Zašto je IFIMES, čiji su članovi Mesić i Lončar, uoči izbora pisao protiv Đukanovića i navodnoj ‘obespravljenosti’ Srba u Crnoj Gori?

Foto: Fah

Da nije riječ o jednoj od brojnih bezazlenih lijevih nevladinih organizacija pokazuje popis institucija s kojima IFIMES surađuje.

Među partnerima se između ostalih navode Svjetska sigurnosna mreža, EU-China Economics & Politics Institute, Centar za strateška istraživanja Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske, Centar za međunarodne odnose, a Institut također ima i predstavnika u Ekonomskom i socijalnom vijeću (ECOSOC) Ujedinjenih naroda.

Utjecajna nevladina organizacija IFIMES, u kojoj  osim brojnih utjecajnih osoba značajno mjesto zauzimaju Budimir Lončar i Stjepan Mesić, otvoreno je lobirala uoči izbora za smjenu „okorjelog režima Mila Đukanovića“, kako su sami naveli u svom priopćenju. Također su pisali da su Srbi poniženi, obespravljeni i odbačeni u Crnoj Gori.

Evo što piše IFIMES:

„Opće je poznato, da je skoro 30% stanovništva (Srbi) poniženo, obespravljeno i odbačeno iz društveno-političkog života, dok je oko 20% stanovništva (Bošnjaci i Albanci), „taoci“ Đukanovićevog režima, koji preko nekoliko pojedinaca Bošnjaka i Albanaca i nekoliko njihovih porodica, koje uživaju privilegije režima, stvaraju lažnu sliku o integriranosti te dvije etničke zajednice tako obmanjujući domaću i međunarodnu javnost o navodnom međuetničkom (ne)skladu u Crnoj Gori.”, piše IFIMES.

„Analitičari smatraju, da je na predstojećim parlamentarnim izborima važno, da se građani Crne Gore, ujedinjeni u svim svojim različitostima, bez straha demokratski suprotstave okorjelom režimu Mila Đukanovića s olovkom u ruci i sruše taj režim i da konačno Crna Gora prestane biti zemlja u kojoj nije došlo do promjene vlasti već 31 godinu. Zbog toga su predstojeći izbori prilika, da se građani oslobode tog straha. Da je moguće srušiti režim s olovkom u ruci na izborima pokazalo se mogućim u Sjevernoj Makedoniji kada su građani ujedinjeni u različitostima na parlamentarnim izborima u prosincu 2016.godine predvođeni Socijaldemokratskim savezom Makedonije (SDSM) i Zoranom Zaevim srušili režim Nikole Gruevskog (VMRO-DPMNE), koji je u mnogo čemu sličan Đukanovićevom režimu.“

„Očigledno je, da se Đukanovićev režim ne bavi rješavanjem životnih problema građana i katastrofalnom ekonomskom situacijom, koja je samo u jednom dijelu posljedica pandemije Covid-19.“

Milo Đukanović ima dvostruku hipoteku, kriminalnu i zločinačku i svaka akcija, koja za cilj ima povezivanje u regiji, kao što je „mini Schengen”, koja je najvažnija regionalna inicijativa u proteklih 30 godina, nađe se na udaru takvog režima. Za države, koje su slabe iz različitih razloga ili korumpirane, njima ne odgovara nikakav ekonomski prosperitet, jer sa ekonomskim povezivanjem počinje i vladavina prava, koju režim sve vrijeme opstruira. Posrnula ekonomija u Crnoj Gori i korupcija su najbolji primjer.“

I na kraju IFIMES-ov poziv da se Đukanović procesuira u Haagu:

„Milo Đukanović bi već morao odgovarati za počinjene ratne zločine pred sudom u Haagu, ali ratni zločin nikada ne zastarijeva, pravda je spora i uskoro dostižna.“

To je samo dio huškačkog antiđuklanovićevskog teksta IFIMES-a, navodno nepristranog instituta, protiv još uvijek aktualnog prvog čovjeka Crne Gore Mila Đukanovića, a cijeli tekst pročitajte ovdje:

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori 2020: Kraj ere Mila Đukanovića

IFIMES – Želimo “mini Schengen” država bivše Jugoslavije

Zašto IFIMES piše protiv Đukanovića, a ranije protiv Tomislava Karamarka i Gruevskog, daje sam odgovor: svaka inicijativa koja za cilj ima povezivanje u regiji, kao što je „mini Schengen”, koja je najvažnija regionalna inicijativa u proteklih 30 godina, nađe se na udaru Mila Đukanovića, piše IFIMES.

Kome treba bolje i detaljnije objašnjene od ove rečenice o “mini Schengenu” država bivše Jugoslavije ili tzv. Zapadnog Balkana?

Nije to prvi puta da IFIMES piše na ovaj način.

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Slovenije objavio je sredinom listopada 2019. dijelove svoje najnovijeg izvješća pod nazivom: Zapadni Balkan 2019: Gura li EU države Zapadnog Balkana u ‘zagrljaj’ Rusije?, a kojeg je prenijela Beogradska Politika ističući kako je po njemu “Hrvatska primjer ne europskog ponašanja”.

Zanimljivo da je predsjednik savjetodavnog vijeća tog Instituta Budimir Lončar, najpoznatiji kao posljednji ministar vanjskih poslova Jugoslavije kojemu se pripisuju najveće zasluge za nametanje Hrvatskoj embarga na kupovinu oružja tijekom velikosrspske agresije. Uz njega, u IFIMES-ov počasni predsjednik je i Stjepan Mesić bivši predsjednik Republike Hrvatske. I bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor bila je nekada članica IFIMES-a, sve dok u medijima nije objavljeno kako je Institut vodio bitku protiv predsjednika Haaškog tribunala Theodora Merona koji je oslobodio hrvatske generale i predložio haškog tužitelja Brammertza na Nobelovu nagradu za mir.

Prije samog teksta o pisanju IFIMES-a protiv Mila Đukanovića, podsjetimo se nekih ranijih stajališta ove kontroverzne organizacije

Ova organizacija nadalje tvrdi da se položaj srpske zajednice u Hrvatskoj naglo pogoršao poslije ulaska Hrvatske u članstvo EU, da je u Hrvatskoj na djelu revizija događaja iz Drugoga svjetskog rata te da Židovska zajednica i druge antifašističke udruge samostalno, odnosno odvojeno obilježavaju godišnjicu oslobađanja iz ustaškog logora Jasenovac bez sudjelovanja čelništva hrvatske države.

General JNA Blagoje Grahovac i njegova analiza za IFIMES

Član savjetodavnog vijeća IFIMES-a, bivši general JNA Blagoje Grahovac otvoreno je u jednoj analizi ove organizacije napisao koje osobe moraju nestati s političke scene radi višeg cilja. U njoj 2015.godine dodaje kako je “Tuđman od početnog antifašiste, u svojoj drugoj dobi provodio opću fašizaciju Hrvatske. Tipičan politički proizvod tuđmanizacije su Kolinda Grabar-Kitarović i Tomislav Karamarko, dok su političke žrtve tog procesa već osvjedočeni antifašisti Ivo Josipović i Zoran Milanović”.

I još jedan frapantan ulomak uglednog člana IFIMES-a, Srbina i bivšeg generala JNA Grahovca: “Prije šest godina javno sam iznio stav da nema mira na Balkanu dok od svih državnih i političkih funkcija ne budu odmaknuti Silvio Berlusconi, Ivo Sanader, Milo Đukanović, Hasim Taci, Nikola Gruevski i Tomislav Karamarko za koga je tada malo tko i čuo. Očekivao sam da će procesi brže ići, ali, iako usporeno, ipak idu. Do sada su otišla dvojica, do kraja ove godine će otići jedan, a do kraja 2016. godine će otići još dvojica. Proces ipak ide. Hrvati će biti u velikom problemu, ali njihova sreća je što su u EU, pa će antifašisti ipak spasiti Hrvatsku. Nastupa period velikih problema za Tomislava Karamarka”.

To je izrekao general JNA Blagoje Grahovac napisao za IFIMES u lipnju 2015. i – pogodio.

Slučajno ili ne? Tko vjeruje u slučajnosti u politici naivan je čovjek.

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/IFIMES