj u četvrtak nominacijski dosje za upis Bokeljske mornarice na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

> Dr. Vanda Babić o Bokeljskoj mornarici i Kolu sv. Tripuna kao tradiciji bokeljskih Hrvata

Priprema nominacijskog dosjea za upis Bokeljske mornarice na UNESCO-ovu Listu, u koju je bila uključena i lokalna zajednica, počela je u ožujku prošle godine kada je osnovana radna skupina.

> Crnogorski i hrvatski ministri kulture razgovarali o spornoj nominaciji Bokeljske mornarice za UNESCO-ov popis

Nominacijski dosje bit će predan UNESCO-u do kraja ožujka 2018. godine, nakon čega slijedi faza evaluacije koju će provesti tijela UNESCO-a, a koja traje do dvije godine.

> (VIDEO) Petir o Bokeljskoj mornarici u Europskom parlamentu: ‘Kulturno i duhovno nasljeđe Katoličke Crkve i Hrvata’

“Bokeljska mornarica je nematerijalno kulturno dobro Crne Gore, koje baštini 12 stoljeća tradicije lokalne zajednice Boke. Na prostoru Boke smjenjivale su se brojne kulture i društveno-politički sustavi, ali se Bokeljska mornarica uspjela očuvati uprkos svim tim promjenama, zahvaljujući lokalnoj zajednici Kotora, Tivta i Herceg Novog i obiteljskim tradicijama koje su se ugradile u ovo kulturno dobro”, navodi se u priopćenju crnogorskog ministarstva kulture i vlade.

> Kotorska biskupija: Bokeljsku mornaricu očuvali su i baštine ju Katolici i Hrvati

“Uvažavajući sve njene kulturne vrijednosti, Crna Gora je odlučila da Bokeljska mornarica bude prvo nematerijalno kulturno dobro koje će kandidirati u UNESCO-u, uvjerena da će Bokeljska mornarica tim činom dobiti još jednu potvrdu svoje već osvjedočene međunarodne važnosti”, tvrde u priopćenju.

> Marko Vučetić (Most): Ne može se ignorirati hrvatski identitet Bokeljske mornarice

Podsjetimo, Crna Gora samostalno je podnijela nominaciju, premda su Crna Gora i Hrvatska planirale zajednički nominirati Bokeljsku mornaricu da se uvrsti na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, upravo zbog specifične povijesti i baštine mornarice.

Crna Gora je, međutim, proces pokrenula samostalno te u nominaciji ne spominje kult svetog Tripuna i hrvatski narod koji ga baštini. Na ovo su snažno reagirala hrvatska udruženja u Crnoj Gori, smatrajući da kandidaturu moraju zajednički podnijeti države Crna Gora i Hrvatska, uvažavajući povijesne činjenice koje nedvojbeno potvrđuju kako ova značajna memorijalna institucija pripada autohtonom hrvatskom narodu u Boki kotorskoj, u Crnoj Gori. Hrvati iz Crne Gore kontaktirali su i zastupnicu Marijanu Petir te su je zamolili da cijeli slučaj digne na EU razinu.

> Sveti Tripun u Kotoru proslavljen po 1206. put

“Bokeljska mornarica dio je katoličke tradicije u Boki kotorskoj, što se očituje i u samom statutu mornarice, koju su, u najvećoj mjeri, od 1860. godine, sačuvali i baštinili kao nematerijalno kulturno i duhovno nasljeđe pripadnici katoličke crkve i hrvatskoga naroda, ne umanjujući značaj i doprinos svih ostalih”, stoji u zastupničkom pitanju koje je Europskoj komisiji uputila zastupnica Petir.

> Na hrvatskog zastupnika u Crnoj Gori zaletio se auto

Petir također upozorava da Crna Gora mora, poštujući međunarodne povelje i ustavom zajamčena prava nacionalnih manjina, uvažiti povijesne i suvremene potvrde o neraskidivosti Bokeljske mornarice i hrvatskoga naroda.

> Znanstveni skup ‘Demografske promjene i kulturna baština Hrvata Boke Kotorske’ u Kotoru

Kako je Crna Gora kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, a Unija drži do posvećenosti država poštivanju manjinskih prava i dobrosusjedskih odnosa, Petir je reagirala prema Komisiji da zaštiti nematerijalnu kulturnu baštinu hrvatskog naroda u Crnoj Gori kao zemlji koja stremi pridruživanju Europskoj uniji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv