Zbog porazne Čovićeve politike, hrvatske stranke u BiH napuštaju Hrvatski narodni sabor

Zagreb, 17.6.2019. - U povodu 30. obljetnice osnutka Hrvatske demokratske zajednice održana je Svečana akademija u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Na fotografiji Andrej Plenković, Dragan Čović. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ml

Hrvatima u Bosni i Hercegovini nužan je nacionalni forum u kojemu bi intelektualni i moralni autoriteti definirali interese hrvatskog naroda u toj zemlji na ravnopravnim osnovama i bez nametanja rješenja jer Hrvatski narodni sabor (HNS) kojim upravlja predsjednik HDZ BiH Dragan Čović nije u stanju ispuniti tu zadaću, stajalište je izvanparlamentarne Hrvatske stranke BiH (HS) koja je u povodu raskola u HNS-u u utorak pozvala na preispitivanje uloge tog tijela kako bi se odgovorilo sadašnjim političkim izazovima u BiH.

Četiri stranke s hrvatskim predznakom odlučile su napustiti HNS koji je utemeljen 2000. godine s ciljem koordiniranja političkih aktivnosti kojima je trebalo osigurati ravnopravnu poziciju hrvatskog naroda u BiH.

Od 2011. na čelu HNS-a je Čović, a predsjednik Glavnog odbora je Božo Ljubić, zastupnik u Hrvatskom saboru.

HNS je okupio četrnaest političkih stranaka s hrvatskim predznakom no četiri stranke sada su odlučile napustiti to tijelo ocijenivši kako je ono samo krinka za svevlašće HDZ-a BiH, a izravni povod za to je eskalacija krize u mostarskom “Aluminiju” za koju kažu kako je odgovorna upravo najveća hrvatska stranka koja je desetljećima upravljala procesima u toj sada propaloj tvornici i time doprinijela njezinom krahu koji je doveo u pitanje sudbinu više od 900 zaposlenih.

Mediji u BiH podsjećaju kako su upravo kadrovi povezani s HDZ BiH u proteklim godinama i desetljećima odlučivali o sudbini “Aluminija”, a svojim su rastrošnim ponašanjem tvrtku i doveli do propasti.

Portal Klix tako navodi primjer nekadašnjeg direktora Mije Brajkovića koji je kad je odlazio u mirovinu 2005. godine dobio otpremninu od 100 tisuća eura te su mu potom “zbog izvanrednih proizvodnih rezultata” iz “Aluminija” darovali još toliko novaca a njegov nasljednik Jerko Bradvica je sebi osigurao plaću od deset tisuća eura.

>Andrej Grubišić o propasti mostarskog Aluminija: ‘Rješenje problema je micanje države od takvih kompanija, a Uljanik je pravi primjer toga’

>Višnja Starešina: Opstojnost “Aluminija” najuže je povezana s opstojnošću Hrvata u Hercegovini, ali i sa sigurnošću južne Dalmacije

Revizija je utvrdila kako su različiti direktori “Aluminija” od 2005. do 2013. godine na reprezentaciju potrošili više od 1,7 milijuna eura kupujući uz ostalo nakit i parfeme.

Nakon posljednjeg zasjedanja HNS-a ovog tjedna čelnici Hrvatske republikanske stranke (HRS) i Čapljinske neovisne stranke objavili su kako napuštaju to krovno tijelo.

“Propast ‘Aluminija’ i izostanak osjećaja odgovornosti, dapače ponovna zlouporaba institucije HNS-a za skrivanje odgovornosti, jednostavno su stvari preko kojih ne želimo preći”, naveli su u zajedničkoj izjavi predsjednik HRS-a Slaven Raguž i Čapljinske neovisne stranke Mirko Vasilj.

Istaknuli su kako je nedopustivo nastojanje da se izbjegne utvrđivanje odgovornosti za propast “Aluminija”, a posebice ministara iz HDZ BiH koji sudjeluju u radu vlade Federacije BiH i u čijim je rukama 44 posto vlasničkog udjela u mostarskoj tvornici.

Njihovo je stajalište kako HDZ BiH sada koristi HNS kako bi sa sebe skinuo odgovornost za krizu u “Aluminiju” a podsjećaju i kako je HDZ BiH i ranije monopolizirao utjecaj u HNS-u radi promoviranja svojih interesa.

HNS su još ranije napustile koalicija Hrvatski savez HKDU-Hrast te Hrvatska nezavisna lista, a povod je također bila kriza u “Aluminiju”.

“Shvatili smo da je HDZ BiH umjesto ponuđene istinske potpore HNS-u, u ovom kritičnom trenutku hrvatskog naroda, to razumio kao priliku da kroz HNS pokuša dodatno eutanazirati one političke stranke koje još nije eutanazirao metodom mrkve i batine i da namjerava nastaviti sa dosadašnjom praksom nedosljednosti i manipulacije“, izjavio je predsjednik Hrvatskog saveza HKDU-Hrast Pero Barbarić predbacivši Čoviću da je glavni krivac zbog kojega su Hrvati u BiH dospjeli u podređenu poziciju u kojoj se danas nalaze.

Hrvatska stranka (HS) koja nikada nije pristala biti dijelom HNS-a kojim upravlja Čović, nakon raskola u tom tijelu sada poziva na uspostavu nove organizacije u kojoj bi se vodio ravnopravni dijalog svih sudionika.

“Upravo ovih dana najbolje se vidi pogubna politika HNS kojeg napuštaju stranke, jedna za drugom, a sve iz razloga što nisu bile u mogućnosti ravnopravno sjediti za istim stolom. Želimo vjerovati da će ideja o osnivanju novog ne stranačkog koordinacijskog tijela naići na dobrodošlicu kod razboritih i neopterećenih Hrvata i da će uskoro i dobiti konkretne obrise. Hrvatska stranka je spremna dati svoj obol realizaciji te ideje a uvjereni smo da će u predstojećem razdoblju biti još stranaka koje podupiru ovakvu ideju”, stoji u priopćenju Hrvatske stranke BiH.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina