Zbog Trumpa, ljevica se odjednom ponovo brine o pravu na priziv savjesti

Foto: Fah

Izbor Donalda Trumpa proizveo je jednu neočekivanu korist: njegovi protivnici se sada pozivaju na slobodu savjesti, koristeći slične argumente koje Savez za obranu slobode (ADF – Alliance Defending Freedom) već godinama iznosi na sudovima.

Protivnici novoizabranoga predsjednika Trumpa izjavljuju da ne mogu mirne savjesti poslovati s onima koji pomažu Trumpu i njegovim podupirateljima, jer je to u suprotnosti s njihovim dubokim uvjerenjima. Isto smo i mi zagovarali u slučajevima Elane Photography, Arlene’s Flowers, Hands On Originals, Brush and Nib studiju i drugim slučajevima [kada su građani sudski proganjani jer nisu željeli promovirati istospolni brak], uključujući i najnoviji slučaj Telescope Media grupi u Minnesoti.

Zakon o životnom partnerstvu krši prava malih i velikih poduzetnika (video)

Dvije godine od donošenja Zakona o životnom partnerstvu, protivno volji građana i pravima djece

U Hrvatskoj je surogatstvo zabranjeno, lijevo-liberalne udruge to nastoje promijeniti!

Trumpova predstojeća inauguracija donijela je mnoge prizive na slobodu savjesti, kojima još možemo pridodati one iz prošle godine. Phoebe Pearl, plesačica iz The Rockettesa te Jan Chamberlin, pjevačica iz zbora Mormon Tabernacle, koja je odbila nastupiti na svečanostima inauguracije zbog protivljenja politici novoizabranoga predsjednika. CNN javlja da je Chamberlin napisala da “nikada ne bi mogla pjevati za Trumpa” jer to bi bilo kao da “odobrava tiraniju i fašizam” i kao da “posipa Hitlera s ružama”.

Inauguracija, također, donosi prizive na slobodu savjesti vlasnika kuća u Washingtonu, DC, koji su odbili iznajmiti svoje domove Trumpovim podupirateljima, koji ga planiraju doći vidjeti prilikom davanja predsjedničke prisege. 91 posto stanovnika Kolumbijskog distrikta [DC] glasovalo je u korist Hillary Clinton. Mnogi su tada mislili da mogu zaraditi dosta novaca iznajmljivanjem svojih kuća putem Airbnba pristašama Hillary Clinton, koji su planirali doći u grad 20. siječnja. No, nakon što je ona izgubila izbore, to je utjecalo na promjenu tržišta kratkoročnog iznajmljivanja stanova. Izborni poraz Hillary Clinton prouzročio je masovna otkazivanja Airbnbovih rezervacija. Ali, sada kada stanodavci primaju zahtjeve Trumpovih podupiratelja za rezervaciju, vjeruju da bi ugošćivanje Trumpovih podupiratelja u vlastitim domovima bilo protiv njihove savjesti. Huffington Post opisuje tjeskobu koju trpe „napredni“ vlasnici kuća:

“No, neki pojedinci, koji su planirali svoje domove u području Kolumbijskoga distrikta oglasiti putem Airbnba, kažu da se osjećaju sukobljeno zbog iznajmljivanja ili dijeljenja svojih domova s ljudima koji su glasovali za Trumpa. ‘Imam visceralne reakcije [probavne smetnje] na pomisao da bi Trumpov pristaša boravio u mojoj kući’, kaže Lobna, koja je planirala iznajmiti sobu u stanu koju dijeli s dvije cimerice. Sve tri su pristaše Hillary Clinton. ‘Nikakav me novac ne bi mogao prisiliti da se predomislim’, izjavila je. ‘Radi se o moralnim načelima.’

Možda stanodavci nisu upoznati s time da krše antidiskriminacijski zakon Kolumbijskog distrikta ukoliko odbiju iznajmiti stanove Trumpovim podupirateljima. Zakon Kolumbijskoga distrikta § 2 – 1.402,21 (1) čini nezakonitim “prekinuti ili otkazati ili odbiti ili ne pokrenuti ili vršiti transakcije s nekretninama (…) na temelju (…) političke pripadnosti.” Stoga, možda slučajevi koje je ADF zastupao vezane za slobodu savjesti imaju poantu – poput zaštite prava da svako može živjeti u skladu sa svojim uvjerenjima, bez da trpi prisilu ili kaznu od vlade.
Sukobi zbog slobode savjesti koji su bili potaknuti inauguracijom nastavljaju se na niz sličnih slučajeva koji su se dogodili tijekom predsjedničke kampanje i nakon što je Trump izboran u studenomu prošle godine. Prošlog lipnja Buzzfeed je odbio primiti novac od Trumpovoga stožera za objavljivanje njegovih poruka tijekom kampanje, iz razloga što se protivio njegovim političkim porukama. Glavni izvršni direktor Buzzfeeda, Jonah Peretti, napisao je: “Mi svakako ne volimo odbijati prihode s kojim financiramo sve svoje važne poslove koji obavljamo u čitavoj tvrtki. Međutim, u nekim slučajevima moramo donositi poslovne iznimke: Ne reklamiramo oglase za cigarete jer su opasne za naše zdravlje, pa nećemo ni prihvatiti Trumpove oglase, iz istih razloga.”

Nakon izbora u studenomu, Sophie Theallet, francuska dizajnerica, koja je kreirala haljine za Michelle Obamu, navodi u otvorenomu pismu kako ne bi mogla mirne savjesti dizajnirati haljine za Melaniu Trump jer su vjerovanja Donalda Trumpa “nespojiva sa zajedničkim vrjednotama prema kojima živimo”.

Isto tako, nakon izbora, Matthew Blanchfield, voditelj internetske marketinške tvrtke koja je proglašena najboljom optimizirajućom tražilicom (SEO) u Albuquerqueu u Novomu Meksiku, nedavno je napisao da “ukoliko ste republikanac te ste glasovali za Donalda Trumpa ili ste dali podršku Donaldu Trumpu na bilo koji način, niste dobrodošli na SEO br.1 i molimo da napustite našu tvrtku”. Zašto bi on odbio klijente koji mu plaćaju, a možda s tim izgubio i vrijedne zaposlenike? KOB Television News javlja da je “Blanchfield izjavio da ima moralnu obvezu braniti ono za što misli da je u pravu i djelovati protiv nepravde.” (Očito nije upoznat s odlukom Vrhovnoga suda u Novomu Meksiku u slučaju Elane Photography v Wilock, po kojoj ona (Elane) mora zatomiti svoja uvjerenja u tržišnom gospodarstvu i poslovati sa svima, jer to je “cijena građanstva”).

U isto vrijeme, vlasnik tvrtke propan plina Turner LP Gas u Skoweganu, u saveznoj državi Maine, Michael Turner, odbija prodavati plin Trumpovim podupirateljima za grijanje svojih domova. Turner je snimio glasovnu poruku na svojoj sekretarici u kojoj kaže: “Hvala što ste nazvali Turner LP Gas. Ako ste glasovali za Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima, nećemo vam više dostavljati plin. Molimo nađite nekoga drugoga.”

U slučajevima u kojima je ADF (Savez za obranu slobode) zastupao klijente pred sudom, dano je mnogo više dosljednih argumenta za ograničenja slobode priziva savjesti, nego što su to uradili Trumpovi protivnici. Klijenti u ADF slučajevima su u svojem poslu kreirali različite umjetničke izričaje kao što su fotografije, videozapisi, kaligrafije, majice, cvjetni aranžmani i protivili su se da se njima stvaranju ili šalju poruke s kojima se ne slažu [primjerice da se promovira redefinicija braka ili slavi “istospolno vjenčanje”]. Jedino se Buzzfeed, žene iz Rockettesa i Mormonskoga zbora mogu pozvati da ne žele komunicirati Trumpove poruke. Ostali primjeri rastežu granice njihovih uvjerenja daleko izvan onoga što bi bilo koji klijent ADF-a ustvrdio [poput toga da ne žele iznajmiti stan ili prodati plin Trumpovim podupirateljima]. Klijenti ADF-a, i sve tvrtke koje ova udruga zastupa, služe svim klijentima, bez obzira na njihova uvjerenja, rasu, ili seksualno ponašanje. Ono na što oni prigovaraju je kreiranje poruka koje se protive njihovim uvjerenjima o braku.

Dakle, Trumpovi protivnici, sada biste mogli iskoristiti vrijeme da preispitate svoja protivljenja prema ADF-ovim slučajevima, koja štite prava vlasnika tvrtki da rade u skladu sa svojom savješću. Evo brutalne realnosti, koji su sastavljači [američkog] ustava prepoznali: vlada djeluje prisilom. Često želimo da vlada koristi svoju moć prisile jer na taj način promiče uređenu slobodu za svakoga. Dakle, kada policija uhiti pijane vozače, lopove i ostale kriminalce, od toga svi imamo koristi.

Ali, vlada može zloupotrijebiti moć prisile. Zato su nam ustavotvorci dali Povelju prava [eng. Bill of Rights – prvih deset amadmana američkog ustava], koji uključuje Prvi amandman koji nas zaštiti od vladine prisile kada su u pitanju naša vjerovanja i izražavanja. Hvalevrijedan je cilj eliminacija diskriminacije, ali taj cilj ne premošćuje ili dokida ustavnu zaštitu prava osobe da govori ili ne govori.

Dakle, nemojte misliti o tim slučajevima priziva na slobodu savjesti u smislu: “Ja bih uzeo fotografije istospolnoga vjenčanja, ili ispekao tortu mladencima, ili aranžirao njihovo cvijeće.” To nije smisao. Umjesto toga, promislite o političaru, osobito o onomu koji vam nije omiljen, koji stupa na dužnost sa ovlastima provođenja zakona protiv diskriminacije koji prisiljavaju ljude (poput vas) da kreiraju i komuniciraju svjetonazore koji su im duboko suprotni. To je politička realnost: Ljudi s kojima se slažete neće biti uvijek biti na vlasti. Zato moramo braniti prava svih, uključujući i one s kojima se ne slažemo, kako bi oni mogli slobodno iznijeti svoje ideje, bez vladinih kazni.

Jer ako vlada može njih kazniti, vlada može i tebe kazniti. Ako oduzmemo ta prava, tada nitko od nas ne će biti zaštićen. Ustav nas sve štiti, i to je razlog zašto biste trebali poželjeti Arlene’s Flowers, Hands On Originals, Brush and Nib studiju, Telescope Media grupi i drugima poput ovih da mogu voditi poslove svoje tvrtke u skladu sa svojim uvjerenjima.

Jordan Lorence je viši savjetnik u udruzi Savez za obranu slobode, koja brani slobodu savjesti brojnih kreativnih profesionalaca na sudu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.